Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trápi vás únava, bolesti hlavy, alebo vám padajú vlasy? Možno máte TENTO problém
Zdielať na

Trápi vás únava, bolesti hlavy, alebo vám padajú vlasy? Možno máte TENTO problém

Zdroj: Profimedia

Nedostatok tejto látky v tele mávajú častejšie ženy, preto by ste mali pri týchto príznakoch spozornieť!

Dôvodom spomínaných príznakov môže byť nedostatok železa v tele. Dobrou správou je, že vhodnými potravinami a pestrou stravou môžeme anémii predchádzať.

Telo potrebuje železo k tomu, aby sa vytvoril hemoglobín, čiže bielkovinu v červených krvinkách, ktorá umožňuje prenášanie kyslíka v tele. Ak ho telo nemá dostatok, hovoríme o anémii alebo chudokrvnosti.

Anémia môže mať rôzne príčiny, napríklad veľké krvácanie po úraze, silná menštruácia, nádorové ochorenia, infekcia, nedostatok vitamínu B alebo kyseliny listovej, nedostatok železa je však najčastejší.

Profimedia

Čo spôsobuje anémiu?

Hlavnými dôvodmi, prečo človek trpí nedostatkom železa, sú nevhodná strava, predovšetkým drastické diéty, ale tiež zápalové ochorenia čriev. Môže vzniknúť aj v tehotenstve alebo u žien, ktoré dlho a silno krvácajú pri menštruácii. Ktoré signály sú tie najčastejšie?

Extrémna únava

Každý z nás býva unavený a niekedy si telo vypýta poriadnu porciu odpočinku aj spánku. Pokiaľ ale dlhší odpočinok nepomáha alebo cítite vyčerpanie a extrémnu únavu aj pri malej fyzickej záťaži, môže to byť príznak anémie. Zaraďte preto železo ako doplnok stravy. Proti chudokrvnosti pomáhajú aj niektoré bylinky, ako echinacea, žihľava, horec, ďatelina alebo púpava, ktoré obsahujú vitamín C pre lepšiu vstrebateľnosť železa z potravy.  

Bledosť a vypadávanie vlasov

Nedostatok železa tiež spôsobuje, že krv má svetlejšiu farbu. To sa môže prejaviť aj napríklad na farbe vašej tváre. Ak ste náhle dlhšiu dobu bledšie než zvyčajne, ak máte svetlejšiu vnútornú stranu pier, ďasná, spodok viečok alebo nechtové lôžka, môže byť na vine nedostatok železa.

Na vzhľade sa môže nedostatok železa prejaviť aj v podobe zhoršenej kvality vlasov, ktoré viac vypadávajú a majú tendenciu sa lámať. Nehádžte preto tento príznak na nekvalitnú starostlivosť alebo stres a zaraďte do svojho jedálnička viac červených potravín, akými sú červené mäso, vnútornosti, ryby, ale aj quinoa, brokolica, tofu, tekvicové semienka, mak, horká čokoláda, orechy a sušené ovocie.  

Zadýchavanie

Máte pocit, že nevyjdete na tretie poschodie bez toho, aby ste pri tom skoro vypľuli pľúca? Tiež zhoršené dýchanie a pocit nedostatku dychu aj pri bežných úkonoch môžu byť zapríčinené nedostatkom železa. Ak sa teda stretávate so zvýšenou dýchavičnosťou a búšením srdca, rozhodne tento príznak nepodceňujte a navštívte svojho lekára. Veľa ľudí, predovšetkým obéznych, totiž môže tento prejav prehliadať kvôli svojej zlej kondícii či nadmernému stresu.

Bylinky vedia pomôcť pri mnohých problémoch, tieto sa rozhodne oplatí mať vždy po ruke!

Súvisiace články

Najčítanejšie