Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako sa vyhnúť ponorkovej chorobe, keď ste celá rodina zatvorená doma? Takto budete v pohode!
Zdielať na

Ako sa vyhnúť ponorkovej chorobe, keď ste celá rodina zatvorená doma? Takto budete v pohode!

Zdroj: Pixabay.com

Pracujete z domu, ste v karanténe alebo musíte s celou rodinou tráviť veľa času pokope? Expertka na harmonické bývanie Eva Krčmáriková vám poradí, ako tento čas prežiť bez ujmy a čo najkvalitnejšie!

Ak sa nad tým zamyslíte, strávili ste so svojou najbližšou rodinou toľko času doma ako počas pandémie? Asi nie a po dlhom lockdowne je to čoraz komplikovanejšie. Poradíme vám, čo robiť, aby boli doma všetci spokojní. 

Ste zvedaví, ako bývajú Slováci? Pozrite si Nové bývanie každý víkend podvečer na JOJ-ke!

"Aby sme „nútený“ pobyt doma prežili čo najlepšie, je dobré stanoviť pre život v rodinnej „komunite“ pravidlá a dodržiavať ich. Ale „rokujme“ o nich s láskou  a myslime na potreby každého člena rodiny," začína svoje rozprávanie Eva a pokračuje: "Jasne komunikujte o povinnostiach vyplývajúcich z vedenia domácnosti a rozdeľte si úlohy: kto kedy vysáva, kto umýva kúpeľňu, kto vynesie smeti, aby ste sa v pravidelnom rytme všetci vystriedali. Upratujte po sebe hneď a stále. Myslite na to, čo môžete priniesť „zvonka“. Po návrate z prechádzky, jeden z členov rodiny umyje ostatným topánky.  Z hľadiska prúdenia energií v našom domove,  rozhádzané topánky v predsieni blokujú prúdenie energie a spôsobujú chaos." 

Každý by mal byť chvíľu sám

Dôležité je, aby ste si ujasnili, kto má kde svoje miesto, kam sa môže uchýliť, keď potrebuje byť sám so sebou.  "Všetci potom vedia, že keď dotyčný sedí napríklad v obľúbenom kresle a so zatvorenými očami „premýšľa“, tak ho ostatní nevyrušujú. Umožnite každému z členov rodiny, aby mohol byť aspoň hodinku denne sám so sebou, sám v miestnosti," radí Eva. Nech sa nikto nemusí „zamykať“ na toalete... V kúpeľni dohliadnite na to, aby každý mal svoj vlastný uterák na ruky aj osušku. "Do rohu toalety, na podlahu, umiestnime misku so soľou /300g/, ktorú po týždni vymeňte. Odľahčíte tak atmosféru v celom príbytku."

unsplash.com/Annie Spratt

Deti zbytočne nekontrolujte

Skúste brať svoje školopovinné deti ako rovnocenného partnera. Keď má dieťa na izbe zatvorené dvere, je to signál, že pracuje na úlohách zo školy. Dôverujte mu a nekontrolujte ho niekoľkokrát za hodinu.  Ak dieťa potrebuje byť samo, môže na dvere nalepiť odkaz: Prosím hodinu nevyrušovať. "Ak máte doma študenta, môžete ho požiadať o dovolenie pracovať v jeho izbe, za pracovným stolom, ale len vo vymedzenom čase. Zblíži vás to. Dodržujte časový limit, ktorý ste si dohodli, a svoje veci hneď odložte do inej miestnosti." 

Zabavte sa spolu ako rodina 

Naplánujte si čas, keď budete ako rodina „naozaj spolu“ a ukážete jeden druhému, že sa máte radi. "Minimalizujte pozeranie relácií o infekcii, politických konfliktoch a surfovania na sieťach. Pôjde to ľahšie, ak budete mať  „veselý“ spoločný  program. Tému večera vyberá vždy iný člen rodiny. Akékoľvek „bláznivé“ hry sú dobré. Uvoľní sa energia a spoznávate sa. Každý potrebuje vypustiť paru. Možno zistíte, že je čas vymeniť vysedený gauč. Spolu naplánujte, akej farby bude nový a pozhovárate sa o premene celého interiéru.  Oplatí sa dbať na farby, ktorými sa obklopujete. Zistite, aké má ktorá účinky na psychiku človeka. Potom si kúpte nový dekoratívny vankúš alebo deku, napríklad oranžovú, lebo prináša do života radosť.  A možno sa rozhodnete vymaľovať celú izbu..." vysvetľuje Krčmáriková. Dobré je, ak si vyčleníte aj čas „pri sviečke“ na dôverné rozhovory z očí do očí. Hovorte o tom čo cítite, čo „visí“ vo vzduchu. Keď niekto nechce hovoriť, rešpektujte to a mlčte s ním v tichu. 

 Dbajte na výmenu a dezinfekciu vzduchu

Vetrajte krátko, aspoň ráno a večer,  prievanom. Ak je pekné počasie, otvorte v čase obeda okná dokorán. Slnečné lúče majú dezinfekčné účinky, preto na zábradlie balkóna prehoďte prikrývky a natraste vankúše. Najmä ak máte doma chorého. "Do rozprašovača (nádoby na kropenie bielizne) si pripravte roztok vody a esenciálneho oleja (levandule, santalu), alebo výluhu z bylín. Napríklad rozmarínu, vetvičku stačí namočiť na 24 hodín do vody. Ak cítite ťažobu a bezmocnosť,  rozhýbte sa tým, že umyjete okná. Rozjasní sa vám v hlave,  budúcnosť budete vidieť optimistickejšie."

Becca Tapert/unsplash.com

Zapojte do domácich prác aj deti

Ak ste naučená robiť v kuchyni všetko sama, „rýchlo a najlepšie“, zasväťte do varenia svoju dcéru. Naučte ju piecť obľúbený koláč a vyzvite ju, aby našla na internete úplne nový recept a spolu varte! Dbajte na to, aby ste riad hneď po použití odložili do umývačky, alebo umyli, utreli a odložili do skrinky. Ukážte synovi, ako sa dáva bielizeň do pračky a naučte ho, ako si vyžehliť košeľu. Prečo nie?

 Zbavte sa negatívnej energie

"Ak vás premáha strach, uvarte si čaj z Ľubovníka bodkovaného. Táto bylina je výborná aj na vydymovanie, rovnako ako šalvia. Položením lístkov na žeravé uhlíky očistite príbytok od negatívnych emócií a myšlienok, uviaznutých v priestore, ktoré v atmosfére neistoty produkujeme," radí na záver Eva Krčmáriková.

archív E.K.

​Ing. Eva Krčmáriková sa od roku 2001 venuje holisticky utváranému priestoru, so zameraním na energie, ktoré ovplyvňujú cítenie a správanie  človeka. Vypracúva geomantické štúdie pre developerské projekty, harmonizuje problémové stavby. Je konzultantom pre firemnú kultúru a mentorom osobného rozvoja. V roku 2009 založila Akadémiu Archea, kde je lektorkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie