Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bojíte sa, že nám pre zatvorené školy hlúpnu deti? Otvorená spoveď učiteľky vás prekvapí!
Zdielať na

Bojíte sa, že nám pre zatvorené školy hlúpnu deti? Otvorená spoveď učiteľky vás prekvapí!

Zdroj: unsplash.com/lucaslaw

Väčšina rodičov školopovinných detí na vlastnej koži okúsili úskalia online vyučovania. Ako dištančné vzdelávanie vnímajú učitelia? Tu je otvorená spoveď jednej z nich.

Slovensko je na čele rebríčka krajín, ktoré mali najdlhšie zatvorené školy. Kým v zahraničí sa snažili o to, aby boli čo najdlhšie otvorené, u nás sa to stále nedarí. Aj preto museli učitelia prejsť na dištančné vyučovanie, s ktorým predtým nemali skúsenosti. Ako to vnímajú? Porozprávali sme sa s Gabrielou, ktorá učí na základnej škole. 

​Situácia, v ktorej sa žiaci a učitelia ocitli, nebola ani pre jednu stranu jednoduchá. Museli sa popasovať s niečím, čo tu ešte nebolo. Ako vyzerá príprava na online hodinu? Je náročnejšia? "Pokiaľ učiteľ tvorí výučbové videá, tak jednoznačne áno. Pripraviť, natočiť, zostrihať 10 -15 minútové video trvá cca 7-8hodín, a to by bolo stále čo zlepšovať. Pokiaľ sa to strieda s online vyučovaním, tak zo začiatku som ten pocit mala. Dnes to však vnímam inak. Našla som si systém a cítim sa istejšia. Musela som sa naučiť pracovať s programom, čo a ako môžem zdieľať, ako môžem vpisovať do textu a podobne," opisuje svoju prípravu na hodinu. 

Chýbajú im žiaci

Paradoxne, kým na začiatku pandémie mali mnohí učitelia obavy práve z prípravy na online vyučovanie, časom im veľmi začal chýbať práve kontakt so žiakmi a kolegami. "Mnohým chýba aj osobný kontakt v kolektíve, neistota, neschopnosť podávať také výkony ako na riadnom prezenčnom vyučovaní. U starších ročníkov je problém so spätnou väzbou žiaka. Mnohí to doslova flákajú a učiteľ nemá na to takmer žiadny dosah. Rodičia i žiaci sa vyhovoria na to, že nemajú počítač alebo internet, alebo im práve "sekol". Je až neuveriteľné, čo dokážu žiaci vymyslieť. Napríklad sú schopní pozerať počas online vyučovania filmy, videá. To sú veci, ktoré učiteľa trápia, ale samozrejme prežíva aj radosť z úspechu. Pretože je viac tých žiakov, ktorí to berú vážne a snažia sa čo najlepšie odprezentovať ich vedomosti. Moja osobná skúsenosť je, že sa rodičia venujú svojim žiakom na maximum a deň čo deň vnímam obrovské pokroky. Dokonca mám niekedy pocit, či som vôbec užitočná?!" pýta sa samej seba a bez okolkov priznáva, že sa mnohí učitelia stále boja, že vírus prinesú domov. "Učitelia sa boja o seba, aj o svoje rodiny. Zvlášť teraz, keď si už korona nevyberá vek. Sú učitelia, ktorí nechcú do školy nastúpiť, pokiaľ nebudú zaočkovaní druhou vakcínou. Práveže teraz to vnímajú oveľa horšie ako na začiatku," dodáva Gabriela. 

unsplash.com/Annie Spratt

​Čo ich čaká po návrate do škôl?

Na väčšine Slovenska sa epidemiologická situácia zlepšuje a vyzerá to tak, že sa mnohí žiaci po Veľkej noci konečne vrátia do škôl. Čo ich čaká? "Pre menšie deti bude potrebné nastaviť opäť nejaké hranice správania sa na prezenčnom vyučovaní, cez prestávku. Viem si predstaviť, že budú poriadne rozjašení. Takisto aj starší žiaci, myslím si, že sa už nevedia dočkať osobných kontaktov. V učení nevnímam problém. Myslím, že nabehneme rýchlo."

unsplash.com/Thomas Park

Zanechá pandémia stopy na deťoch a učiteľoch?

Pandémia trvá už tak dlho, že si mnohí odborníci myslia, že to na deťoch aj dospelých zanechá nejaké následky. Hoci mnohí vidia najmä tie negatívne aspekty, tu je dôkaz, že to tak nemusí byť. "Komplexne si myslím, že následky budú aj pozitívne. Budeme schopnejší reagovať na prípadné zmeny vo vyučovaní. Už nebudeme takí úzkostliví zo zmien. Podľa mňa si uvedomíme, že mnohé informácie, ktorými bežne zaťažujeme žiakov v prezenčnom vyučovaní, nie sú až také podstatné. Tiež si myslím, že žiaci pochopia lepšie vlastnú zodpovednosť. Tým, ktorí sa nenechali zlenivieť a nezneužili dištančné vzdelávanie, sa vráti ich snaha. Podľa mňa by to mohlo mladých viesť aj ku kritickejšiemu zmýšľaniu. A v čom sme sa zhodli s mnohými kolegami, myslíme si, že o pár rokov budeme na túto situáciu spomínať s hrdosťou čo sme prežili a ako sme to dobre zvládli. Nemyslíme si, že táto doba prinesie hlúpejšie deti. Teraz sa nám to zdá už všetkým dlho, ale v pomere ku rokom štúdia je to nepatrný čas," dodala na záver Gabriela.

Súvisiace články

Najčítanejšie