Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Máte po štyridsiatke? Tu nájdete návod, ako byť stále zdravá a šťastná
Zdielať na

Máte po štyridsiatke? Tu nájdete návod, ako byť stále zdravá a šťastná

Zdroj: Ikar

U mnohých žien sa to stane už po štyridsiatke. Začnú sa diať nečakané veci... Niekedy akoby sa nespoznávali. Prídu nové zdravotné ťažkosti, hormonálne zmeny, ubudne energie a sily, návaly tepla... už teraz?

Ako je to možné? A ako sa s pribúdajúcim vekom vyrovnať, prežívať ho bez stresu, vyrovnané, krásne a šťastné?

​Aj o tom je nová kniha Zdravá a šťastná v zrelom veku od nemeckých odborníčok, ktoré využívajú najnovšie poznatky vo svojej praxi už roky. Konštatujú, že každá žena môže prežiť toto obdobie zmeny v zdraví, plná energie a vyrovnaná.

K hormonálnym zmenám naozaj často dochádza už na začiatku štyridsiatky, keď je ešte menštruácia vernou sprievodkyňou ženy. Je to obdobie takzvanej perimenopauzy, v ktorom im život môžu komplikovať ľahšie depresie, vyčerpanie, zvyšovanie hmotnosti a ďalšie symptómy. Počas menopauzy má veľa žien nedostatočnú zdravotnú podporu. Veda je pritom podstatne ďalej: pozná a ponúka účinné stratégie, ako k týmto životným fázam pristúpiť zdravo, aktívne a šťastne.

Ikar

Autorky v knihe Zdravá a šťastná v zrelom veku z vydavateľstva Ikar rozoberajú témy ako:

  • perimenopauza a menopauza
  • ako hormóny riadia telo a psychiku
  • liečenie hormónmi
  • špeciál: myómy
  • hormonálna joga
  • chronobiológia a detoxikácia pečene

V knihe si môžete vyplniť Dotazník o individuálnom zdravotnom stave, alebo dotazník Ako vyzerá vaša osobná hladina stresových hormónov? Ak chcete vedieť, či ste „dobre usporiadaná“, či koľko máte sebaempatie, aj na to dostanete odpovede.

„V knihe sme zhrnuli najnovšie poznatky z aktuálnych výskumov, ako aj praktické skúsenosti zo styku s tisíckami pacientiek, poznatky z rozhovorov a listov čitateliek a naše osobné zážitky. Navyše osvetľujeme aj postoje, priania a požiadavky nás, žien v zrelom veku – oplatí sa pevne sa ich držať, alebo ich radšej láskyplne prepustiť? Čo dnes znamená byť ženou? Aké ciele a sny by si ženy ešte rady splnili a ako sa im to podarí?“ píšu v knihe Zdravá a šťastná v zrelom veku autorky Susanne Esche-Belkeová a Suzann Kirschner-Brounsová.

Prečítajte si úryvok z knihy:

Čo je príčinou nadváhy v perimenopauze?

Dôvody sú rozmanité. Po prvé, organizmus potrebuje energiu na každomesačný rast vaječnej bunky, na ovuláciu ako aj na premenu folikuly na žlté teliesko. Od 35. roku života dochádza k zvýšeniu anovulačných cyklov, kedy už ovulácia nenastáva. Progesterón je zodpovedný za to, že telesná teplota stúpne v druhej polovici cyklu zhruba o 0,5 stupňa, ak nasleduje ovulácia. Ak k zvýšeniu teploty nedôjde, energia, ktorá by sa inak spotrebovala na produkciu tepla, sa nespotrebuje. Hoci si veľa žien anovuláciu nevšimne, spotreba energie je napriek tomu nižšia. Telo sa v druhej polovici cyklu zohreje o sedem stupňov menej, primerane tomu spotrebuje menej kalórií. Po menopauze spotrebúvajú ženy približne o 300 kalórií denne menej.
            Po druhé, 70 % žien starších ako 40 rokov sa už nepohybuje toľko ako kedysi. Klesajúce hodnoty DHEA brzdia stavbu svalovej hmoty a je to hlúpe, lebo svaly sú najlepšie spaľovače tukov.
            V tomto veku dochádza často k rezistencii na leptín: bunky už nereagujú na leptín, hormón sýtosti. Hlad sa stáva stálym sprievodcom. V tomto prípade je fyzická aktivita najlepším prostriedkom ako receptory opäť správne zorientovať a pocit hladu utlmiť. Pohyb a opatrné jedenie pomáhajú opätovne zaktivizovať pocit nasýtenosti.
            Ako sme už uviedli, dominancia estrogénu vedie k opuchom a k ukladaniu tuku v oblasti brucha. Nedostatok progesterónu ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy a nedokáže už estrogén udržať na uzde.
            U mnohých ľudí vedie k nadváhe aj stres, čo vidno na obávaných vedľajších účinkoch, keď treba dlhší čas užívať kortizónové prípravky. Cukor v hotových výrobkoch, spoločensky akceptovaná konzumácia alkoholu, jedy v životnom prostredí, prevažne sedavá činnosť, málo pohybu – mnohé z toho sa za posledné roky vkradlo do nášho života a vo veľkej miere sa podieľa na téme zvyšovania hmotnosti.
            Okrem hormonálnej otázky, či je príčinou dominancia estrogénu (prípadne sa dá zistiť testom), treba tiež preveriť, či príčinou nie je hypofunkcia štítnej žľazy, syndróm PCO, inzulínová rezistencia alebo cukrovka. Máte zdravý mikrobióm? Lebo črevná flóra postihnutá antibiotickou liečbou môže bojkotovať všetky pokusy o schudnutie. Najnovšie výskumy vidia hlboké narušenie nášho hormonálneho systému v jedoch zo životného prostredia a mikroplastoch. Tieto endokrinné disruptory iritujú hormóny sýtosti, ukladanie a rozklad tukových buniek. Aj preto dvojtýždňová diéta modernej žene už tak ľahko nefunguje.

Ikar

Súvisiace články

Najčítanejšie