Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Používate kvalitné rúška? Jednoduchý test ihneď odhalí, či vás dostatočne ochránia
Zdielať na

Používate kvalitné rúška? Jednoduchý test ihneď odhalí, či vás dostatočne ochránia

Zdroj: Profimedia

Situácia s pandémiou koronavírusu sa žiaľ, stále zhoršuje, a preto by sme sa mali čo najúčinnejšie chrániť. Odborníci nám radia, aby sme si preverili aj účinnosť rúšok, ktoré používame.

Vzhľadom na to, že pribúdajú nové mutácie ochorenia COVID-19, ktoré sa prenášajú ešte jednoduchšie a rýchlejšie, lekári pravidelne vyzývajú ľudí, aby používali čo najkvalitnejšie rúška.

Ak používate stále bežné textilné rúška, otestujte si, či vás dokážu dostatočne ochrániť. Postup je úplne jednoduchý a zaberie vám len pár sekúnd. Preveriť si účinnosť vášho rúška môžete dvomi spôsobmi, ako píše magazín bestlifeonline.com.  

Test č.1 - podržte rúško proti svetlu

Riaditeľ organizácie pre výskum vakcín na klinike Mayo, Gregory Poland, MD, odporúča, aby ste rúško nasmerovali proti svetlu a zistili tak, či je dostatočne účinné. Použiť môžete slnečné žiarenie, ale rovnako tak baterku, či svetlo z telefónu. Ak cez rúško jasne vidíte svetlo, nejde podľa odborníka o účinnú ochrannú pomôcku.

Profimedia

Test č. 2 - vyskúšajte sfúknuť sviečku

Ďalší rýchly test, ktorým si môžete overiť účinnosť vášho rúška sa stal veľmi populárny aj na sieti TikTok.

„Ak je vaše rúško kvalitné, nemali by ste byť schopní sfúknuť v ňom narodeninovú sviečku,“ uviedla pre The Washington Post Neysa Ernst, RN, odborná manažérka v spoločnosti Johns Hopkins Medicine. Ak sviečku naopak bez problémov sfúknete aj s rúškom na tvári, pravdepodobne vás nechráni dostatočne.

Profimedia

Upozornenie! ​

Odborníci však upozorňujú, že toto sú len domáce triky a ak aj vaše rúško takýmto testom prejde, nemáte istotu, že je na sto percent účinné. Skôr vás upozorní na to, že by ste si mali zabezpečiť nové a účinnejšie typy. Ideálne sú tie pevnejšie viacvrstvové, rúška s vreckami na filter či respirátory.

Súvisiace články

Najčítanejšie