Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prečistia vzduch a zlepšia náladu: Týchto 5 izbových rastlín vám prinesie do bytu šťastie
Zdielať na

Prečistia vzduch a zlepšia náladu: Týchto 5 izbových rastlín vám prinesie do bytu šťastie

Zdroj: Profimedia

Ste poverčivé a rady sa obklopujete vecami, ktoré prinášajú šťastie? Nie sú to len dekorácie a doplnky, ale šťastie a pozitívne naladenie vo vašom príbytku môžu priniesť aj izbové rastliny!

Je dokázané, že živé rastliny v byte môžu výrazne zlepšiť našu náladu a rovnako aj prečistia vzduch. Tušíte, ktorým druhom izbových rastlín sa pripisuje, že sú nositeľmi šťastia a môžu byť napríklad aj skvelým darčekom pre vašich priateľov? Je to týchto päť.

Rodinné šťastie

Táto milá nežná rastlina Soleirolia soleirolii, ľudovo „rodinné šťastie,“ patrí medzi veľmi obľúbené izbové rastliny. Je to nízka a plazivá izbová rastlinka, ktorá svojimi malými lístkami a nápaditým vzhľadom dokáže očariť každého. Miluje vysokú vlhkosť vzduchu, preto ju umiestnite čo najďalej od radiátora a nezabudnite ju pravidelne rosiť. Ak chcete, aby mala rastlinka pekný guľatý tvar, musíte ju pravidelne strihať. Hovorí sa, že kde sa rodinnému šťastiu dobre darí, tam vládne aj rodinná pohoda.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NYONYADESTIRA (@nyonyadestira)

Chryzantéma

Už dávno neplatí, že by boli chryzantémy iba smútočnými kvetmi, ktorými sa zdobia hroby na dušičky. V Ázii je chryzantéma považovaná za kvetinu šťastia a rôzne druhy tejto ozdobnej rastliny sú stále populárnejšie aj u nás. Je len na vás, či zvolíte črepníkovú chryzantému s malými drobnými kvetmi a vyzdobíte si ňou vchod či balkón, alebo si šťastie navodíte rezanými kvetmi vo váze.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tessa (@tessaflora)

Tučnoslist

Názov tejto rastlinky je krajší v latinčine - crassula. Je to naozaj krásna a navyše nenáročná, odolná a ľahko sa množiaca rastlinka. Traduje sa, že ten, kto ju má doma, je zahrňovaný šťastím a peniazmi. Crassula ľahko rastie v bežnom substráte, a pretože patrí medzi sukulenty, nepohrdne ani zeminou s pieskom. Nevadí jej suchý vzduch a odpustí vám, keď ju zabudnete zaliať. Je suchomilná. Pokiaľ ju dáte v lete von, mala by stáť tam, kde bude chránená pred dažďom. Nebude chcieť viac vody s pribúdajúcim slnkom a teplom. Môžete si ju vytvarovať do krásneho stromčeka. Lístky, ktoré odstrihnete, nevyhadzujte. Stačí ich položiť na vrstvu zeminy a veľmi rýchlo zakorenia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Bonplants.it (@bonplants.it)

Šťavel štvorlistý  

Túto rastlinu spoznajú všetci, či už zelené alebo tmavo červené lístky. Hovorí sa jej ľudovo štvorlístok, avšak botanicky sa jedná o šťavel. Ide o pôvabnú dekoratívnu rastlinu a je tiež vhodným darčekom. Rastlinku si buď kúpite v kvetinárstve, alebo si ju môžete vypestovať. Stačí, ak v záhradkárstve alebo na internete vyhľadáte cibuľky s názvom Oxalis tetraphylla (Šťavel štvorlistý), alebo Oxalis deppei.

Cez leto môžete maž tento kvet aj vonku, ale pokiaľ možno v polotieni. Málokto vie, že táto rastlinka aj kvitne. A nie hocijako, ale krásnymi drobnými  ružovkastými až červenskastými kvietkami, ktoré vás budú tešiť od jari až do leta, otvárajú sa za jasného slnečného počasia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BEAUTY PLANTS (@amazing__plants)

Bambus šťastia

V skutočnosti bambus šťastia, nazývaný tiež “lucky bamboo” či dracena braunii, nie je pravý bambus, ale patrí medzi palmy. Starostlivosť oň vôbec nie je náročná a hravo to zvládne každý. V mnohých kultúrach je práve táto rastlinka symbolom šťastia a odvahy, a tiež znakom čistého priateľstva. Napríklad v Ázii je považovaný za rastlinu úspechu, šťastia a hojnosti.

Bambus je rekordman v rýchlosti rastu a je veľmi odolný. Šťastný bambus si väčšinou kúpime ako zelenú, všelijako pokrútenú "palicu." Ľahko sa pestuje v nádobe s vodou a pekne obrastá listami. Kto pozná Dracenu, vie, že sa ľahko uchytí aj v substráte.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mrs T (@welcometothejungleparadisecity)

Súvisiace články

Najčítanejšie