Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najúčinnejšie tipy, ako naštartovať spomalený metabolizmus: TOTO naozaj funguje!
Zdielať na

Najúčinnejšie tipy, ako naštartovať spomalený metabolizmus: TOTO naozaj funguje!

Zdroj: Profimedia

Ak sa metabolizmus spomalí, máme tendenciu priberať, v opačnom prípade naopak chudneme. Máme pre vás niekoľko užitočných informácií a rád, ako metabolizmus opäť rozhýbať.

Určite ste si všimli, že čím ste starší, tým viac sa na vás kilá lepia, aj keď možno jete menej. Hodnoty metabolizmu s vekom klesajú, ale len málokto tomu venuje pozornosť. Starnutie nezastavíte, ale zato môžete urobiť niekoľko zmien, vďaka ktorým sa už nebudete musieť báť priberania.

Medzi najčastejšie príčiny a faktory, ktoré spomaľujú metabolizmus, patrí:

Vek - so zvyšujúcim sa vekom dochádza k spomaleniu prakticky všetkých metabolických procesov. Nesprávne stravovanie - či už ide o spôsob stravovania (čiže nepravidelnosť a podobne) alebo o problém so zložením jedálnička, najmä pokiaľ ide o problémové látky.

Nedostatočný, nezdravý alebo nepravidelný pohyb - ten so sebou prináša nerovnomerné spaľovanie kalórií a výdaj energie, ide o faktory, ktoré narúšajú metabolizmus.

Externé vplyvy - napríklad teplota okolia, vyššia teplota zvyčajne metabolizmus spomalí, prípadne vplyvy vo vnútri organizmu, hlavne tráviace poruchy.

Príčinou spomaleného metabolizmu nemusí byť len zlý životný štýl, ale aj zdravotné problémy. Najviac spomaľujú metabolizmus cukrovka, poruchy funkcie štítnej žľazy, nízka hladina estrogénu, ale aj iné výkyvy hormónov (u mužov to býva najmä testosterón), ďalej potom tiež porucha funkcie lymfatického systému alebo Cushingov syndróm.

Profimedia

Ako zrýchliť metabolizmus?

Ráno

Vyvážené raňajky sú základ. Ak sa totiž nenajete do hodiny po prebudení, telo nabehne na krízový hladný režim a začne si následne každú dodanú kalóriu šetriť na horšie časy. Výživoví poradcovia nám to napokon opakujú dokola: hladovanie vedie k spomaľovaniu metabolizmu a priberaniu na váhe.

Doprajte si ráno kvalitné bielkoviny (jogurt, skyr, tvarohovú nátierku, šunku, omeletu a pod.), kvalitné sacharidy s dostatkom vlákniny (nesladené cornflakes, vločky, tmavé pečivo) a ovocie alebo zeleninu. Množstvo záleží na vašej výške, váhe a režimu. Doprajte si tiež nesladenú kávu! Podľa štúdie publikovanej v časopise Physiology & Behavior majú ľudia, ktorí pijú klasickú kávu, o 16 percent rýchlejší metabolizmus ako tí, ktorí dávajú prednosť nápojom bez kofeínu.

unsplash.com

Na obed

Bielkoviny nepotrebujú len ľudia, ktorí aktívne pracujú na svojich svaloch, prípadne deti, ktoré sú vo vývine. Bielkoviny by mali tvoriť podstatnú časť jedálnička všetkých. Zjednodušene povedané, koľko kíl vážite, toľko gramov bielkovín by ste mali zjesť najmenej a za deň. Čiže 60 kg = najmenej 60 gramov bielkovín. Bežný jogurt má v balení tak 5 gramov, vajcia približne 5 gramov bielkovín, šálka podobne.

Čo si dať na obed? Vhodné sú ryby, hydina a iné chudé mäso, šunka, grécky jogurt, syr cottage, všetky tieto bielkoviny zasýtia a na ich trávenie potrebujete tiež viac energie. Nezabudnite na vlákninu. Na trávenie telo tiež spotrebuje oveľa viac energie, a to dokáže metabolizmus nakopnúť. Medzi najvýznamnejšie zdroje vlákniny patrí celozrnné pečivo, zelenina, ovsené vločky, šošovica a ďalšie strukoviny.

Profimedia

Aj spánok je dôležitý!

Spánok je alfou a omegou nielen správne fungujúceho metabolizmu, ale aj samotného chudnutia. Musíte spať minimálne 6 hodín, ale ideálne je spať 8 hodín a hlavne neponocovať. Keď je telo dostatočne oddýchnuté, nebude si žiadať väčšie dávky cukru a výrazne sa zlepší aj metabolizmus.

Súvisiace články

Najčítanejšie