Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ľudí s modrými očami spája jedna zvláštna vec: O tomto ste pravdepodobne ani netušili!
Zdielať na

Ľudí s modrými očami spája jedna zvláštna vec: O tomto ste pravdepodobne ani netušili!

Zdroj: unsplash.com

Odborníci tvrdia, že vraj neexistujú dvaja ľudia, ktorí by mali úplne rovnaké zafarbenie očí. Všetkých majiteľov modrých očí však niečo spája a nie sú to len povahové vlastnosti!

Hovorí sa, že oči každého človeka sú jedinečné. Nech už máte akúkoľvek farbu očí, každá jedna má mnoho odtieňov. Práve modré patria medzi najvýraznejšie a ich farba ľudí okamžite upúta. Čo je pre majiteľov tejto farby očí typické?

​Medzi známe modroočky patrí aj herečka Diana Mórová.

Pôvodne mali vraj všetci obyvatelia Zeme hnedé oči. Postupom času však gén nazývaný OCA2 mutoval a vytváral tak zmeny pigmentu, čím začali vznikať rôzne iné odtiene očí.

Podľa výskumov pochádzajú gény každého modrookého človeka z jedinej osoby, ktorá žila asi pred 10 000 až 6000 rokmi. Mal to byť Európan, u ktorého sa vyvinula špecifická mutácia, ktorá je zodpovedá za modré sfarbenie očí. Presná identita tejto osoby síce vypátraná nebola, ale je isté, že práve tento jediný človek je najstarším predkom všetkých modrookých ľudí.

Akí sú modrookí ľudia?

  • Krátko po narodení majú všetky bábätká tkz. neutrálnu sivomodrú farbu očí, ktorá sa približne do pol roka zmení. Čisto modré oči aj v dospelosti sú pomerne výnimočné, má ich iba 8-10 percent ľudí. 
  • Ak máte svetlomodré oči, mali by ste si ich obzvlášť chrániť pred priamym slnkom, ľudia s modrými dúhovkami bývajú citlivejší na svetlo. Pretože modré oči nemajú dostatok pigmentu absorbujúceho svetlo, cez dúhovku môže preniknúť viac svetla a poškodiť oko. 
  • Ľudia so svetlými dúhovkami majú preukázateľne vyššiu toleranciu bolesti ako ľudia s tmavými očami. Napríklad modrooké ženy všeobecne zvládajú pôrody lepšie ako ženy s tmavšími očami. Vedci sa domnievajú, že gény spojené s melanínom môžu výrazne ovplyvňovať toleranciu bolesti. 
  • Ľudia s prenikavo modrými očami sú považovaní za veľmi príťažlivých. Ich nositelia sú väčšinou úprimní a snažia sa druhým pomáhať. Sú skvelými partnermi, túžia po dlhodobom vzťahu a harmonickej rodine. Medzi ich horšie vlastnosti patrí občasná náladovosť a tendencia upadnúť do stereotypu.

    unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie