Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tušíte, v akom veku máme najvyššie sebavedomie? Zistenie odborníkov vás prekvapí!
Zdielať na

Tušíte, v akom veku máme najvyššie sebavedomie? Zistenie odborníkov vás prekvapí!

Zdroj: unsplash.com

Niekto ho má prebytok, iným naopak chýba. Naše sebavedomie sa však vekom mení a najvyššie ho máme vo veku, ktorý by ste určite nečakali!

Starnutie a pribúdajúce vrásky nikoho z nás netešia, no vekom sa minimálne jedna vec vraj zlepší a je to práve naše sebavedomie.

Výskumní pracovníci analyzovali takmer 200 štúdií o sebaúcte, aby tak získali najkomplexnejší pohľad na to, ako sa vekom mení sebavedomie a čo všetko ho ovplyvňuje.

Výskum ukázal, že sebaúcta sa zvyšuje v období od 4 do 11 rokov. Jedným z možných dôvodov je to, že sa deti počas tohto obdobia začnú cítiť čoraz samostatnejšie. A pretože sa naučia robiť veci samé, pomáha im to zvyšovať sebavedomie.

Úrovne sebavedomia potom mierne stagnujú, ale neklesajú ani počas obdobia dospievania od 11 do 15 rokov, napriek tomu, že to mnohí predpokladali.

Vyzerá to tak, že sebavedomie zostáva stabilné až do polovice dospievania. Potom sa výrazne zvyšuje až do 30 rokov a úplne najvyššie sebavedomie vraj dosahujeme okolo 60-teho roku života. Také zostáva približne do 70-tky. Po tomto veku prichádza jeho prirodzený pokles, výraznejšia zmena nastáva až po 90.roku života, kedy to však súvisí s celou radou faktorov, akými sú zdravotný stav, strata životného partnera, blízkych a podobne.

Vo výskumoch neboli zaznamenané žiadne významné rozdiely vo vzorcoch sebaúcty medzi pohlaviami, etnickými skupinami alebo dokonca generáciami. Sebavedomie sa však môže zmeniť krátkodobo aj dlhodobo, v závislosti od toho, čo sa deje v našom živote. Náš úspech v práci, osobný život a ďalšie stresujúce udalosti môžu mať vplyv na našu sebaúctu.

Ak máte pocit, že neustále trpíte nedostatkom sebavedomia, tento výskum vás isto potešil. Máte ďalší dôvod, prečo sa nemusíte obávať starnutia! 

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie