Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dajte vráskam stopku aj bez botoxu: Vyskúšajte TOP nápoje, ktoré spomaľujú starnutie
Zdielať na

Dajte vráskam stopku aj bez botoxu: Vyskúšajte TOP nápoje, ktoré spomaľujú starnutie

Zdroj: Profimedia

Ak vám plastika a botox nie je po chuti, určite vás poteší, že udržať si mladistvý vzhľad vám pomôže aj zdravá strava a niektoré nápoje. Čo by ste mali piť, aby ste starli pomalšie?

Starnutie je neodvratný proces, ktorému sa skôr či neskôr nevyhne nikto z nás. Začnú sa objavovať prvé vrásky, šediny, vypadávanie vlasov a pokožka postupne stráca pružnosť. Tento proces sa síce zastaviť nedá, avšak môžeme ho spomaliť, napríklad aj nápojmi, ktoré majú na pokožku blahodárny vplyv.

Voda

Dospelé ľudské telo je tvorené asi z 65 percent vodou, preto je dôležité udržiavať telo hydratované, aby orgány mohli dobre fungovať. Zároveň tým udržíte pokožku mladistvú. Bez poriadnej hydratácie bude pokožka suchá a vráskavá. Pitná voda pomáha tiež odvádzať škodlivé toxíny z tela von.

Káva

Káva nemala tú najlepšiu povesť, ale najnovšie výskumy ukazujú, že mnohé z toho negatívneho, čo sa o nej hovorí, nie je pravda. Existujú nové dôkazy, že kofeín chráni telo pred chronickým zápalom, čo je najväčší problém veku a starnutia! Konzumácia kávy znižuje aj riziko rakoviny kože. Štúdia zverejnená v European Journal of Cancer Prevention zistila, že tí, ktorí pijú každý deň aspoň jednu šálku kávy, znížili riziko vzniku melanómu (rakovina kože) asi o desať percent, ideálne je však dopriať si ju čistú, bez mlieka aj bez cukru!

Smoothie z gréckeho jogurtu s ovocím

Pridajte si do gréckeho jogurtu ovocie, napríklad banán alebo nejaké bobule, a vyrobte si lahodný kokteil, ktorý funguje proti starnutiu. Zrelé banány sú bohaté na pektín, ktorý udržuje hladinu cukru v tele pod kontrolou. Pektín pomáha tiež odstraňovať škodlivé toxíny z tela, čo je zásadné pri spomalení procesu starnutia. Na druhej strane bobuľoviny sú bohaté na vitamín C, ktorý pomáha udržať vašu pokožku vláčnu a žiarivú.

Čaj

Zvlášť zelený čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré bojujú proti starnutiu a zabraňujú tvorbe vrások. Môžete čaj popíjať alebo si môžete vyrobiť tvárový obklad, kedy zmiešate zelený čaj s čiernym čajom. Rôzne štúdie dospeli k záveru, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú zelený a čierny čaj, majú aj znížené riziko vzniku srdcových chorôb.

Cviklová šťava

Červená repa je bohatá na prirodzene sa vyskytujúce zdravé dusičnany, ktoré podľa štúdie z roku 2011 zvyšujú prietok krvi do čelného laloku mozgu, čím znižujú pokles kognitívnych funkcií. Antioxidanty v červenej repe chránia telo pred voľnými radikálmi, a bojujú teda proti vráskam.

Mandľové mlieko s avokádom

Mandľové mlieko obsahuje vitamíny A, D a E, ktoré udržujú pokožku zdravú a mladistvú. Je tiež bohaté na vápnik a bielkoviny, ktoré udržujú vaše nechty a vlasy silné a pružné. Avokádo je zase plné zdravých tukov, ktoré pokožke dodávajú žiarivosť a lesk.

​Kokosová voda

Kokosová voda je bohatá na minerály a elektrolyty, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý metabolizmus aminokyselín, lipidov a uhľohydrátov a tiež pre zlepšenie distribúcie živín získaných z potravy. Kokosová voda tiež obsahuje rastlinný hormón zvaný cytokinín, ktorý podporuje bunkový rast. Tento hormón je tiež antikarcinogénny.

Šťava z aloe vera

Aloe vera obsahuje veľa aminokyselín a živín, ktoré pomáhajú zvyšovať produkciu kolagénu v tele. Antioxidanty prítomné v tejto šťave tiež podporujú regeneráciu pokožky a zároveň pomáhajú udržiavať jej pružnosť. Pozor, pre istotu ale nepodávajte nápoje z aloe vera deťom, pretože aloe vera môže byť silným alergénom. 

Víno

V poslednej dobe sa objavujú názory, že alkohol by sme nemali vôbec piť, a to ani jeden pohárik. Samozrejme že nadmerná konzumácia alkoholu môže vážne poškodiť pečeň a spôsobiť, že budete vyzerať staršie, než v skutočnosti ste, avšak jeden pohárik vína denne naopak znižuje zápal v tele a riziko vzniku chorôb súvisiacich so starnutím. Zvlášť odvracia demenciu a Alzheimerovu chorobu. Pokiaľ ide o voľbu alkoholu, malo by to byť červené víno, pretože obsahuje prospešný "resveratrol", čo je anti-agingový antioxidant.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie