Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nevynechávajte raňajky, ak chcete schudnúť: Tieto jedlá vám naštartujú metabolizmus
Zdielať na

Nevynechávajte raňajky, ak chcete schudnúť: Tieto jedlá vám naštartujú metabolizmus

Zdroj: Profimedia

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, preto by ste ich nielen nemali vynechávať, ale mali by ste si ich zloženie poriadne zvážiť. Práve to, čo vložíte do úst ako prvé, môže byť pre vaše zdravie a pre vašu postavu rozhodujúce.

Čo si naložiť na tanier, aby sa nám rozhýbal metabolizmus a aby sme sa dobre zasýtili? Odborníci na výživu zostavili 7 príkladov jedál, ktoré spĺňajú všetky predpoklady na zdravé raňajky. Každé z nich obsahuje veľké množstvo vlákniny a správny výživných látok.

1. Ovsené vločky s ovocím, mandľami a medom

Ovsené vločky nechajte zmäknúť vo vode a pridajte k nim čerstvé, alebo mrazené čučoriedky, hrsť mandlí a lyžičku medu. Takéto raňajky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú a draslík, obsahujú aj vysoký podiel vlákniny. Ideálny spôsob, ako sa zasýtiť s minimálnym množstvom kalórií.

unsplash.com

2. Ovsené vločky alebo smoothie s ľanovými semienkami

Ak do ovsených vločiek s jogurtom a ovocím alebo do smoothie pridáte 2 lyžičky čerstvo zomletých ľanových semiačok, zmeníte vaše raňajky na super zdravé jedlo. Vysoký obsah vlákniny priaznivo vplýva na tráviaci systém čím je aj dobrou prevenciou proti rakovine hrubého čreva. Sú známe svojimi účinkami pri zvyšovaní činnosti čriev, zápche, alebo pri zastavení hnačky.

3. Musli s gréckym jogurtom

Nesladené musli s gréckym jogurtom, alebo mliekom je ďalšou z možností, ako sa zasýtiť a pritom si dopriať dávku vitamínov. Grécky jogurt je plný vápnika a bielkovín, ktorých obsahuje takmer dvakrát viac, ako bežný jogurt. K takýmto raňajkám si doprajte pohár čerstvej ovocnej šťavy a energia vám vydrží celé dopoludnie.

unsplash.com

4. Pestrý ovocný šalát

Všetky druhy ovocia sú výborným zdrojom vlákniny a vitamínov. Ak sa snažíte schudnúť, je práve pestrý ovocný šalát dobrou voľbou na raňajky. Nakrájajte si rôzne druhy ovocia na menšie kúsky, vložte do misky a zalejte čerstvou grepfruitovou šťavou, ktorá priamo vplýva na spaľovanie tukov. Aby vás takéto raňajky poriadne zasýtili, pridajte aj hrsť kvalitných orechov podľa vlastnej voľby.

5. Obložený celozrnný chlieb

Ak obľubujete na raňajky chlieb alebo pečivo, nemusíte sa ho vzdať ani pri diéte. Stačí, ak si budete vyberať kvalitné celozrnné druhy a doplníte ho napríklad kúskom tvrdého syra a čerstvou zeleninou. Celozrnné výrobky obsahujú taktiež veľké množstvo vlákniny, ktorá vám zabezpečí dostatok energie a dobré trávenie.

unsplash.com

6. Vajíčka s čerstvou zeleninou

Kým v minulosti sa vajíčka neodporúčali ľuďom, ktorí sa snažili schudnúť, dnes tomu tak nie je. Raz za čas si môžete bez obáv dopriať napríklad praženicu na cibuľke. Doplňte ju bylinkami podľa chuti a nezabudnite na dávku čerstvej zeleniny. Pokiaľ máte na vajíčka domáci zdroj, budú takéto raňajky jednoznačne dobrou voľbou.

7.  Quinoa s banánom a jablkom

Quinoa obsahuje celý rad výživných látok, dôležité proteíny a draslík znižujúci krvný tlak. Nemusíte ju využívať iba ako prílohu, výborná je z nej napríklad raňajková kaša. Uvarenú quinou zmiešajte s banánom pokrájaným na kúsky, pridajte nastrúhané jablko a podľa chuti doslaďte trochou medu, môžete pridať aj biely jogurt. Táto vitamínová bomba vás výborne zasýti a pritom podporí trávenie. Kašu môžete konzumovať teplú i studenú, podľa chuti a fantázie si do nej môžete pridať napríklad rôzne semienka, oriešky, hrozienka a podobne.

Profimedia

 

Súvisiace články

Najčítanejšie