Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meningokoková infekcia: Meningokok má viacero tvárí. Spoznajte jeho spôsoby prenosu a príznaky!
Zdielať na

Meningokoková infekcia: Meningokok má viacero tvárí. Spoznajte jeho spôsoby prenosu a príznaky!

Zdroj: unsplash.com

Meningokoková infekcia každoročne ohrozuje najmä deti a dospievajúcu mládež. Jediná účinná prevencia proti nákaze je očkovanie.

Meningokoková infekcia je nebezpečné nákazlivé ochorenie spôsobené baktériou Neisseria meningitidis známou ako meningokok. Najviac ohrozenými skupinami sú deti a mladiství.

Riziká a spôsob prenosu

Baktéria meningokoka sa prenáša respiračným sekrétom alebo slinami. Aby sme sa ochorením nakazili, musíme byť v úzkom kontakte s infikovanou osobou. Na prenos stačí, že na vás daná osoba kýchne, zakašle, použijete cudzí pohár, fľašu, slamku alebo sa nakazíte pri bozkávaní.

Práve preto sú najrizikovejšími skupinami deti a dospievajúci. Majú väčší sociálny kontakt v škôlke a škole. Odlišné sociálne správanie ako dospelí a oveľa užšie väzby a kamarátstva.

Dospievajúci sa často zdržujú na internátoch, párty a samozrejme v spoločnosti opačného pohlavia a tak sa nákaza môže jednoducho šíriť.

Meningokoková infekcia na Slovensku ročne napadne okolo 25 - 55 ľudí a z toho približne každý desiaty ochoreniu podľahne.

Preto je nevyhnutná cielená prevencia spolu s dostatočnou informovanosťou o ochorení, pretože včasná diagnostika môže rozhodovať o prežití.

Meningokok má viacero tvárí

Najznámejšou formou meningokokovej infekcie je meningitída - zápal mozgových blán, kedy baktéria cez krvný obeh napáda miechu, mäkké časti mozgu a spôsobuje krvácanie niektorých vnútorných orgánov.

Závažnejšia forma invazívnej meningokokovej infekcie je sepsa - otrava krvi, pri ktorej môžu zlyhávať životne dôležité orgány. Toto infekčné ochorenie má nelichotivý titul - najrýchlejšie smrtiace. Až polovica úmrtí nastáva do 24 hodín od prvých príznakov.

Príznaky nákazy

Zákernosť choroby je najmä v jej nejasných príznakoch. Nie, že by neboli dostatočne intenzívne. Práve naopak. Príznaky nastupujú rýchlo a nečakane.

Pre meningokoky je typická bolesť hlavy, horúčka, kŕče, vracanie, stuhnutosť svalov, citlivosť na svetlo až bezvedomie.

Problém je, že všetky tieto príznaky v prvom momente pripomínajú prechladnutie, chrípku alebo žalúdočné problémy. Práve kvôli tomu býva infekcia neskoro identifikovaná a môžu nastať komplikácie, trvalé následky a v najhorších prípadoch až smrť.

Preto je dôležité všímať si aj najmenšie a na prvý pohľad zanedbateľné príznaky. Typickým príznakom pri meningitíde - zápale mozgových blán je stuhnutie šije. To nastáva pri akomkoľvek type zápalu mozgových blán.

Pri najmenších deťoch, ktoré ešte nemajú zrastenú temennú kosť je významným príznakom zápalu jej vyklenutie.

Ďalším varovným príznakom sú červeno-fialové fľaky na koži, spôsobené krvácaním malých ciev do kože.

Kolaps organizmu v dôsledku nákazy baktériou maningokoka nastáva do 24 - 48 hodín.

Včasným odhalením príznakov je menšia šanca zdravotných komplikácií a pri rýchlom podaní liečby sa pacient zotaví do 5-8 dní.

Ako však rozoznať príznaky správne a včas? Najmä pri malých deťoch to môže byť obzvlášť náročné. Pomôckou je vysoká horúčka, ktorá ak nastane nečakane, rapídne stúpne a dieťa je doslova z minúty na minútu v posteli, je to prvý varovný signál, že treba vyhľadať lekársku pomoc.

Prevencia

Najlepšia prevencia proti týmto ochoreniam je vakcína proti meningokokom. Na Slovensku sú aktuálne dostupné dva druhy vakcín. Nimenrix chráni proti meningokokovým skupinám A, C, W-135, Y a Bexsero chráni proti meningokokom skupiny B.

Vhodný druh a očkovaciu dávku treba konzultovať so svojim ošetrujúcim lekárom alebo pediatrom.

Očkovanie proti meningokokom na Slovensku zatiaľ nie je súčasťou národného očkovacieho plánu. Zdravotná poisťovňa vám môže zaplatiť časť nákladov na toto očkovanie, keďže poisťovne nemajú zákonnú povinnosť preplácať celú sumu očkovania.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie