Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Toto dokáže 1 uhorka denne: Rozhýbe vám črevá, urýchli chudnutie a ešte oveľa viac
Zdielať na

Toto dokáže 1 uhorka denne: Rozhýbe vám črevá, urýchli chudnutie a ešte oveľa viac

Zdroj: Profimedia

Kto by nepoznal šalátové uhorky – sviežu zeleninu, ktorá chutí skvele samostatne, alebo v rôznych šalátoch? Uhorky majú nielen výbornú chuť, ale aj skvelé účinky na naše telo.

Odborníci na výživu sa zhodujú v tom, že uhorky dokážu efektívne stimulovať črevá, prečisťujú tráviace ústrojenstvo a majú mnoho ďalších pozitívnych účinkov. Je to najmä preto, že obsahujú veľké množstvo vody a vlákniny.

Nosenie rúšok mnohým spôsobilo kožné problémy, čo s tým?

Čo všetko tento zelený zeleninový zázrak dokáže? Tieto dôvody vás presvedčia, že zjesť aspoň jednu uhorku denne sa naozaj oplatí!

Zlepší sa trávenie

Uhorky obsahujú vlákninu a veľké množstvo vody, čo pomáha veľmi významne pri trávení. Vitamíny v uhorkách tiež pomáhajú zlepšiť fungovanie tráviaceho systému. Jedna uhorka denne vám pomôže vyriešiť problémy spojené s pohybom čriev, čím sa zbavíte okrem iného zápchy a ďalších ťažkostí.

Telo sa zbaví toxínov

Najrôznejšie štúdie preukázali, že uhorky majú prirodzené detoxikačné vlastnosti a pravidelný príjem tejto zeleniny pomôže očistiť pečeň a črevá od nečistôt a toxínov, čím sa zlepší celkové zdravie organizmu.

Ľahšie schudnete

Vysoký obsah vody v uhorkách vám pomôže dosiahnuť rýchle nasýtenie, navyše uhorka neobsahuje tuky a je nízkokalorická, takže je to skvelá voľba pre všetkých, ktorí sa snažia schudnúť.

Telo dostane viac hydratácie

Uhorka obsahuje približne 95 percent vody, takže keď budete konzumovať aspoň jednu denne, zlepšíte tak celkovú úroveň hydratácie tela. To samozrejme pozitívne ovplyvní vaše celkové zdravie.

Z uhoriek si môžete spraviť aj osviežujúci nápoj!

Pokožka bude mäkšia a žiarivejšia

Tým, že obsahuje uhorka veľa vody, udržuje pokožku hydratovanú. Navyše obsahuje vitamíny B ako niacín a riboflavín spolu s vitamínom C a zinkom, ktoré sú kľúčové pre kvalitu pokožky. Uhorková šťava zase skvele zaberá na ekzémy, lupienku, žihľavku alebo akné. Účinky uhorky na opuchnuté oči sú známe už dlho. Stačí priložiť na unavené oči plátky studenej uhorky a za chvíľu je po opuchu.

Zníži sa hladina cukru, krvný tlak a cholesterol

Uhorky obsahujú širokú škálu fenolových zlúčenín, flavonoidov a triterpénov. Podľa vedcov je zvýšený príjem uhoriek výhodný aj pri kontrole vysokej hladiny cukru v krvi. Okrem toho obsahujú uhorky draslík, horčík a vitamín K, čo sú látky dôležité pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Nižšie hladiny horčíka a draslíka sú spájané s vyšším krvným tlakom, takže pravidelná konzumácia uhoriek zníži tlak a zároveň zníži cholesterol!

Profimedia

​Kosti budú pevnejšie

Vďaka vitamínu K a vápniku budú pevnejšie aj vaše kosti. Bolo zistené, že vitamín K znižuje riziko zlomenín kostí a tiež hrá dôležitú úlohu pri vstrebávaní vápnika v kostiach.

Ochránia vás pred neurologickými chorobami

Uhorky obsahujú fisetín, čo je látka, ktorá preukázateľne pomáha nášmu mozgu. Okrem toho obsahujú uhorky tiež fosfor. Nedostatok fosforu súvisí so zvýšeným rizikom kognitívnych ochorení. Takže keď budete pravidelne konzumovať uhorky, váš mozog bude ako britva a vaša koncentrácia bude úplne dokonalá!

Zníži sa riziko rakoviny

Flavonoid fisetín obsiahnutý práve v uhorkách vzbudil veľkú pozornosť medzi výskumníkmi rakoviny. Okrem antioxidačných a protizápalových vlastností je táto látka spojená so znížením rizika vzniku konkrétnych typov rakoviny.

FIT uhorkový šalát podporujúci chudnutie

Ingrediencie:

  • 1 šalátová uhorka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • jablčný ocot
  • voda

    Profimedia

Postup:

  1. Uhorku očistite a pokrájajte na tenké kolieska.
  2. Nakrájané uhorky vložte do misy a pridajte roztlačený cesnak.
  3. 2-3 lyžice vody zmiešajte s ½ lyžice jablčného octu a šalát prelejte.
  4. Nechajte odstáť niekoľko minút v chladničke a môžete podávať.

TIP

Šalát s liečivými účinkami môžete konzumovať ako prílohu k rôznym jedlám, alebo si k základu pridajte iné zdravé suroviny a môžete si ho dať ako ľahkú a diétnu večeru. Výborne sa k nemu hodia napríklad tieto:

  • Uvarené vajíčko
  • Sterilizovaná kukurica
  • Olivy
  • Paradajky
  • Mozzarella alebo iný syr
  • Rôzne semienka a podobne

Pre zmenu môžete namiesto zálievky pridať do šalátu biely jogurt s pár kvapkami citróna.

Súvisiace články

Najčítanejšie