Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trápi vás veľké brucho, ktorého sa neviete zbaviť? TOTO môže byť dôvod!
Zdielať na

Trápi vás veľké brucho, ktorého sa neviete zbaviť? TOTO môže byť dôvod!

Zdroj: Profimedia

Cvičíte, snažíte sa aj zdravšie jesť, no vaše brucho stále nie je to, čo bývalo pred pôrodom? Možno aj vy trpíte popôrodnou diastázou a ani o tom neviete.

Táto diagnóza trápi veľa žien po pôrode. Chýba ale osveta, mnohé ani len netušia, čo to je.

Tento týždeň vás čaká finálna časť seriálu Jenny!

​​"Ja som to tiež netušila. Síce som si všimla, že sa mi po pôrodoch výrazne rozšíril môj geneticky úzky pás, všimla som si, že mám veľké brucho a že ho mám problém stiahnuť a že vždy, keď som sa trošku viac najedla, vyzerala som, ako keby som čakala ďalšie dieťa. Spočiatku som tomu neprikladala dôležitosť, bola som si vedomá, že je to daň za materstvo," priznáva bikini fitneska Radka a pokračuje: "Keď som začala cvičiť, schudla takmer všetok tuk a moje brucho bolo stále rovnako veľké, k tomu sa pridružili bolesti krížov, už sa mi to prestávalo páčiť! Bolo to spôsobené diastázou (rozídením) priamych brušných svalov. Tá vzniká oslabovaním hlbokého stabilizačného systému, teda vnútorných svalov. Ak si ale myslíte, že tento problém sa týka iba žien po pôrode, ste na omyle. Diastázu si môžete privodiť aj prehnaným cvičením nesprávnych svalových skupín, ale aj sedavou prácou, kedy si oslabujeme stred tela."

Existuje pomerme veľké množstvo cvikov na spevnenie vnútorných brušných svalov. Jedným z najlepších cvikov pre zmenšenie obvodu vášho pásu počas veľmi krátkej doby je vakuum. Priečny sval brušný a hlboké chrbtové svaly sú tými vnútornými brušnými svalmi. O týchto svaloch sa zriedkakedy diskutuje a najviac sa na ne zabúda. Vnútorné brušné svaly podporujú držanie tela a kontrolujú hlboké dýchanie počas silových pohybov, akými sú napríklad ťažké drepy. Sú zodpovedné za podporu chrbta. Keďže sú zriedkakedy cieľovou partiou, často bývajú slabšie. Budovaním pevnejšej steny vnútorných brušných svalov môžete obmedziť a utíšiť bolesť chrbta, vytvoriť pevnejšiu stredovú oblasť a dodať vášmu tréningu výbušnú silu.

 Ako cvičiť vakuum?

Na toto netypické cvičenie nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky, len správny postoj a prázdny žalúdok resp. 2 až 3 hodiny po jedle.  "Ja ho robievam niekoľkokrát vždy ráno nalačno, niekedy po tréningu aj hocikedy počas dňa, napríklad keď stojím v dopravnej zápche," smeje sa Radka.

  • zaujmite východiskovú pozíciu – nohy od seba, mierne ohnutý chrbát vpred, ruky na kolenách, uvoľnený žalúdok
  • niekoľkokrát sa nadýchnite nosom a ústami, následne hlboko vdychujte nosom a vydychujte ústami, tak aby ste uvoľnili, čo najviac vzduchu z pľúc
  • skloňte hlavu, tak aby brada smerovala na hrudník, zatiahnite brucho
  • zadržte dych na 15 až 60 sekúnd, zatiahnite brušné svaly
  • pomaly vydychujte, uvoľnite brušné svaly a zdvihnite hlavu
  • niekoľko hlbokých nádychov a výdychov, cvičenie opakujte

Benefity vakuua

  • pomáha spevniť brušné svaly
  • zoštíhľuje pás
  • podporuje správne držanie tela
  • zmierňuje bolesti chrbta
  • zlepšuje trávenie
  • rieši problémy s nepravidelným vyprázdňovaním čriev

Radka patrí medzi najlepšie nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Bikini fitneska Radka Szombathová sa môže pochváliť titulom vicemajsterka sveta, čo sa doteraz ani jednej Slovenke nepodarilo. Kráska s dokonale vypracovaným telom presne vie, ako dosiahnuť super figúru.Teraz si s ňou na facebooku preženu.sk môžete naživo zacvičiť každý týždeň 20-minútový intenzívny tréning!

Súvisiace články

Najčítanejšie