Menej kalórií a rovnako skvelá chuť: Pripravte si veľkonočný šalát, ktorý nezaťaží žalúdok
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
O chvíľu tu máme veľkonočné sviatky, ktoré sa už tradične spájajú s rôznymi špecialitami. Mnohé z týchto dobrôt sú však poriadne kalorické a keďže momentálne sa všetci hýbeme podstatne menej, určite sa oplatí pripraviť si aspoň niektoré z nich v zdravšej a ľahšej verzii.
Takmer v každej domácnosti sa na Veľkú noc pripravuje zemiakový šalát v rôznych obmenách, no asi v každom z nich sa nachádza veľké množstvo majonézy. Keďže šalát sa konzumuje s ďalšími kalorickými bombami, ako napríklad rezne či údené mäso, oplatí sa aspoň túto prílohu odľahčiť.
Ako prežíva toto obdobie kuchár Michal Konrád so svojou rodinou?
Odľahčený zemiakový šalát
Ingrediencie:
- 2 kg menších zemiakov
- Po 500 g konzerva hrášok, mrkva a kukurica
- 10 ks kyslé uhorky
- 2 PL horčice
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- 300 g biely grécky jogurt
- soľ
- mleté čierne korenie
Profimedia
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, vodu zlejte a nechajte ich vychladnúť.
- Vajcia uvarte na tvrdo.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno posoľte a pokvapkajte olivovým olejom, aby zmäkla.
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky a vložte do misy.
- Pridajte nadrobno nakrájané vajíčka, zeleninu bez nálevu, uhorky a mrkvu nakrájajte na drobno.
- Pridajte zmäknutú cibuľu, grécky jogurt zmiešaný s horčicou a všetko dobre premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením, prípadne môžete na zlepšenie chuti pridať aj trochu nálevu z uhoriek.
Ak máte obavu, že bez majonézy to nebude ono, skúste najskôr použiť len polovičné množstvo a zrieďte ho gréckym jogurtom. Rozdiel zaručene nikto nespozná!
Tip navyše
Klasickú majonézu môžete nahradiť ešte zdravšou náhradou, ktorá chutí rovnako výborne. Pripravíte si ju zo zrelého avokáda, ktoré rozmixujete s trochou citrónovej šťavy, strúčika cesnaku, trošky olivového oleja a dochutíte soľou a korením. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte ešte lyžicu horčice. Avokádová majonéza dá vášmu šalátu skvelú sviežu chuť aj farbu!
Profimedia