Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Väčšina ľudí si umýva ruky ZLE: Vírus prežije na madle v autobuse aj dva dni!
Zdielať na

Väčšina ľudí si umýva ruky ZLE: Vírus prežije na madle v autobuse aj dva dni!

Zdroj: Profimedia

Či už ide o koronavírus alebo vírus chrípky, dokáže napríklad v prostriedkoch mhd prežiť aj dva dni. O to je dôležitejšie si umývať si ruky skutočne správne. Viete, ako na to?

"Osemdesiat percent všetkých infekčných chorôb sa šíri práve rukami," hovorí Petra Nekvapilová zo Štátneho zdravotného ústavu ČR s tým, že na hladkých povrchoch môže vírus vydržať až 48 hodín.

Správne umývanie rúk je základný krok prevencie proti všetkým vírusom!

Rizikové sú hlavne miesta, ktorých sa počas dňa dotýka mnoho ľudí. Okrem spomínaných držiakov vo verejnej doprave sú to napríklad držiaky nákupných košíkov, bankovky, tlačidlá zvončekov a výťahov, vodovodné batérie alebo dvere od verejných a spoločných toaliet. A taká počítačová myš je až trikrát špinavšia ako toaletná doska, klávesnica dokonca až päťkrát!

Ako si správne umývať ruky? Väčšina ľudí to nevie

Práve umývanie rúk je najjednoduchšou a najdôležitejšou prevenciou proti infekčným chorobám, a nejde len o práve aktuálny koronavírus a chrípku. Mydlo a voda vás ochráni aj pred žltačkou typu A, salmonelou alebo rotavírusom, musí sa ale používať správne.

Ako si teda umývať ruky? Starostlivo sa venujte nielen svojim dlaniam, ale aj chrbtom rúk a tiež prstom. Zabrať by vám to malo celkom minimálne 20 sekúnd, ideálne je postupne umývať každú časť rúk až jednu minútu.

Podľa údajov Štátneho zdravotného ústavu si až 95 percent ľudí umýva ruky zle. Ďalšie zarážajúce čísla: 7 percent žien a 15 percent mužov si neumýva ruky po použití toalety a dokonca polovica mužov nikdy nepoužíva mydlo.

Ako správne používať dezinfekciu rúk?

Ak ste na cestách alebo napríklad v meste na nákupe, použite dezinfekciu na báze alkoholu, antibakteriálny gél alebo antibakteriálny obrúsok. "Pri dezinfekčnom géle aplikujte množstvo veľkosti kávovej lyžičky do dlane a vmasírujte ho do oboch rúk, kým sa úplne nevsiakne a nezaschne. Pri použití antibakteriálneho obrúska postupujte podobne ako pri technike správneho umývania, len medzi ruky vložte dezinfekčný obrúsok. Celé to trvá 20 až 30 sekúnd," dopĺňa Petra Nekvapilová.

 Tieto odporúčania by sme mali momentálne všetci dodržiavať!

Súvisiace články

Najčítanejšie