Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Silvestrovské a novoročné zvyky a tradície: Čo (ne) robiť, aby ste mali skvelý rok 2020?
Zdielať na

Silvestrovské a novoročné zvyky a tradície: Čo (ne) robiť, aby ste mali skvelý rok 2020?

Zdroj: unsplash.com

Koniec a začiatok nového roka býva spájaný hlavne s predsavzatiami, ale naši predkovia v tomto období dodržiavali veľké množstvo tradícií, ktoré ich mali ochrániť pred zlým osudom.

Niektoré zvyky a povery veľa ľudí dodržiava aj dnes, aké sú tie najznámejšie?

Naša prezidentka urobila na Vianoce krásne gesto!

Vyneste odpadkové koše

31. december bol dňom, keď sa poriadne upratovalo. Do nového roku sa totiž malo vstúpiť s čistým štítom, aby ľudia mohli začať pekne od začiatku. Jednou z tradícií teda je, aby sme na Silvestra večer vyniesli všetky odpadkové koše. Týka sa tiež vypranej bielizne, ktorú je potrebné dôkladne vyžehliť a samozrejme tiež upratať.

Nesušte a nevešajte bielizeň

Na Nový rok sa upratovania už vzdajte. Ak by ste zametali, vymetiete si šťastie z domu. V týchto dvoch dňoch by žiadna gazdiná nemala ani prať ani mať bielizeň vyvešanú. Táto tradícia sa totiž viaže na mnohé povery o tom, že práve v tieto dni vyvešaná bielizeň môže priniesť v najbližšej dobe smrť do rodiny.

Vyhnite sa všetkému negatívnemu

Hovorí sa, ako na Nový rok, tak po celý rok. Preto by sme sa mali tiež podľa toho (nielen) 1. januára správať. Zabudnúť by sme mali na hádky, mrzutosti a najrôznejšie spory a skrátka nerobiť nič negatívneho. Naopak, ak na seba budeme dobrí, strávime čas so svojimi priateľmi, rodinou alebo priateľom v príjemnej atmosfére, môžeme sa tešiť na úspešný rok.

Tradičné novoročné jedlo

Čo si dať na novoročný obed? Dobrým zvykom je mať 1. januára na tanieri šošovicu, ktorá symbolizuje hojnosť. Táto strukovina svojím tvarom totiž pripomína peniaze. A čím viac jej zjeme, tým pre nás lepšie. Vhodné je tiež jesť klobásy, údené alebo priamo prasiatko, to všetko vraj prináša šťastie. Ten, kto má pri sebe na Nový rok dosť peňazí, nemusí sa obávať nedostatku v roku nasledujúcom. V niektorých oblastiach sa tiež pečie vianočka, do ktorej sa pridá jeden hrášok. Ten, kto ho bude mať vo svojom kúsku, bude mať po celý rok šťastie.

Čo naopak nejesť?

Na Nový rok by sa rozhodne nemala pojedať hydina, ani iní operencami, napríklad sliepky, kačica a podobne. Uletelo by vám šťastie. Rovnako nie je vhodné konzumovať rybu - šťastie by odplávalo, ale ani napríklad králik - šťastie by utieklo.

Novoročné povery podľa dní v týždni

To, aký nasledujúci rok bude, sa posudzovalo aj podľa toho, na ktorý deň v týždni Nový rok pripadol. Tento rok vychádza na stredu, čo sa spája s pranostikou. Ak pripadne na stredu, možno očakávať priaznivý rok, veľa vína, ale žiadny med.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie