Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V zime si treba chrániť aj oči: Stačí dodržať pár zásad a budete mať zdravý zrak
Zdielať na

V zime si treba chrániť aj oči: Stačí dodržať pár zásad a budete mať zdravý zrak

Zdroj: Shutterstock

S príchodom zimných mesiacov je náš organizmus vystavený väčšej záťaži. A hoci sa to možno na prvý pohľad ani nezdá, týka sa to dokonca aj očí. Denného svetla je oveľa menej ako v lete a nášmu zraku môže ublížiť dokonca aj vonkajší chlad. Stačí však dodržať niekoľko jednoduchých zásad a váš zrak bude v bezpečí.

Zimný čas dáva zabrať naozaj každému. Ráno vstávame za tmy a keď sa vraciame z práce či zo školy, je už opäť šero. Nedostatok prirodzeného svetla si preto zvykneme kompenzovať svetlami v interiéroch. Aj to má však svoje pravidlá.

Farba a intenzita svetla

 Ak robíte napríklad v dielni, kvôli presnosti pri práci sa vám bude skôr hodiť tzv. studené modré svetlo. Ak to však pre vašu prácu nie je nevyhnutné, voľte radšej teplé žlté svetlo, ktoré náš zrak toľko nezaťažuje. Ak vám typ osvetlenia v miestnosti nevyhovuje, porozprávajte sa o tom so svojím nadriadeným. V rámci záujmu o vaše zdravie a dobrý pracovný výkon by vám mal vyhovieť.

 S modrým typom žiarenia sa však bežne stretávame aj pri počítačoch a to už zmeniť nedokážeme. Náš zrak však značne zaťažuje. Prispôsobte teda jas monitoru intenzite svetla v miestnosti a nezabudnite si dať ani takzvanú fitminútku, počas ktorej sa nielen ponaťahujete, ale si aj požmurkáte, aby ste si zvlhčili oči.

Ak nosíte okuliare alebo vám ich váš očný lekár práve predpísal, investujte do skiel, ktoré negatívny vplyv modrého žiarenia eliminujú. Cena bude síce trochu vyššia ako pri kúpe bežných skiel, no každá investícia do zdravia sa vyplatí. A verte či nie, vaše oči sa vám za to určite raz poďakujú.

 Vetrajte, vetrajte a ešte raz vetrajte

Už v škole nás učili, aby sme pravidelne vetrali. Nie každý si však zapamätal, prečo to robiť a hlavne ako to robiť. Kúrenie v interiéroch nás počas zimných mesiacov síce zahreje, vzduch vo vnútri však aj poriadne vysuší a to býva kameňom úrazu. Vykompenzovať si to však môžete čerstvým vánkom.

 Ako teda vetrať? Okno treba otvoriť dokorán, nie iba na vetračku. Stačia tri minútky a suchý či vydýchaný vzduch je preč. Treba tak spraviť hneď ráno po zobudení a výhodou je aj to, že čerstvý vzduch vás určite preberie. Pravidelne vetrajte aj v práci a okno otvorte aj po návrate domov, aby ste si zrak opäť nenamáhali suchým vzduchom. A určite vetrajte aj chvíľu pred spaním, naozaj to prospieva zdravému spánku.

 Aktívne a prakticky

Asi každý, kto nosí okuliare, pozná ten pocit, keď vyjde von a zarosia sa mu sklá. Mrazivé počasie dáva zabrať aj našim okuliarom, a preto sa treba o ne starať oveľa intenzívnejšie. Pri niektorých aktivitách nám však môžu vyslovene zavadzať.

Napríklad ak sa chystáte na zimnú lyžovačku, mali by ste byť vyzbrojení nielen prilbou, ale aj ochrannými okuliarmi s kvalitným UV filtrom, pretože slnko na horách je oveľa ostrejšie a intenzívne sa odráža aj od okolitého snehu. Čo však v prípade, ak nosíte dioptrické okuliare a máte si nasadiť aj tie lyžiarske? Určite si nedávajte obe naraz. Spadnete na zem a budete mať „zarobené“ na nové okuliare. Nedajbože, že by vám to ešte mohlo poškodiť zrak.

 A rozhodne ani nezvažujte možnosť, že by ste sa šli lyžovať bez okuliarov, ktoré potrebujete do diaľky. Počasie na horách sa môže zmeniť z minúty na minútu a vy jednoducho potrebujete vidieť. Navyše, na svahu nie ste sami a ak by ste niekomu ublížili len preto, že ste to „riskli“ bez dioptrií, nemuselo by sa vám to vyplatiť. Stavte teda radšej na šošovky, ktoré sú pri športových aktivitách nielen praktickejšie, ale aj bezpečnejšie. Alebo zlepšite svoj zrak trvalo a absolvujte laserovú operáciu očí.

Najčítanejšie