Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Château Rúbaň: Viac ako len obyčajné vinárstvo
Zdielať na

Château Rúbaň: Viac ako len obyčajné vinárstvo

Zdroj: www.vinoruban.sk

Ak ste v Château Rúbaň ešte neboli, nájdete ho na okraji obce Rúbaň v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Na pozemku s rozlohou 10 hektárov sa môžete kochať okrem storočnej prírody a lesoparku, historickým kaštieľom aj novými budovami vinárstva a guesthouse.

Za tento skvostný projekt a obnovu patrí vďaka architektovi Zoltánovi Bartalovi, ktorý dokázal geniálnym spôsobom zachovať všetko čo malo zapustené po stáročia korene v tomto nádhernom regióne a čo má dočinenia s tamojším vinohradníctvom. A to nie je všetko. To všetko dokázal skĺbiť aj s potrebami nového, pokrokového vinárstva.

Kto prekročí brány vinárstva, okamžite sa zaujíma o zrkadlové steny a zlatý falcovaný plech, opakujúci sa na všetkých stavbách v areáli. Toto materiálové využite nebolo náhodné. Zlatý plech bol použitý, aby vám evokoval farbu zrelého bieleho vína, ktoré je pýchou regiónu. Falce sú našikmo vytvorené zámerne, aby potešili ľudské oko pri každom stretnutí a rozohrali hry fantázie. Projekt a realizácia  trvala dlhé tri roky, ale vyplatilo sa! Pochvalami a návštevou vinárstvo už poctilo niekoľko domácich aj zahraničných médií.

​V jednom zo spomínaných médií o ňom napísali, že guesthouse so zrkadlovou stenou tvorí “vstupnú bránu” do areálu a zapadá do vízie majiteľov vytvoriť ubytovacie kapacity pre viacdňové aktivity, oslavy, teambuilding Mali pravdu. A guesthouse je iba začiatkom, prvou zastávkou na pobyte vo vinárskom rezorte. Château Rúbaň je dokonalé harmonické prostredie, kde sa darí nielen obchodom, ale aj oslavám lásky. Obrad pod tristoročným platanom, alebo medzi múrmi kaštieľa a následná hostina pod stanom s vintage nádychom je snom nejednej nevesty a ženícha.

www.vinoruban.sk

​Stany Organic Concept sú jednoducho láska na prvý pohľad. Za ich vznikom stoja nadšenci z belgického mesta Aartselaar, ktorí sa s vášňou podujali na výstavbu absolútne dokonalých eventových stanov, ktoré sú na našom kontinente skutočným unikátom. Stany sú inšpirované púštnymi beduínskymi prístreškami a stvorené skúsenými rukami výrobcov lodných plachiet. Každý kúsok je pozorne a s citom prepracovaný do posledného detailu, aby bolo vaše podujatie nielen dôkladne zastrešené, ale zároveň elegantné a krásne.

Práve preto sa v Château Rúbaň rozhodli zadovážiť si prístrešok od Organic Concept – pre svoju prvotriednu kvalitu i výnimočnú pôvabnosť totiž vysoko vyčnieva nad inými party stanmi. Tento kráľovský stan s kapacitou až 250 – 300 hostí v závislosti od typu sedenia (alebo až 400 pri využití bezprostredného nekrytého okolia stanu) je ručne šitý z kvalitného, stopercentne vodeodolného plátna, ktoré ochráni oslavy pred vplyvmi počasia po celý rok. Bočné steny sú variabilné a dajú sa individuálne prispôsobiť vašim požiadavkám. Pri menej priaznivom počasí vás navyše príjemne zahreje efektívne vykurovanie.

www.vinoruban.sk

​Pevná, solídna drevená podlaha tvorí príjemný a prirodzený podklad, ktorý bez problémov odolá náporu mnohých tanečných krokov. Čarovnú atmosféru dotvoria rôzne ozdobné svetielka  – od klasických sviečok až po jemné lampášiky, ktoré olemujú vaše podujatie eleganciou i romantikou. O skvelú akustiku je postarané vďaka dômyselnej konštrukcii prístrešku, takže hudba i slová sa budú priestorom niesť presne tak, ako to potrebujete.

Či už hľadáte prekrásne prostredie pre svoju jedinečnú svadbu, dôležitú oslavu alebo firemnú akciu, tento priestranný stan vám poskytne útulné a zároveň veľkolepé zázemie. Budete v ňom bezpečne ochránení pred počasím – a pritom v dokonalom spojení s prírodou. K vášmu výnimočnému večeru vám samozrejme tím Château Rúbaň poskytne svoje služby v plnom nasadení, aby ste si odniesli skutočne nezabudnuteľné spomienky.

Adrenalín tu stúpa len v spojitosti s príjemnými a silno relaxačnými vnemami. Prvým, ktorý vám sprostredkuje zopár takýchto vnemov, je práve víno. Stačí prejsť popri kaštieli ďalej, ocitnete sa v novej budove vystavanej na storočnej pivnici. Tá bola takto zakonzervovaná a zachránená pre ďalšie generácie. Je to priestor pre spoločenské degustácie a tiež poskytuje ideálne podmienky pre zrenie červeného vína.

V zadnej časti môžete navštíviť technologické priestory, kde sa dorábajú ostatné vína. Môžete prísť viackrát, váš zážitok bude zakaždým iný, pretože aj víno v bareloch je pri dozrievaní každým okamihom iné. Stará sa oň winemaker Ladislav Ďörď. Vďaka nemu získali vína zo Château Rúbaň hneď niekoľko veľmi cenných medailí, a to z Bruselu, z Paríža a z Madridu. A samozrejme aj medaily z popredných každoročných slovenských súťaží, ktoré zdobia reštauráciu vinárstva. Nájdete ju o poschodie vyššie.

www.vinoruban.sk

​Špičková zážitková reštaurácia slúži podľa potreby aj ako seminárna miestnosť. Kuchári tu varia prevažne z tradičných a lokálnych surovín. Baví ich totiž objavovať čaro práve v tých obyčajných surovinách. Radi hovorievajú, že z drahých surovín dokáže uvariť každý, no navodiť gastronomický orgazmus z tých obyčajnejších, to vedia len velikáni. Aj vďaka tomu môžete neustále objavovať ďalšie a ďalšie zabudnuté vône a chute poľnohospodárskeho kraja. Či už čerstvého chleba od miestnej vychýrenej pekárky, či hľuzoviek zo Strekova, čerstvých syrov a mliečnych výrobkov z Dubníka, zeleniny a ovocia z trhu, alebo kuracieho a bravčového mäsa od farmárov a mnohého ďalšieho. Všetko tu chutí skutočne a intenzívne. Dvojnásobne to platí v kombinácii s prvotriednymi vínami.

www.vinoruban.sk

Pre tých, ktorým sa zunuje pohodlie a maximálny servis, je tu aj škola. Nie hocijaká, ale zábavná, vysoko relaxačná a návyková. Ňou pozdvihuje Château Rúbaň vinársku či kulinársku kultúru. Môžete si napríklad namiešať vlastné cuveé, naučiť sa po slepiačky rozoznávať jednotlivé odrody a vína a rozumieť tomuto daru od bohov. To všetko v spoločnosti majstra a medailami ovenčeného winemakera Laciho Ďörďa. Do skorého videnia!

Najčítanejšie