Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prečo matky nosia deti väčšinou na ľavom boku? Takéto vysvetlenie by ste nečakali!
Zdielať na

Prečo matky nosia deti väčšinou na ľavom boku? Takéto vysvetlenie by ste nečakali!

Zdroj: Profimedia

Ak máte malé dieťatko, na ktorej strane ho zvyčajne nosíte? Najskôr je to tak, ako u väčšiny žien, teda na ľavej strane. Prekvapí vás, čo o tomto zvyku zistili odborníci!

Možno ste si to teraz uvedomili aj vy, a možno sa tiež domnievate, že dieťa naľavo si dávame intuitívne preto, aby bolo bližšie k srdcu. Pravda je však úplne iná!

Čo na svojich slávnych rodičov nabonzovali ich deti? Sledujte talkshow Čau Lujza každú stredu o 21:35 na JOJke!

Odborné výskumy potvrdili, že až 70 až 85 percent žien si dieťa automaticky dá do ľavej ruky a platí to aj pre malé dievčatká, ktoré sa hrajú s bábikami. Takže to nie je nič, čo sa prejaví, až keď žena porodí a stane sa matkou.

Mimochodom - u mužov sa nič také pozorovať nedá, tí nosia deti napravo i naľavo, bez toho, že by jednu stranu nejako uprednostňovali, aj preto majú ženy pri deťoch oveľa častejšie problémy s chrbticou, ako muži.

Prečo práve ľavá strana?

Nielen vedcom ale aj laikom sa ponúkalo sa vysvetlenie, akým je blízkosť tlkotu matkinho srdca, ale napríklad aj to, že väčšina žien sú praváčky, a tak potrebujú mať voľnú práve pravú ruku. Nič z toho ale nebolo tým skutočným vysvetlením.

Celá situácia súvisí s naším mozgom. Zjednodušene povedané - keď si matka posadí dieťa na ľavú stranu, opačná, teda pravá polovica jej mozgu sa zaktivuje, a tým sa prehlbuje jej puto s potomkom. Na fyzický dotyk na ľavej polovici tela reaguje pravá polovica mozgu, vedci tomu odborne hovoria funkčná asymetria hemisfér.

V podstate sa dá povedať, že pravá strana mozgu je u človeka zodpovedná za komunikáciu a emócie. Takže keď má matka dieťa naľavo, dokáže lepšie vyhodnotiť jeho potreby, či už fyzické alebo emocionálne.

Výskum, ktorý na túto tému vyšiel v odbornom časopise Nature, poukazuje na to, že podobne sa správa aj celý rad ďalších cicavcov, od koní až po veľryby. A nezáleží to len na matkách. Keď sa majú deti alebo mláďatá rozhodnúť, tiež intuitívne uprednostňujú matkinu ľavú stranu. Zaujímavé, však?

matka a dieťa

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie