Jasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Chcete spaľovať tuky aj po 10-minútovom cvičení, keď už oddychujete? Tu je návod, ako na to!
Zdielať na

Chcete spaľovať tuky aj po 10-minútovom cvičení, keď už oddychujete? Tu je návod, ako na to!

Zdroj: Tatiana Gernátová

Tréning vo vysokej intenzite HIT je metóda, ktorá pomáha spaľovať telesný tuk. Tento typ tréningu zvyšuje a zrýchľuje váš metabolizmus a vyvoláva vo vašom tele spaľovanie tukov počas a dokonca až 36 hodín po tom, ako ste ho odcvičili. Naučte sa ich cvičiť s nami!

HIT (z angl. High-intesity training) je tréning s vysokou intenzitou, ale malým počtom sérii a je mimoriadne účinný pri spaľovaní tukov. Prečo? Tento tréning vytvára tzv. EPOC, čo znamená prebytočná potréningová spotreba kyslíka. Znamená to, že tento typ tréningu vytvára v tele jemnú kyslíkovú nedostatočnosť a pomáha budovať kyselinu mliečnu vo vašich svaloch.

Pri tomto type tréningu fungujú vaše svaly ako vákuum. Tento proces tvorby kyseliny mliečnej sa pomaly zvráti vo chvíli, ako dokončíte svoje cvičenie a pomáha zrýchľovať metabolizmus, čo znamená, že aj po tréningu napomáha spáliť prebytočný tuk, aj keď už dávno oddychujete.

Kľúč k HIT

Kľúčom k HIT je vysoká intenzita. Ak sa nebudete snažiť čo najviac, výsledky dosiahnete pomalšie. Je totižto preukázané, že už niekoľko minút HIT-u vyvoláva vo svaloch také zmeny na molekulárnej úrovni, ktoré možno porovnať s hodinou bicyklovania. Tieto zmeny sa však neukážu, ak nebudete pracovať s maximálnym úsilím.

Ako tvrdo vykonávať HIT

Nikto nedokáže vykonávať aktivity v maximálnej intenzite dlhodobo, avšak striedavé zaťaženie vo vysokej intenzite s fázami zotavovania vám umožnia vykonávať opakované aktivity v maximálnej intenzite. Veľmi dôležitou súčasťou HIT je aj kvalita prevádzaných cvikov. Ak totižto dokážete absolvovať vysoko intenzívne zaťaženie viac ako 20 minút, potom to asi nerobíte správne (zvolená intenzita je pravdepodobne príliš nízka). Pri vykonávaní takéhoto typu cvičenie myslíte nato, že hoci je takéto cvičenie veľmi intenzívne, máte ho pomerne rýchlo za sebou a prinesie vám veľmi veľa pozitívnych výsledkov. 

A teraz si poďte HIT zacvičiť

Ak si chcete zacvičiť, poďte si vyskúšať časť tréningu z videoprogramu SUPER BODY 2 - HIT tréningy. Vedie ho skúsená trénerka Oľga Bartalská. 

Tento tréning pochádza z video programu na domáce cvičenie SUPER BODY 2. Obsahuje 16 video tréningov, ktoré sú zamerané na celé telo. Vedú ich skvelé trénerky Lea Grančič a Oľga Bartalská, ktoré vás namotivujú tak, že sa na cvičenie budete tešiť každý deň. Každý tréning si odcvičíte do 30 minút. Spálite kalórie, spevníte telo a zaručene sa budete cítiť skvelo. Výsledky zbadáte už po pár tréningoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie