Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Schudnite natrvalo a bez jojo efektu: Tento jedálniček vás dostane do formy
Zdielať na

Schudnite natrvalo a bez jojo efektu: Tento jedálniček vás dostane do formy

Zdroj: Profimedia

Ľudia, pre ktorých je takáto strava úplne bežná, sa podľa štatistík dožívajú nielen vyššieho veku, ale sú aj vitálnejší a štíhlejší. Vyskúšate ju tiež?

Strava, o ktorej je reč, je typická pre obyvateľov ostrova Okinawa, preto sa jej hovorí aj okinawská diéta. Títo ľudia žijú oveľa dlhšie než zvyšok svetovej populácie a sú tiež oveľa štíhlejší. Môžu za to nielen gény, ale tiež životný štýl a špeciálny jedálny lístok.

Okinawská diéta - čo je jej princípom?

Tradičný jedálniček obyvateľov Okinawy má nízky obsah kalórií, tuku, a naopak vysoký obsah sacharidov. Čo môže byť pre mnohých možno prekvapujúce, pretože väčšina súčasných diét, ktoré sú "in", je založená práve na minime sacharidov. Ako je teda možné, že sa pri tomto spôsobe stravovania schudne? Vedľa vyššie uvedeného je jej súčasťou tiež veľa zeleniny a sójových výrobkov. Táto strava berie jedlo ako liek a využíva veľa postupov z tradičnej čínskej medicíny. Zahŕňa teda aj bylinky a korenie, najmä kurkumu a palinu.

Potraviny bohaté na živiny a antioxidanty

Ak chcete praktizovať túto diétu, musíte vyberať správne potraviny, ktoré sú bohaté na živiny a antioxidanty. Základné živiny sú dôležité pre správnu funkciu vášho tela a antioxidanty zase chráni telo pred bunkovým poškodením. Na rozdiel od ostatných Japoncov obyvatelia Okinawy konzumujú veľmi málo ryže. Ich hlavným zdrojom výživy a kalórií sú sladké zemiaky, celozrnné potraviny, strukoviny a zelenina bohatá na vlákninu.

Profimedia

Čo je základom jedálnička?

  • Zelenina (58 až 60%): sladké zemiaky, riasy, bambusové výhonky, reďkovka, melón, kapusta, mrkva, tekvica a zelená papája.
  • Celozrnné potraviny (33%): proso, pšenica, ryža a rezance.
  • Sójové potraviny (5%): tofu, miso (pasta zo sóje) a natto (fermentovaný syr zo sóje).
  • Mäso a morské plody (1 až 2%): biele ryby, morské plody a príležitostne bravčové mäso (i vnútornosti).
  • Ostatné (1%): alkohol, čaj, korenie.
  • Okrem toho sa pri tejto diéte pije jazmínový čaj a používa sa kurkuma.

Čomu sa treba vyhýbať?

  • Mäso: hovädzie, hydinové, spracované výrobky ako slanina, šunka, salámy, párky, klobásy a iné údeniny.
  • Živočíšne výrobky: vajcia, mlieko a mliečne výrobky vrátane syrov, masla a jogurtu.
  • Spracované potraviny: rafinované cukry, obilniny, raňajkové cereálie, spracované oleje na varenie.
  • Strukoviny: všetky okrem sójových bôbov.
  • Ostatné potraviny: väčšina ovocia, orechy a semienka. Niektoré potraviny s nižším kalorickým obsahom, ako je ovocie, si občas môžete dopriať.

    Shutterstock

Zdravotné benefity

Aj keď je to veľmi prísna diéta a nebude sa hodiť pre každého, má celý rad zdravotných benefitov, ktoré sú prisudzované hlavne vysokému obsahu antioxidantov a živín. Najvýznamnejším prínosom je zjavný vplyv na dĺžku života. Na Okinawe žije veľa ľudí nad sto rokov, viac ako inde na svete. Diéta sa skladá prevažne z rastlinných potravín, ktoré pravdepodobne podporujú dlhovekosť. Má tiež málo kalórií, nízky obsah bielkovín a vysoký obsah sacharidov - čo môže byť ďalší faktor. Ľudia, ktorí praktizujú túto diétu, tiež menej trpia chronickými chorobami, ako sú choroby srdca, rakovina či cukrovka. Za to môžu zrejme sladké zemiaky, ktoré majú veľa vlákniny a nízky glykemický index, čo znamená, že neprispievajú k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie