Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Päť typov ľudí, ktorí z vás vysávajú energiu: Vieme, ako sa pred nimi ubránite!
Zdielať na

Päť typov ľudí, ktorí z vás vysávajú energiu: Vieme, ako sa pred nimi ubránite!

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Sú dôvodom, prečo sa niekedy cítite vyčerpaní, a vlastne ani poriadne neviete prečo. Bývajú vynaliezaví, a navyše sú na vás závislí. Kto? Predsa emocionálne upíri!

Verte či nie, väčšina z nás ich má vo svojom blízkom okolí. Môžu sa vyskytovať na pracovisku, medzi vašimi príbuznými, ale môže to byť aj človek, s ktorým zdieľate tie najvnútornejšie pocity alebo dokonca domácnosť. Ako sa brániť a čo na takéto osoby zaberá? Pomôžeme vám!

Chudinky

Pravdepodobne sa nachádzajú medzi vašimi najlepšími kamarátkami. Často vás pozývajú na kávu, na víno, porozprávať sa. A rozprávanie sa často zvrtne v prehliadku jej nárekov. Aké má doma peklo, ako ju v práci dusí šéfka, ako je unavená. Zároveň ale odmieta všetky rady, ktoré sa zúfalo snažíte vymyslieť. So svojou situáciou totiž nemôže, ale absolútne nemôže nič robiť. Typická veta znie: Ty sa máš, ty máš... doplňte čokoľvek. Lepšiu šéfku, lepšiu svokru, pokojnejšie deti. Občas už toho máte dosť a zapierate sa. Vyhovárate sa na chorobu alebo nedostatok času. Výsledkom je akurát to, že sa cítite previnilo.

Ako na ne?

Dajte si pravidlo: trikrát a dosť. Snažte sa takémuto človeku povedať, že vy už nič nové nevymyslíte a že omieľať rovnaké témy dokola je strata času. Že už ste si vlastne všetko povedali. Ak sa situácia nezlepší, bez pocitu viny si sama povedzte, koľko času ste ochotná s tým človekom tráviť, a toho sa držte.

Profimedia (ilustračná fotografia)

Typ narcis

Často to bývajú očarujúce a vtipné bytosti. Na prvý pohľad dokonca môžu vyzerať ako tí, ktorí okolo seba energiu rozsievajú v plných dávkach. Ale len do chvíle, keď sú v centre pozornosti oni. Akonáhle je ich pozícia ohrozená a vy by ste s nimi chceli hovoriť o sebe, o svojich strastiach alebo problémoch, je koniec. Ich pozornosti sa nedočkáte.

Ako na ne?

Majte realistické očakávania. Od narcisov sa žiadne empatie alebo pomoci nedočkáte. Niekedy sa s nimi dá spolupracovať, musíte však apelovať na to, že je to predovšetkým v ich záujme a že ak vám pomôžu, budú z toho mať prospech aj oni sami.

Klebetnice

Tento druh nie je potrebné nijako zvlášť predstavovať. Nevynechá jedinú príležitosť na to, aby o vás za vašim chrbtom vyklopil všetko, čo o vás vie, a pridal veľa informácií o tom, čo si myslí. Ak sa k vám tieto poloinformácie dostanú okľukou späť, môžu niekedy veľmi bolieť.

Ako na ne?

Vykašlite sa na klebety. Ide to ťažko, ale uvedomte si, že vaša hodnota je v tom, čo robíte, nie v tom, čo o vás niekto roznáša. Neberte klebety osobne. Vypovedajú ďaleko viac o tom, kto ich šíri. Snažte sa tiež vyhýbať klebetným krúžkom a pokiaľ možno nehovorte o ľuďoch, ktorí nie sú účastní konverzácie. A ak vám klebetnica vo vašom okolí vadí, povedzte jej, že vás jej správanie štve. Počítajte však s tým, že klebetnicu to väčšinou k zmene správania nemotivuje.

Kráľovné drámy

Títo ľudia milujú permanentný boj. Každú príležitosť využijú k zmeraniu síl. Z malého konfliktu vytvoria drámu. Bojujú buď otvorene, teda hádkami, vyvolávaním konfliktov a výčitkami, alebo skryto. V tomto druhu boja používajú predovšetkým prehliadanie, nezáujem, a ak máte tento typ doma, tak tichú domácnosť. Hoci by ich človek hľadal najskôr na pracovisku, veľmi častý výskyt je medzi príbuzenstvom.

Ako na ne?

Ak sa im nemôžete vyhnúť, snažte sa počas konfliktu zostať pokojné. Nepristupujte na ich konanie. Dýchajte zhlboka, počítajte do desať, než niečo poviete. Potom ich odzbrojte tým, že jednoducho uznáte ich postavenie a ich časť pravdy. Zároveň ale jasne a vecne povedzte svoj postoj.

Šéfovia zemegule

Títo ľudia chcú mať všetko pod kontrolou a ideálne aj váš život. Presne vedia, čo by ste mali cítiť, čo by ste si mali teraz zaobstarať a čo by ste rozhodne nemali robiť. Majú názor na všetko a neboja sa ho vždy povedať. A potom si skontrolovať, či sa ostatní ich radami riadili. A beda, ak nie!

Ako na ne?

Kľúč k úspechu je jednoduchý: Nikdy sa nesnažte riadiť riaditeľa zemegule. Konajte asertívne, povedzte svoj názor, ale nesnažte sa ho dostať jeho taktikou. Môžete použiť vety: Vďaka za tvoj názor. Vážim si ho, ale toto asi budem musieť zvládnuť sám a podobne.

Profimedia (ilustračná fotografia)

Súvisiace články

Najčítanejšie