Bryndza nepatrí len na halušky: Skúste 3 recepty, po ktorých sa len tak zapráši
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Máte radi bryndzu a konzumujete ju pravidelne? Robíte dobre! Táto typická slovenská pochúťka je naozajstným probiotickým zázrakom.
Ak chcete z bryndze vyťažiť čo najviac zdraviu prospešných látok, kúpte si ju práve v tomto období, kedy je úplne najkvalitnejšia.
Táto superpotravina obsahuje bielkoviny, laktózu, tuk, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vápnik, železo, sodík, zinok, horčík, fosfor a biotín.
Účinky bryndze
- podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
- je silným probiotikom
- posilňuje imunitu
- znižuje vysoký krvný tlak
- pôsobí preventívne proti rakovine a cievnym ochoreniam
- pôsobí na kvalitu kostí
- čistí krv a mnohé ďalšie
Pečené zemiaky s bryndzou a slaninkou
Ingrediencie:
- Zemiaky
- Bryndza
- Ľubovoľný strúhaný syr
- Kyslá smotana
- Petržlenová vňať
- Soľ
- Olej
- Slanina
Profimedia
Postup:
Celé zemiaky aj zo šupkou predvarte cca 15 min. Vodu zlejte, zemiaky prekrojte na polovicu. V miske si zmiešajte bryndzu s trochou smotany, pridajte nastrúhaný syr (množstvo si prispôsobte podľa chuti) a zmesou zalejte pripravené zemiaky. Zemiaky pokvapkajte olejom a upečte dozlatista, cca 10-15 minút. Pred podávaním pridajte kúsky oškvarenej slaninky a nakrájanú petržlenovú vňať. Podľa chuti prisoľte a môžete podávať napríklad so zakysankou.
Bryndzová nátierka s cesnakom
Ingrediencie:
- 125 g bryndze
- 2 PL kyslej smotany
- 2 trojuholníčky taveného syra
- 1 strúčik cesnaku
- štipka mletého bieleho korenia
- pažítka
Profimedia
Postup:
Bryndzu vymiešajte so syrom a smotanou. Pridajte roztlačený cesnak, biele mleté korenie a nasekanú pažítku a dobre vymiešajte. Nátierka chutí skvelo s čerstvým chlebíkom či pečivom.
Slaný bryndzový koláč
Ingrediencie:
- Lístkové cesto (môže byť už hotové, vyvaľkané)
- 1 balenie bryndze
- 4 PL kyslej smotany
- 2 vajcia
- ½ póru
- slanina
- kôpor
- soľ
- čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na posypanie
pinterest.com
Postup:
Vyvaľkané lístkové cesto položte na menší obdĺžnikový plech, alebo použite okrúhlu formu na pečenie. Po krajoch cesto vytiahnite hore, aby plnka nevytekala. Pór nakrájajte na tenké kolieska a zmiešajte s bryndzou, smotanou, vajíčkom, ochuťte soľou a nadrobno nakrájaným kôprom. Zmes nalejte na pripravené cesto, na vrch pridajte nadrobno nakrájanú slaninku a upečte do zlatista, cca 20 – 25 minút. Slaný koláč posypte pred podávaním pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.