Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bryndza nepatrí len na halušky: Skúste 3 recepty, po ktorých sa len tak zapráši
Zdielať na

Bryndza nepatrí len na halušky: Skúste 3 recepty, po ktorých sa len tak zapráši

Zdroj: Profimedia

Máte radi bryndzu a konzumujete ju pravidelne? Robíte dobre! Táto typická slovenská pochúťka je naozajstným probiotickým zázrakom.

Ak chcete z bryndze vyťažiť čo najviac zdraviu prospešných látok, kúpte si ju práve v tomto období, kedy je úplne najkvalitnejšia.

Táto superpotravina obsahuje bielkoviny, laktózu, tuk, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, vápnik, železo, sodík, zinok, horčík, fosfor a biotín. 

Účinky bryndze 

  • podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
  • je silným probiotikom
  • posilňuje imunitu
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • pôsobí preventívne proti rakovine a cievnym ochoreniam
  • pôsobí na kvalitu kostí
  • čistí krv a mnohé ďalšie

Pečené zemiaky s bryndzou a slaninkou

Ingrediencie:

  • Zemiaky
  • Bryndza
  • Ľubovoľný strúhaný syr
  • Kyslá smotana
  • Petržlenová vňať
  • Soľ
  • Olej
  • Slanina

    Profimedia

Postup:
Celé zemiaky aj zo šupkou predvarte cca 15 min. Vodu zlejte, zemiaky prekrojte na polovicu. V miske si zmiešajte bryndzu s trochou smotany, pridajte nastrúhaný syr (množstvo si prispôsobte podľa chuti) a zmesou zalejte pripravené zemiaky. Zemiaky pokvapkajte olejom a upečte dozlatista, cca 10-15 minút. Pred podávaním pridajte kúsky oškvarenej slaninky a nakrájanú petržlenovú vňať. Podľa chuti prisoľte a môžete podávať napríklad so zakysankou.

Bryndzová nátierka s cesnakom

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 trojuholníčky taveného syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka mletého bieleho korenia
  • pažítka

    Profimedia

Postup:

Bryndzu vymiešajte so syrom a smotanou. Pridajte roztlačený cesnak, biele mleté korenie a nasekanú pažítku a dobre vymiešajte. Nátierka chutí skvelo s čerstvým chlebíkom či pečivom.

Slaný bryndzový koláč

Ingrediencie:

  • Lístkové cesto (môže byť už hotové, vyvaľkané)
  • 1 balenie bryndze
  • 4 PL kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • ½ póru
  • slanina
  • kôpor
  • soľ
  • čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na posypanie

    pinterest.com

Postup:

Vyvaľkané lístkové cesto položte na menší obdĺžnikový plech, alebo použite okrúhlu formu na pečenie. Po krajoch cesto vytiahnite hore, aby plnka nevytekala. Pór nakrájajte na tenké kolieska a zmiešajte s bryndzou, smotanou, vajíčkom, ochuťte soľou a nadrobno nakrájaným kôprom. Zmes nalejte na pripravené cesto, na vrch pridajte nadrobno nakrájanú slaninku a upečte do zlatista, cca 20 – 25 minút. Slaný koláč posypte pred podávaním pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie