Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zadržiava vaše telo vodu? Stačí urobiť tieto zmeny a hneď stratíte až dve kilá!
Zdielať na

Zadržiava vaše telo vodu? Stačí urobiť tieto zmeny a hneď stratíte až dve kilá!

Zdroj: Profimedia

Možno vás prekvapí, ako voda v tele výrazne ovplyvní to, ako sa cítite. Majte zavodňovanie pod kontrolou a naučte sa mu predchádzať týmito jednoduchými trikmi.

Nadmerné zadržiavanie vody v tele môže súvisieť so závažným ochorením obličiek, alebo dokonca zlyhaním srdca. Väčšina žien však retenciou vody trpí iba v malej miere, a to v období pred menštruáciou, počas tehotenstva alebo dôsledkom úplne zbytočných chýb pri stravovaní. Takto sa zadržiavaniu vody v tele vyhnete!

Znížte príjem soli

Soľ je tvorená sodíkom a chloridom. Sodík sa viaže na vodu v tele a pomáha udržiavať rovnováhu tekutín vnútri aj mimo buniek.

Ak často konzumujete jedlá, ktoré obsahujú veľké množstvo soli, vaše telo bude vodu zadržiavať. Obzvlášť spracované potraviny majú obsah sodíka naozaj vysoký. Mali by ste sa tak vyhnúť nezdravým instantným potravinám a nemali by ste konzumovať priveľa konzervovaných jedál.

Profimedia

Dopĺňajte horčík

Horčík, čiže magnézium, patrí medzi dôležité minerály. Podieľa sa na viac ako tristo enzymatických reakciách, ktoré udržujú správne fungovanie tela. Zvýšenie príjmu horčíka tiež prispieva k zníženiu retencie vody.

Podľa jednej štúdie 200 mg horčíka denne znižuje retenciu vody u žien s predmenštruačným syndrómom. Tieto pozitívne výsledky potvrdilo aj niekoľko ďalších štúdií.

Medzi hodnotné zdroje horčíka patria orechy, celé zrná, horká čokoláda a listová zelenina. Magnézium však môžete zaradiť aj ako doplnok stravy.

Zamerajte sa na vitamín B6

Vitamín B6 je spoločné označenie hneď pre tri zlúčeniny. Tie sú dôležité pre tvorbu červených krviniek a slúžia pri mnohých ďalších procesoch v tele, ako je premena zásobných cukrov v pečeni a svaloch na energiu. V predmenštruačnom období u žien má tento vitamín dokonca pozitívny vplyv aj na retenciu vody.

Zaraďujte do jedálnička banány, zemiaky, vlašské orechy, mäso, ryby, vajcia, fazuľu a celozrnné výrobky. Okrem toho, že sa vyhnete slabosti, podráždeniu a nepríjemným kožným prejavom, vaše telo nebude zadržiavať nadmerné množstvo vody.

unsplash.com

Jedzte potraviny bohaté na draslík

Draslík je minerál, ktorý slúži hneď k niekoľkým dôležitým funkciám v tele. Dokonca pomáha vysielať elektrické signály, ktoré udržujú telo v chode. Prospieva tiež zdraviu srdca a ovplyvňuje retenciu vody, a to hneď dvoma spôsobmi. Aktívne znižuje hladinu sodíka a zároveň zvyšuje produkciu moču.

Uistite sa, že váš jedálniček obsahuje potraviny bohaté na obsah draslíka. Medzi tie patrí banány, avokádo, sladké zemiaky, špenát, melón, fazuľa, tekvica, ale aj kokosová voda.

Vyskúšajte silu púpavy

História púpavy siaha až do ľudového liečiteľstva, kedy sa používala ako prírodné diuretikum. Púpavy pomáhajú znížiť retenciu vody tým, že podporujú časté močenie.

V jednej štúdii užívalo sedemnásť dobrovoľníkov tri dávky extraktu z púpavy po dobu dvadsiatich štyroch hodín a v nasledujúcich hodinách a dňoch zaznamenali výrazne zvýšené množstvo vyprodukovaného moču.

joj.sk

Vyhnite sa rafinovanému cukru

Konzumácia rafinovaných sacharidov vedie k prudkému zvýšeniu hladiny cukru a inzulínu v krvi a k ​​zadržiavaniu viac sodíka v tele, čo vedie k zväčšeniu objemu tekutiny v tele.

Vyhnite sa preto všetkým spracovaným cukrom vrátane zŕn, teda bielej múke. Pečivo vyberajte len celozrnné a cukor nahraďte čerstvým ovocím. S príchodom jari je výber oveľa pestrejší, a jedálniček tak môžete obohatiť o množstvo vitamínov.

Ďalšie spôsoby, ako znížiť retenciu vody v tele

  • Pohyb. Obyčajná chôdza pomáha s trávením, ale aj s vylučovaním. Ak navyše trpíte na opuchy nôh z dlhého sedenia, s každým pohybom navyše pocítite značnú úľavu.
  • Pite dostatok vody. Pri nedostatku tekutín začne telo paradoxne vodu zadržiavať. Majte preto pri sebe neustále fľašu s vodou a dodržujte kvalitný pitný režim!
  • V ľudovom lekárstve majú povesť účinného diuretiká tiež byliny, ako sú praslička, petržlen, ibištek a žihľava.
  • Cesnak pomáha nielen pri prechladnutí, ale aj pri odvodňovaní.
  • Fenikel je tiež známy svojimi močopudnými účinkami.
  • Brusnice pomáhajú pri liečbe močových ciest, a podporujú tak i močenie.

    Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie