Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na sviatočnom stole nesmie chýbať: Takto si veľkonočnú plnku zamilujete
Zdielať na

Na sviatočnom stole nesmie chýbať: Takto si veľkonočnú plnku zamilujete

Zdroj: Profimedia

Takmer v každej domácnosti sa počas Veľkej noci pripravuje táto dobrota. My vám ponúkame niekoľko verzií, z ktorých si určite vyberiete tu najchutnejšiu práve pre vás.

Ak sa snažíte aj počas sviatkov stravovať zdravšie a údenému mäsu sa oblúkom vyhýbate, určite vyskúšajte zdravšiu verziu bez mäsa, je naozaj veľmi chutná!

Podľa starých receptov našich babičiek vo veľkonočnej plnke nesmeli chýbať čerstvo natrhané mladé žihľavové listy, ktoré sú plné vitamínov. Okrem nich však môžete použiť aj listy špenátové, zelenú petržlenovú vňaťku, pažítku či iné čerstvé bylinky.

Tradičná plnka s údeným mäsom

Ingrediencie:

  • 300 g údeného mäsa
  • 3 - 4 staršie pečivá
  • 3 vajcia
  • hrsť mladej žihľavy alebo špenátových listov (ďalšie bylinky podľa chuti)
  • 2 dl mlieka alebo mäsového vývaru
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie pekáča

    Profimedia

Postup:

  1. Údené mäso vložte do hrnca s vodou tak, aby bolo celé ponorené a prikryté ho varte jednu hodinu. Keď bude mäkké, nakrájajte ho na drobné kocky. Vývar z mäsa si odložte.
  2. Rožky natrhajte do misy, zalejte vývarom alebo mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Poriadne prepracujte rukami.
  3. Veľkú hrsť žihľavy sparte vriacou vodou, sceďte, prelejte studenou vodou a vytlačte z nej tekutinu. Namiesto žihľavy môžete použiť aj petržlenovú vňať. Bylinku nakrájajte nadrobno.
  4. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte sneh.
  5. K rožkom pridajte mäso, žihľavu, trochu soli a korenia a spolu so žĺtkami premiešajte, nakoniec pridajte našľahané bielka.
  6. Maslom vytrite zapekaciu formu, vysypte strúhankou, náplň rozprestrite do pekáča a vložte do rúry predhriatej na 180 ⁰C a pečte približne 30 – 40 minút.

Ďalšie tipy:

Do veľkonočnej plnky môžete pridať napríklad aj namočené sušené huby, nakrájanú šunku, strúhaný syr či nadrobno nakrájanú červenú kápiu. V bezmäsitej verzii nižšie sa nachádza dokonca údené tofu, nebojte sa ho vyskúšať! Veľkonočnú plnku môžete podávať teplú aj studenú, najlepšie s čerstvou zeleninou či šalátom.

Vyskúšajte si na Veľkú noc pripraviť aj takéto efektné plnené vajíčka.

Veľkonočná plnka bez lepku a bez mäsa

Ingrediencie:

  • polovica bezlepkového chleba (prípadne iné bezlepkové pečivo)
  • 3 vajcia
  • 1 šálku mlieka
  • 1 balenie údeného tofu
  • 2 hrste sparenej mladej žihľavy či listový špenát
  • soľ, čierne korenie
  • muškátový oriešok, čerstvé alebo sušené bylinky
  • trocha masla na vymastenie formy

    Profimedia

Postup:

  1. Bezlepkový chlieb či iný druh pečiva nakrájajte na malé kúsky.
  2. Namočte ich do teplého mlieka a nechajte nasiaknuť.
  3. Tofu aj sparený špenát či žihľavy nakrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s namočeným pečivom.
  4. Pridajte žĺtky a zmes dochuťte soľou, korením, čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom a čerstvými alebo sušenými bylinkami.
  5. Nakoniec do zmesi zľahka vmiešajte dotuha vyšľahaný sneh z bielkov.
  6. Formu vymažte maslom alebo rastlinným olejom a rozotrite do nej pripravenú zmes na plnku.
  7. Plnku upečte dozlatista pri cca 180 ° C, trvá to asi 30 - 40 minút.

Súvisiace články

Najčítanejšie