Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Toto odkázal detský lekár všetkým bojazlivým matkám: Jeho slová vás potešia
Zdielať na

Toto odkázal detský lekár všetkým bojazlivým matkám: Jeho slová vás potešia

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Ak máte deti, určite to dobre poznáte. No schválne, koľkokrát vám už niekto naznačil, že ste hysterická matka a s každou hlúposťou vyštartujete k detskému lekárovi?

Ste starostlivá a milujúca matka a je prirodzené, že sa bojíte! Minimálne jeden detský lekár si to myslí a všetkým mamičkám napísal výstižný odkaz.

Detský lekár Sam Hay má ordináciu v austrálskom Sydney a ako doktor pracuje od roku 2005. Svoju kariéru začal ako armádny lekár a v súčasnosti sa stará predovšetkým o detských pacientov. A ani trochu mu nevadí, keď mu matky neustále volajú a navštevujú ho so svojimi potomkami aj vtedy, keď sa zdá, že o nič vážne nejde. Na svojom blogu uverejnil tento list, ktorý venoval práve matkám!

"Drahé mamičky,

ako otec viem, aké je to stresujúce, keď vám ochorie vlastné dieťa. Svoj doktorský diár mám zaplnený na každý deň menami mamičiek a detí rôznych vekových kategórií.

Každý máme iné zamestnanie, pochádzame z rôznych rodín a prostredia, dokonca aj rôznych kultúr. Ale vo finále sme všetci rovnakí.

Chceme pre naše deti to najlepšie. A nechceme vidieť, keď im je zle a sú choré.

Zakaždým, keď sa vaše meno objaví v mojom diári alebo ku mne jednoducho prídete s niečím akútnym, chcem, aby ste vedeli, že je to v poriadku. Aj keby to vyzeralo ako banalita, s čím prichádzate.

Je to v poriadku, že si chcete byť isté. Je to v poriadku, že si to chcete skontrolovať "len pre istotu". Je v poriadku, že ma chcete vidieť a všetko chcete počuť odo mňa. Doktor Google, príspevky od kamarátok na Facebooku a vtipy v uzavretých materských skupinách môžu byť niekedy desivé a mätúce. Je v poriadku, že chcete odpoveď od lekára. Nie ste lekár, ste mamička a čertovsky dobrá.

Je to v poriadku, keď sa ma stokrát opýtate "ale ako to viete, tak isto?" Pretože viem, že nechcete riskovať s tým malým človiečikom, ktorý pre vás znamená celý svet.

Či som niekedy frustrovaný? Niekedy, ale nikdy nie vo chvíli, keď za mnou prídete s dieťaťom. Niekedy, keď privediete celú rodinu, ale ja mám čas len pre jedného pacienta, ktorému chcem dať radu, ktorú potrebuje. Zároveň som ale vďačný za to, že ste ma požiadali o pomoc.

Nikdy vás nebudem súdiť. Pretože som nielen lekár, ale tiež otec. A každá chvíľa, ktorú strávim so svojimi deťmi, mi pripomína práve to, čo každá matka potrebuje počuť, keď je znepokojená zdravím svojho dieťaťa. Obdivujem vás, matky, keď v noci plačete a potrebujete uistenie, že je všetko v poriadku.

Takže, keď to budete potrebovať, zdvihnite telefón a zavolajte mi. Alebo príďte, nebuďte v rozpakoch, ani sa nebojte, že by som vás súdil alebo kritizoval.

Váš Dr. Sam Hay"

Čo k tomu dodať? Kiež by takýchto úžasných a chápavých detských lekárov bolo čo najviac!

https://www.instagram.com/p/BbczOH_DmCu/

Súvisiace články

Najčítanejšie