Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako zrýchliť metabolizmus, aby viac spaľoval? Tieto triky vám pomôžu!
Zdielať na

Ako zrýchliť metabolizmus, aby viac spaľoval? Tieto triky vám pomôžu!

Zdroj: unsplash.com

Určite ste si všimli, že čím ste starší, tým viac sa na vás kilá lepia, i keď možno jete menej. Hodnoty metabolizmu s vekom klesajú, ale len málokto tomu venuje pozornosť.

Starnutie nezastavíte, ale zato môžete urobiť niekoľko zmien, vďaka ktorým sa už nebudete musieť báť priberania.

Bazálny metabolizmus vyjadruje množstvo energie, ktoré vydáte v kľudovom režime. Už len samotným dýchaním a ďalšími pochodmi v ľudskom organizme spálite pomerne veľké množstvo energie, ktoré by ste mali prijať v strave.

Ako zrýchliť metabolizmus?

Robte denne kardio

Okrem chôdze môžete k pravidelnému pohybu zaradiť aj beh alebo jazdu na bicykli či rotopede. Začnite 20-30 minútami a postupne intenzitu aj dĺžku navyšujte. Vybudujete si tak vytrvalosť, podporíte zdravie organizmu a tiež zrýchlite metabolizmus.

unsplash.com

Posilňujte a budete spaľovať aj v pokoji

Štúdie dokazujú, že najúčinnejšie cestou, ako zrýchliť svoj metabolizmus, je posilňovanie. Tým podporíte rast svalovej hmoty a zároveň spálite prebytočný tuk, a to vrátane viscerálneho, ktorý sa usadzuje okolo životne dôležitých orgánov.

Na rozdiel od kardia u silového tréningu dochádza k spaľovaniu aj po ukončení aktivity. Ak chcete pri posilňovaní spáliť čo najväčšie množstvo energie, vyskúšajte vysokointenzívny tréning, pri ktorom spálite oproti kardiu až trojnásobok kalórií.

Pridajte viac bielkovín

Ak chcete podporiť rast svalovej hmoty, musíte svaly správne vyživiť, a to najmä kvalitným príjmom bielkovín. Príjem bielkovín by mal predstavovať dvadsať až tridsať percent z celkového príjmu. Do jedálnička sa snažte zaraďovať dostatok mäsa, vajec, mliečnych výrobkov, ale aj strukovín, celozrnných príloh a zeleniny.

unsplash.com

Bez dostatočného spánku neschudnete

Ďalším kľúčovým prvkom pri budovaní svalovej hmoty a správnej regenerácie je spánok. Všeobecné odporúčanie je sedem až osem hodín spánku denne, ale len mizivá časť populácie ho dodržiava.

Spánková deprivácia pritom podporuje ukladanie tukových zásob a zabraňuje neskoršej strate tuku. Chudnutie sa tak stáva o to náročnejšie. Keďže tuk nie je metabolicky aktívny ako svaly, rýchlosť metabolizmu s narastajúcou tukovou hmotou klesá.

Nesnažte sa nočný spánok doháňať po obede! Telo potrebuje čas na trávenie a zbytočne by ste mu priťažili.

Pite čistú vodu

Úplne obyčajná voda dokáže hotové zázraky! Vypite hneď po prebudení pohár vlažnej vody, nabudíte tým svoj metabolizmus.

Je pre vás pitie čistej vody ťažké? Vytlačte si do nej polku citróna, grepu alebo ju doplňte o pár lesných plodov, ktoré vodu príjemne ochutia. Pre väčšiu sviežosť odporúčame pár lístkov mäty a plátky čerstvej uhorky.

Meditujte a zbavte sa stresu

Nenechajte sa ovládať stresom a dostaňte hladinu kortizolu - stresového hormónu pod kontrolu. Aj keď jeho vyššia hladina metabolizmus naopak zrýchľuje, nadmerný, alebo dokonca chronický stres poškodzuje vaše zdravie a znižuje hodnoty bazálneho metabolizmu.

Príliš veľa kortizolu zvyšuje pocit hladu a potláča pocit sýtosti a tiež negatívne ovplyvňuje metabolizmus. Meditáciou dostanete stres pod kontrolu a naučíte sa s ním pracovať. Zamerajte sa na duševnú pohodu a budete sa cítiť zdravšie vo všetkých smeroch.

unsplash.com

Vyhnite sa striktným diétam

Nepodliehajte krátkodobým trendy diétam! Naučte sa stravovať sa zdravo a urobte si zo svojej diéty životný štýl, ktorý vás bude baviť. Príliš veľkými výkyvmi v stravovaní si metabolizmus spomaľujete a vytvárate si nábeh na zdravotné problémy.

Cieľom krátkodobých diét je navyše strata telesnej hmotnosti, nie tuku. Zbytočne sa tak pripravujete o svalovú hmotu, ktorá je pre zrýchlenie metabolizmu kľúčová. Buďte aktívny a jedla sa nemusíte báť! Nezabúdajte však uprednostňovať kvalitu pred kvantitou.

Tri alebo päť jedál denne?

Jedzte pravidelne! Je však úplne na vás, či zvolíte tri, štyri alebo päť jedál denne. Prispôsobte si stravovanie svojim podmienkam. Stíhate jesť dve desiaty denne? Potom jedzte každé tri hodiny. Telo stihne živiny vstrebať a na pravidelnosť si veľmi rýchlo zvykne.

Ak uprednostňujete väčšie porcie a radšej sa trikrát za deň najete poriadne dosýta, potom zaraďte iba raňajky, obed a večeru. Vždy sa ale snažte, aby jedlo bolo nutrične vyvážené a obsahovalo aj nevyhnutnú zeleninu, vďaka ktorej prijmete do tela tiež minerály a vitamíny.

Vynechávaním raňajok a prejedaním sa vo večerných hodinách si metabolizmus akurát spomaľujete a zaťažujete cez noc svoje trávenie. Aj s dostatkom spánku sa tak ráno budete cítiť unavení a bez energie.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie