Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dnes nás čaká SPLN mesiaca: Vplýva na spánok, chudnutie, náladu, či kvalitu pleti
Zdielať na

Dnes nás čaká SPLN mesiaca: Vplýva na spánok, chudnutie, náladu, či kvalitu pleti

Zdroj: Profimedia

Nejedná sa o žiadne čary či mágiu. To, že spln skutočne vplýva na ľudí, je aj vedecky dokázané. Do života nám zasahuje oveľa viac, ako si myslíme!

Mesačné žiarenie dokáže pôsobiť na ľudí už len tým, že osvecuje celú oblohu. Pri splne je jeho sila niekoľkonásobne silnejšia.

Na niekoho spln vplýva viac, menej citliví ľudia ho pociťujú len minimálne. O jeho sile ovplyvňovať nielen spánok, ale mnohé ďalšie aspekty života, vedeli už naši predkovia. O niektorých z nich ste možno doteraz ani netušili!

Vplyv na spánok

Vedci zistili, že mesiac vplýva na hladinu hormónu melatonínu, ktorý má na svedomí kvalitu spánku a dokázateľne znižuje jeho hladinu. Ľudia reagujú rôzne, ale na silu mesiaca sú mnohí extrémne citliví. Odborníci dokázali, že lunárny cyklus ovplyvňuje spánok ľudí aj vtedy, keď mesiac vôbec nevidia a netušia, v akej fáze sa nachádza. Okrem ťažšieho zaspávania je častým javom budenie sa počas spánku, prehadzovanie či dokonca nočné mory.

Profimedia.sk

​Zhoršenie nálady, depresie

Spln má tiež dokázateľný vplyv na naše emócie a tak u citlivejších osôb môže spôsobiť náladovosť, podráždenosť či dokonca depresiu. Nie je výnimočné, že počas splnu vzniká viac partnerských hádok a rovnako aj nezhody na pracovisku. Podľa niektorých štúdií môže citlivosť na mesiac v splne zájsť až tak ďaleko, že človek spácha trestný čin, ktorý by za normálnych okolností nespravil. V tomto období sa eviduje aj zvýšenie počtu samovrážd, vrážd a iných násilných trestných činov.

Profimedia.sk

​Spln vplýva aj na pleť a vlasy

Napríklad farbenie vlasov sa odporúča tesne pred splnom, strihanie si nechajte radšej až po ňom.  Po splne je tiež vhodný čas na depiláciu chĺpkov, pretože pokožka vtedy vydrží dlhšie hladká. Účinok pleťových masiek je zase najúčinnejší pred splnom.

Profimedia

Pozor na operáciu

Ak sa objednávate na operáciu, či už kvôli zdraviu alebo ide o estetický zákrok, určite sa vyhnite dňu, kedy je spln. Podľa výskumov lekára Edsona Andrewsa sa totiž počas splnu rapídne zvyšuje počet pooperačných krvácaní a rany sa horšie hoja. Možno tomu neveríte, ale prečo zbytočne riskovať, ak máte možnosť vybrať si aj termín po splne.

Profimedia

Chudnutiu spln prospieva

Našťastie, nie na všetky oblasti pôsobí spln iba negatívne. Ak sa snažíte schudnúť a chystáte sa na zmenu stravovacích návykov, je úplne ideálne, ak začnete v deň splnu, prípadne tesne po ňom. Ak budete držať diétu počas ubúdania mesiaca, mali by ste zhodiť o niečo viac. Mesiac totiž podľa niektorých tvrdení pôsobí na spaľovanie tukov a po splne sa chudne ľahšie, pretože vám pomáhajú aj prírodné sily. Počas tejto mesačnej fázy je tiež vhodné obdobie na rôzne očistné kúry, detoxikačné dni a podobne.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie