Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výživná, sýta, a pritom z nej nepriberiete: TOP recept na Hokkaido polievku
Zdielať na

Výživná, sýta, a pritom z nej nepriberiete: TOP recept na Hokkaido polievku

Zdroj: Profimedia

Tieto krásne farebné tekvičky sú právom označované za kráľovné jesennej zeleniny. Vedeli ste, aké skvelé účinky majú na naše zdravie?

Hoci táto polievka vás poriadne zasýti, nemusíte sa báť, že by ste si pokazili postavu. Hokkaido tekvica má okrem iných výhod nízku kalorickú hodnotu a pre svoje pozitívne účinky sa odporúča aj pri diétach.

Ďalším veľkým pozitívom je, že Hokkaido sa ako jediná tekvica nemusí šúpať. Stačí ju dobre umyť, vybrať stred a nakrájať aj so šupou na menšie kúsky. Práve šupka má totiž najviac cenných látok pre náš organizmus a tepelnou úpravou úplne zmäkne.

Vitamínová bomba

Jej sýta oranžová farba prezrádza, že obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ďalej sú to vitamíny A, C, B, E, veľké množstvo vlákniny, minerály - draslík, zinok, horčík, fosfor, luteín a zeaxantín.

Thinstockphotos

​Liečivé účinky tekvice Hokkaido

  • Pomáha pri chudnutí, pomáha detoxikovať telo
  • Zlepšuje trávenie, upokojuje žalúdok
  • Zlepšuje zrak
  • Pomôže zbaviť sa kožných alergií
  • Znižuje krvný tlak
  • Mužom vylieči zväčšenú prostatu
  • Prečisťuje slezinu a pankreas, preto sa odporúča diabetikom
  • Posilňuje obličky a mnoho ďalších

Chutná krémová Hokkaido polievka

Ingrediencie:

  • 1 hokkaido tekvica
  • 2 ks mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 ks zemiakov
  • ½ ČL kurkumy
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ
  • Olivový olej
  • 1-2 PL šľahačkovej smotany na zjemnenie (nemusí byť)

(tekvicový olej, tekvicové semienka a chlebové krutóny na ozdobu) 

Profimedia

Postup:

  1. Na troche olivového oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte všetku očistenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky. Hokaiido netreba šúpať, iba vybrať stred a nakrájať aj so šupkou.
  3. Chvíľku poduste, podlejte vodou, pridajte soľ, korenie a varte cca 20-25 minút do mäkka.
  4. Keď bude všetka zelenina mäkká, pridajte trošku šľahačkovej smotany a rozmixujte ponorným mixérom do hladka, dochuťte soľou a troškou kurkumy.
  5. Polievku môžete pred podávaním pokvapkať tekvicovým olejom a posypať opraženými tekvicovými semiačkami a chlebovými krutónmi.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie