Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Každý môže byť šťastný! Tieto kroky vám pomôžu privolať si do života viac radosti
Zdielať na

Každý môže byť šťastný! Tieto kroky vám pomôžu privolať si do života viac radosti

Zdroj: unsplash.com

Premýšľať priveľa o minulosti a budúcnosti nie je vždy správne. Pre skutočne šťastný život by sme sa mali naučiť vedome prežívať prítomnosť.

Vedomé prijímanie prítomnosti nám umožní prežívať vlastný život a užívať si ho namiesto toho, aby sme ním len preplávali. Ako sa to naučiť a aké cvičenia pomôžu?

Počas dňa sa zastavte a uvedomte si, kde ste

Nastavte si v telefóne pripomienku s príjemným tónom, ktorý vás v priebehu dňa upozorní, že máte vedome vnímať prítomnosť. Takáto aplikácia môže byť veľmi užitočná, pretože vás niekoľkokrát denne upozorní a ponúkne vám príležitosť zastaviť sa a uvedomiť si, kde ste, čo robíte a čo si myslíte. Môžete si tiež napísať na zrkadlo papierik s vetou: "Vedome vnímaj prítomnosť."

Lepte si tiež lístočky nad pracovný stôl alebo na chladničku, ktoré vám pripomenú, že máte robiť veci inak. Vnímajte tiež každé gesto, ktoré robíte - keď otvárate dvere, sústreďte sa len na ruku, ako berie za kľučku dverí. Vnímajte ťažobu dverí, uvedomte si, čo cítite. Načúvajte zvukom v priestore.

unsplash.com

Odolávajte tlaku a dýchajte

Občas prežívate hektické obdobie v práci, v škole alebo doma. Máte veľa povinností, neustále vás prenasleduje všetko, čo ste neurobili a čo máte ešte urobiť, a vaša myseľ je zahltená súdmi a komentármi. Ak chcete zvíťaziť nad úzkosťou, žite v prítomnom okamihu. Uvedomte si a pripustite si pocit, že ste preťažení. Nebojujte proti tomu, prijmite to a nájdite iné riešenie. Nechajte si priestor na dýchanie. Jednoducho len na dve alebo tri minúty zastavte to, čo práve robíte, a sústreďte sa na dýchanie. To vám pomôže upokojiť sa a ujasniť si myšlienky.

Spomaľte, dajte si viac času a urobte si priestor

Životu by sme mali viac dávať ako ho len urýchľovať. Moderné vymoženosti nám neustále šetria čas - autom sme všade rýchlejšie, mikrovlnka ohreje jedlo a vďaka internetu nemusíme chodiť ani nakupovať. Čo urobíte s časom, ktorý ste ušetrili? Pravdepodobne sa snažíte do denného programu napasovať ešte viac vecí, takže vo finále žijete ešte rýchlejšie. Stanovte si priority, rozhodnite sa, čo je dôležité a čo je potrebné urobiť.

V jednej chvíli robte len jednu vec. Všetko robte pomalšie, spomaľte až o 25 percent. Prevádzajte všetko rozvážne a systematicky. Dajte si tiež viac času, aby ste sa nestresovali. Zredukujte svoje záväzky, nesľubujte toľko a neklaďte si vysoké ciele. Naučte sa hovoriť nie.

Vytvorte si zmysel pre nadhľad

Keď sa vo vašom živote objavia problémy alebo zmeny, zvyčajne sa začnete správať neisto a neviete, čo robiť. Keď získate nadhľad, pomôže vám to. Znamená to, že dokážete vnímať vzťahy medzi tým, čo sa v živote deje, a tým, čo sa deje mimo neho. Nadhľad pomôže pochopiť, že aj keď je nejaká ťažkosť, situácia sa môže zmeniť a život pokračuje ďalej. Nadhľad pomôže získať vyrovnanosť. Pozerajte sa na hviezdy, pozorujte oblaky, čítajte o živote druhých.

Prijmite veci také, aké sú

Prijatie znamená pochopiť veci také, aké sú alebo nie sú. Neznamená to, že sa musíte podrobiť situáciám a vzdať sa, znamená to pochopiť, že v tomto okamihu je to proste také, aké to je. Keď niečo prijmete miesto toho, aby ste reagovali impulzívne a naštvane, môžete na čokoľvek reagovať premyslene a priaznivo.

Myslite na to, čo bolo ťažké prijať, v duchu si popíšte, čo sa stalo. Až budete pripravení, odpútajte sa od tej veci a prijmite ju. Začnite prijatím malých vecí, trebárs tým, že vám ušiel vlak, stratili ste nejakú drobnosť, alebo dokonca telefón. Vždy si môžete vybrať a zamerať sa na to, čo môžete urobiť teraz.

unsplash.com

Získajte kontrolu nad hnevom a zlosťou

Koľkokrát denne vybuchnete zlosťou a potom je vám z toho zle? Hnev je normálna emócia, ktorú prejavujeme, keď sme v ohrození alebo keď cítime krivdu. Bohužiaľ potom ale v takej situácii konáme iracionálne a nelogicky, pretože nás ovládne zlosť. Je nutné zredukovať možnosť straty kontroly a zvýšiť schopnosť jasného myslenia.

Uvedomujte si fyzické varovné signály hnevu - zrýchlený tep, zrýchlené dýchanie, napätie tela. Urobte si pár minút prestávku a len dýchajte a sústreďte sa na dýchanie. Zabavte myseľ niečím, čo nestojí veľkú námahu - hovorte si napríklad abecedu od A do Z, odriekavajte nepárne čísla od 59 naspäť, povedzte si v duchu nejakú básničku, alebo si urobte krátku meditáciu.

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie