Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máte pod očami takéto biele vyrážky? Zistite, čo znamenajú, a ako sa ich zbavíte
Zdielať na

Máte pod očami takéto biele vyrážky? Zistite, čo znamenajú, a ako sa ich zbavíte

Zdroj: pinterest.com

Ani zďaleka nejde o výnimočný jav, drobné biele hrbolčeky, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v okolí očí, má mnoho ľudí. Možno ste netušili, že sa dajú ľahko odstrániť.

Tieto drobné biele pupienky sa odborne nazývajú Mílie a hoci nám vadia z estetického hľadiska, z toho zdravotného sú úplne neškodné. Prečo sa však trápiť, ak sa ich môžeme celkom ľahko zbaviť?

Mílie na tvári majú najmä novorodenci, u ktorých sa postupne samé vytratia, ale nie sú zriedkavé ani u dospelých. Najčastejšie sa vyskytujú pod očami, ale aj na nose, čele a na iných častiach tela.

Mílie sú v skutočnosti kožné cysty vyplnené proteínom nazvaným keratín. Drobné cysty vzniknú tak, že keratín, ktorý sa zvyčajne nachádza v kožných tkanivách, na vlasoch a v nechtových bunkách, zostane zachytený pod povrchom kože.

pinterest.com

Ako sa ich zbaviť?

Ak si trúfate, môžete sa drobných hrbolčekov zbaviť tak, že ich jemne prepichnete sterilizovanou ihlou a pomocou hygienických vreckoviek vytlačíte von. Uvidíte, že vypadnú von malé perličky bielej až žltej farby.

Ďalšou a jednoduchšou možnosťou je zbaviť sa ich pomocou silného čistiaceho pílingu. Ten si pripravíte jednoducho zmiešaním 2 lyžíc trstinového cukru, šťavou z polovice citróna a z 1 lyžičky olivového oleja. Postihnuté miesta dobre vyčistite, naneste píling ako masku a nechajte pôsobiť 15 minút. Jemne premasírujte a umyte teplou vodou. Výsledok uvidíte hneď!

Ak sa vám s nepríjemným kožným problémom nechce „babrať“ doma, obráťte sa na spoľahlivý kozmetický salón, kde vám pomôžu zbaviť sa bielych bodiek už po jednom sedení!

Stavte na prevenciu

  • Minimalizujte tuky v strave
  • Používajte kozmetiku vhodnú pre váš typ pleti
  • Dbajte na hydratáciu pokožky
  • Dodržiavajte pravidelný pitný režim
  • Stravujte sa pestro a zdravo
  • Pomôže aj pravidelné čistenie pleti u kozmetičky

Súvisiace články

Najčítanejšie