Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
10 TOP potravín na chudnutie: Zaraďte ich do jedálnička a kilá pôjdu dolu ako divé
Zdielať na

10 TOP potravín na chudnutie: Zaraďte ich do jedálnička a kilá pôjdu dolu ako divé

Zdroj: powerofpositivity.com

Nemusíte držať špeciálne diéty, niekedy stačí naozaj málo. Skúste si zlepšiť životosprávu a začnite jesť viac potravín, ktoré vám k chudnutiu pomôžu.

Tieto superpotraviny sú bohaté na živiny, ktoré majú mnoho zdravotných prínosov vrátane celkovej straty hmotnosti.

Čo dokážu tieto potraviny?

  • Posilňujú imunitný systém
  • Dodávajú energiu
  • Posilňujú kosti
  • Zlepšujú tvarovanie svalstva
  • Priaznivo vplývajú na tráviaci systém
  • Pomáhajú spaľovať kalórie a tuky a mnoho ďalších...

    Profimedia

10 TOP potravín na chudnutie

Čučoriedky

Čučoriedky majú nízky obsah kalórií, okrem toho sú nabité vitamínmi a minerálmi. Tiež sú skvelým zdrojom vlákniny a pomôžu vám udržať si pocit plnosti dlhšiu dobu. Čučoriedky sú tiež silným zdrojom antioxidantov a pomáhajú telu bojovať proti zápalu a tiež sú užitočné pri odplavovaní toxínov.

Varené zemiaky

Hoci sa im ľudia pri diéte vyhýbajú, varené biele zemiaky patria k optimálnym zdrojom pre celkové zdravie a chudnutie. Sú bohaté na draslík, ktorý je tiež jedným z najrozšírenejších nedostatkov našej modernej stravy. Biele zemiaky odvodňujú a nemusíte sa báť škrobu, ktorý obsahujú, do krvi sa dostáva len postupne. Varené zemiaky patria navyše medzi top potraviny, ktoré nás dokážu zasýtiť na skutočne dlhú dobu.

Chilli

Chili prášok obsahuje kapsaicín - prírodný stimulant, ktorý môže zvýšiť telesnú teplotu a zrýchliť metabolizmus až o 25 percent! Vedci z Purdue University v Indiane zistili, že keď pridáte už len štvrťku čajovej lyžičky chilli prášku napríklad na raňajkovú praženicu, budete po celý deň konzumovať menej kalórií a jedlo budete rýchlejšie spaľovať.

Profimedia

Kokosový olej

Odborné výskumy preukázali súvislosť medzi telesnou váhou a konzumáciou kokosového oleja. Výsledkom je zníženie hmotnosti a spaľovanie tukov, a to najmä v problematických oblastiach brucha a pásu! Pridať kokosový olej do každodenného jedálnička sa naozaj oplatí.

Zelená listová zelenina

Obsahuje veľké množstvo vlákniny v prirodzenej forme a ľahko prijateľné živiny a pritom má minimum kalórií. Listová zelenina je jedinou potravinovou skupinou, ktorá pomáha tráviť ostatné jedlá stimulovaním sekrécie tráviacich enzýmov. Preto môže byť listová zelenina kombinovaná s akoukoľvek potravinou. Patrí sem nielen klasický hlávkový šalát, ale všetka zelená zelenina od špenátu a šťavelu až po kučeravý kel a rímsky šalát. Ak tieto tipy neobľubujete, skúste si ich spolu s ovocím pridávať do smoothies.

Kapustová zelenina

Brokolica, ružičkový kel, karfiol a kapusta majú vysoký obsah vlákniny a podporujú pocit sýtosti na dlhú dobu. Dajú sa pripravovať na rôzne spôsoby a pri snahe schudnúť sú ideálnou voľbou. Ak vám nechutia bežne ako príloha, pripravujte si z nich skvelé krémové polievky. Snažte sa nepridávať smotanu!

Profimedia

Celozrnné výrobky

Nenechajte sa pomýliť a nevyberajte chlieb a pečivo podľa farby. Určite dobre viete, že nie všetko tmavé, je zdravšie. V skutočnosti nejde ani tak o farbu, ale o čo najväčší obsah celých zŕn. Medzi výživné celé zrná patria napríklad amarant, jačmeň, pohánka, proso, kukurica, raž, tmavá ryža, quinoa a potraviny, v ktorých tvoria základnú zložku.

Chia semienka

Chia semienka obsahujú vysoké množstvo vlákniny a zdravých tukov a sú mimoriadne účinné v prevencii obezity a hlavne v prevencii rakoviny tráviaceho traktu. Tieto výnimočné semienka sú jedným z najlepších potravín potláčajúcich chuť do jedla. Sú tiež neuveriteľne všestranné v tom, že sa môžu pridávať do rôznych jedál, od smoothies až po raňajkové cereálie. Stačia aj 2 malé lyžičky denne!

Vajcia

Vajíčka sú fantastickým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú brzdiť chuť do jedla. Podľa štúdie publikovanej v Medzinárodnom vestníku o obezite, ľudia, ktorí jedli často vajcia na raňajky, dokázali zhodiť až o 65% väčšiu váhu ako tí, ktorí vajcia nejedli. 

weheartit/Kate Reyes

Losos

Rovnako, ako u väčšiny sladkovodných rýb, aj losos je veľmi zdravý. Pokiaľ ide o chudnutie, losos je vynikajúcou voľbou, pretože je plný zdravých tukov a kvalitných bielkovín. Ešte dôležitejšie však je, že losos obsahuje jód, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie