Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
8 signálov tela, ktorému chýbajú vitamíny: Aspoň jeden z nich máme takmer všetci!
Zdielať na

8 signálov tela, ktorému chýbajú vitamíny: Aspoň jeden z nich máme takmer všetci!

Zdroj: unsplash.com

Všímajte si všetky zmeny na svojom tele, mnohé z nich vám môžu prezradiť, čo vám chýba a čo by ste mali zmeniť.

Trápi vás padanie vlasov, nepríjemné vyrážky či kútiky? Mnoho zdravotných problémov vám signalizuje, že by ste si mali doplniť niektoré vitamíny.

Padanie vlasov

Ak vám začali nadmerne padať vlasy, mali by ste si nasadiť vitamín B7 (biotín), do stravy pridajte aj viac mandlí, sójových bôbov, zemiakov a tiež banány. 

Thinkstock

Vyrážky na tvári

Tento problém opäť signalizuje nedostatok vitamínu B7, ktorý by ste si mali pravidelne dopĺňať. Okrem výživových doplnkov, ktoré si môžete kúpiť v lekárňach, môžete zvýšiť množstvo biotínu aj zmenou stravy. Jedzte vo väčšom množstve huby, zemiaky, syry, varené vajcia, špenát a karfiol.

Profimedia

​Kŕče v končatinách

Časté kŕče znamenajú nedostatok vápnika, horčíka a draslíka. To sa môže stať, ak priveľa športujete a kvôli poteniu sa veľa minerálov vyplaví z vášho tela. V takom prípade by ste mali do stravy pridať viac orechov (najmä mandle a lieskové oriešky), tekvicové semienka, banány a jablká.

​Tŕpnutie končatín

Pravdepodobne neprijímate dostatok potravín bohatých na vitamíny B6, B12 a B9 (kyselina listová). Tieto vitamíny ovplyvňujú nutričné ​​bloky, ktoré sú potrebné na produkciu zdravých krviniek, ktoré sú potrebné na prepravu kyslíka do buniek. Určite vám pomôže, ak do stravy pridáte viac fazule, citrusov, morských plodov a hydiny.

Profimedia

​Červené fľaky na bokoch a rukách

Kožné vyrážky, fľaky či hrboly sa na týchto miestach objavujú kvôli nedostatku vitamínov A, D a mastných kyselín. Mali by ste jesť veľa lososa a orechov. Nezabudnite na vitamín A, ktorý sa nachádza v zelenine, akou je mrkva alebo sladká paprika.

Profimedia

​Nažltlé očné bielka

Ak máte namiesto bielej farby v očiach viditeľne žlté sfarbenie, máte nedostatok vitamínu B12. Zahrňte do stravy viac zdrojov vitamínov. Veľa B12 sa nachádza v kravskej a kuracej pečeni, ďalej napríklad v mlieku, dobrý zdroj je aj losos, tuniak a baranina.

unsplash.com

Výrazný zubný povlak

Ak nemáte zuby rovnomerne sfarbené, sú na nich fľaky či výrazný povlak, máte okrem iného určite nedostatok vitamínu D. Diéta, ktorá obsahuje potraviny bohaté na vápnik, fosfor a vitamín D, je veľmi dôležitá pre zdravie vašich zubov. Jedzte mliečne výrobky, hnedú ryžu, paradajky, fazuľu, ryby, citrusy a hrozno.

Profimedia

​Kútiky v rohoch úst

Tento nepríjemný problém značí, že telu chýbajú vitamíny B3, B2 a B12, ktoré sú bohaté na železo a zinok. Skúste jesť viac hydiny, rýb (losos), vajcia, fazuľu a orechy. Odporúča sa tiež kombinovať tieto potraviny so zeleninou, pretože vitamín C pomáha bojovať proti infekciám a zlepšuje vstrebávanie železa.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie