Zatiahnuté
Bratislava
Kornel
26.11.2024
Veľkonočná plnka 3-krát inak: Vyskúšajte ju s údeným, so žihľavou, či s hubami
Zdielať na

Veľkonočná plnka 3-krát inak: Vyskúšajte ju s údeným, so žihľavou, či s hubami

Zdroj: Profimedia

Toto jedlo patrí k tradičným veľkonočným špecialitám, ktoré by nemalo chýbať ani na vašom stole. Vyskúšajte niektorý z našich chutných tipov.

Príprava tohto tradičného jedla je rýchla a veľmi jednoduchá. Takto pripravenú veľkonočnú plnku si môžete vychutnať teplú, ale výborne chutí aj za studena.

Veľkonočná plnka s údeným mäsom

Ingrediencie:

  • 300 g údeného mäsa (alebo anglickej slaniny)
  • 3 - 4 staršie pečivá
  • 3 vajcia
  • hrsť mladej žihľavy
  • 2 dl mlieka alebo mäsového vývaru
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie pekáča

    Profimedia

Postup:

  1. Údené mäso vložte do hrnca s vodou tak, aby bolo celé ponorené a prikryté ho varte jednu hodinu. Keď bude mäkké, nakrájajte ho na drobné kocky. Vývar z mäsa si odložte.
  2. Rožky natrhajte do misy, zalejte vývarom alebo mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Poriadne prepracujte rukami.
  3. Veľkú hrsť žihľavy sparte vriacou vodou, sceďte, prelejte studenou vodou a vytlačte z nej tekutinu. Namiesto žihľavy môžete použiť aj petržlenovú vňať. Bylinku nakrájajte nadrobno.
  4. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte sneh.
  5. K rožkom pridajte mäso, žihľavu, trochu soli a korenia a spolu so žĺtkami premiešajte, nakoniec pridajte našľahané bielky.
  6. Maslom vytrite zapekaciu formu, vysypte strúhankou, náplň rozprestrite do pekáča a vložte do rúry predhriatej na 180 ⁰C a pečte približne 30 – 40 minút.

Veľkonočná plnka s hubami

Ingrediencie:

  • 8 starších pečív
  • čerstvé alebo sušené huby
  • 500 ml mlieka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 ks vajcia
  • mleté čierne korenie
  • soľ

krupica podľa potreby

Profimedia

Postup:

  1. Pečivo nakrájajte na plátky a navlhčite mliekom.
  2. Huby povarte v slanej vode alebo poduste a potom pokrájajte na menšie kúsky. Ak použijete sušené, nezabudnite ich vopred namočiť.
  3. Huby pridajte k namočenému pečivu, premiešajte a pridajte prelisovaný cesnak a rozšľahané vajcia.
  4. Nakoniec pridajte krupicu podľa potreby, aby bola plnka primerane hustá, dochuťte soľou a korením a zmes dobre premiešame.
  5. Do vymasteného pekáča vložte zmes a pečte pri 180°C približne 30 minút.

Špenátová veľkonočná plnka bez mäsa

Ingrediencie:

  • 4 ks starších rožkov
  • 500 g mrazeného špenátu (alebo čerstvý)
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 vajcia
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 1 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • strúhanka
  • korenie, soľ

    Profimedia

Postup:

  1. Na oleji speňte nasekanú cibuľu, pridajte špenát, poduste a pridajte soľ a korenie.
  2. Rožky nakrájajte na menšie kocky, pridajte vyšľahané vajcia, smotanu, rozpustené maslo a zmes dochuťte soľou, korením a drveným cesnakom.
  3. K zmesi pridajte podusený špenát, rozložte do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pri 180 °C upečte dozlatista.

Súvisiace články

Najčítanejšie