Veľkonočná plnka 3-krát inak: Vyskúšajte ju s údeným, so žihľavou, či s hubami
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Toto jedlo patrí k tradičným veľkonočným špecialitám, ktoré by nemalo chýbať ani na vašom stole. Vyskúšajte niektorý z našich chutných tipov.
Príprava tohto tradičného jedla je rýchla a veľmi jednoduchá. Takto pripravenú veľkonočnú plnku si môžete vychutnať teplú, ale výborne chutí aj za studena.
Veľkonočná plnka s údeným mäsom
Ingrediencie:
- 300 g údeného mäsa (alebo anglickej slaniny)
- 3 - 4 staršie pečivá
- 3 vajcia
- hrsť mladej žihľavy
- 2 dl mlieka alebo mäsového vývaru
- mleté čierne korenie
- soľ
- maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie pekáča
Profimedia
Postup:
- Údené mäso vložte do hrnca s vodou tak, aby bolo celé ponorené a prikryté ho varte jednu hodinu. Keď bude mäkké, nakrájajte ho na drobné kocky. Vývar z mäsa si odložte.
- Rožky natrhajte do misy, zalejte vývarom alebo mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Poriadne prepracujte rukami.
- Veľkú hrsť žihľavy sparte vriacou vodou, sceďte, prelejte studenou vodou a vytlačte z nej tekutinu. Namiesto žihľavy môžete použiť aj petržlenovú vňať. Bylinku nakrájajte nadrobno.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte sneh.
- K rožkom pridajte mäso, žihľavu, trochu soli a korenia a spolu so žĺtkami premiešajte, nakoniec pridajte našľahané bielky.
- Maslom vytrite zapekaciu formu, vysypte strúhankou, náplň rozprestrite do pekáča a vložte do rúry predhriatej na 180 ⁰C a pečte približne 30 – 40 minút.
Veľkonočná plnka s hubami
Ingrediencie:
- 8 starších pečív
- čerstvé alebo sušené huby
- 500 ml mlieka
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 ks vajcia
- mleté čierne korenie
- soľ
krupica podľa potreby
Profimedia
- Pečivo nakrájajte na plátky a navlhčite mliekom.
- Huby povarte v slanej vode alebo poduste a potom pokrájajte na menšie kúsky. Ak použijete sušené, nezabudnite ich vopred namočiť.
- Huby pridajte k namočenému pečivu, premiešajte a pridajte prelisovaný cesnak a rozšľahané vajcia.
- Nakoniec pridajte krupicu podľa potreby, aby bola plnka primerane hustá, dochuťte soľou a korením a zmes dobre premiešame.
- Do vymasteného pekáča vložte zmes a pečte pri 180°C približne 30 minút.
Špenátová veľkonočná plnka bez mäsa
Ingrediencie:
- 4 ks starších rožkov
- 500 g mrazeného špenátu (alebo čerstvý)
- 1 menšia cibuľa
- 3 vajcia
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 PL masla
- 2 PL olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- strúhanka
- korenie, soľ
Profimedia
Postup:
- Na oleji speňte nasekanú cibuľu, pridajte špenát, poduste a pridajte soľ a korenie.
- Rožky nakrájajte na menšie kocky, pridajte vyšľahané vajcia, smotanu, rozpustené maslo a zmes dochuťte soľou, korením a drveným cesnakom.
- K zmesi pridajte podusený špenát, rozložte do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a pri 180 °C upečte dozlatista.