Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyčistia vzduch a odstránia stres: 10 rastlín, ktoré podporia pozitívnu energiu v byte
Zdielať na

Vyčistia vzduch a odstránia stres: 10 rastlín, ktoré podporia pozitívnu energiu v byte

Zdroj: Profimedia

Izbové rastliny sú skvelou možnosťou, ako si skrášliť prostredie v ktorom žijete či pracujete. Poradíme vám, ktoré z nich majú najlepšie účinky na zdravie.

Vhodne zvolená zeleň môže nielen perfektne oživiť priestor, v ktorom sa pohybujeme, ale môže tiež prispieť k čistejšiemu a zdravšiemu ovzdušiu. Aj odborníci potvrdili, že týchto 10 rastlín podporí zdravotné a relaxačné účinky najvýraznejšie.

Brečtan

Vedci z NASA uviedli práve obyčajný brečtan ako úplne najlepšiu rastlinu na čistenie vzduchu. Zo všetkých rastlín dokáže absorbovať formaldehyd najúčinnejšie. Výhodou brečtanu je tiež absolútne jednoduché pestovanie a prispôsobivosť. Brečtanu sa bude dariť pri miernych teplotách a strednom slnečnom žiarení.

Profimedia

​Aloe Vera

Aloe vera má množstvo liečivých účinkov na pokožku, mimoriadne prospeje vašim vlasom, ale tiež dokáže výrazne zlepšiť kvalitu ovzdušia, v ktorom žijete. Aloe má schopnosť pohlcovať škodlivé látky pochádzajúce z rôznych chemických čistiacich prostriedkov. Ak ich máte vo vzduchu priveľa, na jej listoch sa objavia hnedé škvrny. Tejto rastline sa najlepšie darí na slnečnom mieste. 

Profimedia

​Fikus

Fikusy sú skvelou voľbou, ak chcete zlepšiť ovzdušie vo vašom príbytku. Sú úplne nenáročné na pestovanie, nevyžadujú ani veľa slnka a darí sa im aj v chladnejšom prostredí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andi Plantmom (@rooted_in_astoria)

​Lopatkovec

Táto rastlina je nielen pekným doplnkom, ale má tiež veľmi dobré čistiace schopnosti. Nie je náročná na pestovanie, nevyžaduje veľa slnka a stačia jej aj nižšie teploty.

Profimedia

​​Svokrin jazyk

Táto rastlina nepotrebuje veľa svetla ani vody, je skvelou voľbou do kútov vo vašom byte. Svokrin jazyk má schopnosť absorbovať oxid uhličitý a uvoľňovať kyslík počas noci, zatiaľ čo ostatné rastliny tak robia počas dňa. Na zlepšenie ovzdušia je preto vhodný aj do rohu spálne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Patrick And my Plantz (@pattheplanter)

​Potosovec zlatý

Ďalšia bežná a obľúbená izbová rastlina, ktorá sa odporúča na čistenie vzduchu od formaldehydu. Posotovec, ľudovo nazývaný “divý, či ťahavý Jano” je absolútne nenáročný, pestuje sa ľahko a rýchlo sa rozrastá. Hodí sa do ktorejkoľvek miestnosti s aspoň miernym prístupom svetla.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MadaLin (@madalin.dawn)

​Už čoskoro sa môžete tešiť na nové časti obľúbenej relácie NOVÁ ZÁHRADA na JOJke!

import

Súvisiace články

Najčítanejšie