3 skvelé recepty z mladého ŠPENÁTU: Je čerstvý, zdravý a plný chuti!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Lístky mladého špenátu sú skvelé snáď vo všetkých úpravách. Nepotrebujú žiadne dlhé varenie, takže z nich už za pár minút vykúzlite lacné a nenáročné jedlá.
Špenát je nielen mimoriadne zdravý, ale aj chutný a dá sa použiť do rôznych jedál. Máme pre vás tri recepty, ktoré si zamiluje celá rodina.
Špenátová polievka s bylinkami
Potrebujete
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- 500 ml mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžička nastrúhanej kôry z citrónu
- soľ, korenie
- štipka muškátového orieška
- bylinky na ozdobu
Profimedia
Postup
Na masle orestujte nakrájanú cibuľu a po chvíli pridajte cesnak. Krátko ho ešte opečte spolu s cibuľou, a potom všetko zalejte vývarom. Pridajte nakrájaný zemiak a polievku priveďte k varu.
Varte ju asi 10 minút, potom prilejte mlieko a pridajte kôru z citrónu. Priveďte k varu a vmiešajte prepláchnutý špenát. Polievku ešte pár minút varte, a potom ju dôkladne rozmixujte ponorným mixérom.
Podľa chuti ju osoľte, okoreňte a dochuťte muškátovým orieškom. Dozdobte bylinkami podľa chuti. Pred podávaním môžete do polievky pridať lyžicu kyslej smotany.
Koláčiky z krehkého cesta
Potrebujete (na 6 koláčikov)
- 1 balenie krehkého cesta
- 300 g čerstvého špenátu
- 150 g syra feta
- 1 pór
- olej
- 150 g strúhaného ementálu
Profimedia
Postup
Na oleji orestujte na kolieska nakrájaný pór. Pridajte prepláchnutý čerstvý špenát a orestujte ho spolu s pórom. Vmiešajte na kocky nakrájanú fetu a zmes stiahnite z ohňa. Formy na koláčiky namažte maslom.
Z cesta vykrojte kolieska a vložte ich do foriem. Pridajte náplň, dobre ju vtlačte a okraje prebytočného cesta odrežte. Koláčiky posypte syrom a dajte ich piecť na 15 až 20 minúť do rúry predhriatej na 180 °C.
Palacinky so špenátom a slaninou
Potrebujete
Na palacinky
- 200 g polohrubej múky
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- štipka soli
Na náplň
- 600 g čerstvého listového špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 200 ml smotany na varenie
- 6 plátkov slaniny
- 100 g tvrdého syra
- soľ a mleté čierne korenie
- štipka muškátového oriešku
- olej
Profimedia
Postup
Najprv si pripravte cesto na palacinky. Do misy nalejte mlieko, pridajte vajce a dôkladne rozšľahajte metličkou. Potom zľahka prisypávajte múku a miešajte, kým nebude mať cesto potrebnú konzistenciu. Dochuťte štipkou soli a palacinky smažte na miernom ohni.
Špenát sparte horúcou vodou a nechajte okvapkať. Cibuľu nakrájajte na kocky a spoločne s nasekaným cesnakom orestujte na panvici na rozpálenom oleji. Pridajte špenát a poduste. Podľa chuti osoľte a ochuťte korením a muškátovým orieškom.
Nakoniec prilejte smotanu a nechajte ešte chvíľu dusiť. Keď je špenát hotový, sprudka osmažte plátky slaniny a vmiešajte ich do špenátu. Palacinky naplňte hotovou špenátovou zmesou, posypte syrom a zatočte.