Zatiahnuté, zmiešané prehánky
Bratislava
Elvíra
21.11.2024
3 skvelé recepty z mladého ŠPENÁTU: Je čerstvý, zdravý a plný chuti!
Zdielať na

3 skvelé recepty z mladého ŠPENÁTU: Je čerstvý, zdravý a plný chuti!

Zdroj: Profimedia

Lístky mladého špenátu sú skvelé snáď vo všetkých úpravách. Nepotrebujú žiadne dlhé varenie, takže z nich už za pár minút vykúzlite lacné a nenáročné jedlá.

Špenát je nielen mimoriadne zdravý, ale aj chutný a dá sa použiť do rôznych jedál. Máme pre vás tri recepty, ktoré si zamiluje celá rodina.

Špenátová polievka s bylinkami

Potrebujete

  • 500 g  čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak
  • 500 ml mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžička nastrúhanej kôry z citrónu
  • soľ, korenie
  • štipka muškátového orieška
  • bylinky na ozdobu

Profimedia

Postup

Na masle orestujte nakrájanú cibuľu a po chvíli pridajte cesnak. Krátko ho ešte opečte spolu s cibuľou, a potom všetko zalejte vývarom. Pridajte nakrájaný zemiak a polievku priveďte k varu.

Varte ju asi 10 minút, potom prilejte mlieko a pridajte kôru z citrónu. Priveďte k varu a vmiešajte prepláchnutý špenát. Polievku ešte pár minút varte, a potom ju dôkladne rozmixujte ponorným mixérom.

Podľa chuti ju osoľte, okoreňte a dochuťte muškátovým orieškom. Dozdobte bylinkami podľa chuti. Pred podávaním môžete do polievky pridať lyžicu kyslej smotany.

Koláčiky z krehkého cesta

Potrebujete (na 6 koláčikov)

  • 1 balenie krehkého cesta
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 150 g syra feta
  • 1 pór
  • olej
  • 150 g strúhaného ementálu

Profimedia

Postup

Na oleji orestujte na kolieska nakrájaný pór. Pridajte prepláchnutý čerstvý špenát a orestujte ho spolu s pórom. Vmiešajte na kocky nakrájanú fetu a zmes stiahnite z ohňa. Formy na koláčiky namažte maslom.

Z cesta vykrojte kolieska a vložte ich do foriem. Pridajte náplň, dobre ju vtlačte a okraje prebytočného cesta odrežte. Koláčiky posypte syrom a dajte ich piecť na 15 až 20 minúť do rúry predhriatej na 180 °C.

Palacinky so špenátom a slaninou

Potrebujete

Na palacinky

  • 200 g polohrubej múky
  • 500 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Na náplň

  • 600 g čerstvého listového špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 200 ml smotany na varenie
  • 6 plátkov slaniny
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ a mleté čierne korenie
  • štipka muškátového oriešku
  • olej

Profimedia

Postup

Najprv si pripravte cesto na palacinky. Do misy nalejte mlieko, pridajte vajce a dôkladne rozšľahajte metličkou. Potom zľahka prisypávajte múku a miešajte, kým nebude mať cesto potrebnú konzistenciu. Dochuťte štipkou soli a palacinky smažte na miernom ohni.

Špenát sparte horúcou vodou a nechajte okvapkať. Cibuľu nakrájajte na kocky a spoločne s nasekaným cesnakom orestujte na panvici na rozpálenom oleji. Pridajte špenát a poduste. Podľa chuti osoľte a ochuťte korením a muškátovým orieškom.

Nakoniec prilejte smotanu a nechajte ešte chvíľu dusiť. Keď je špenát hotový, sprudka osmažte plátky slaniny a vmiešajte ich do špenátu. Palacinky naplňte hotovou špenátovou zmesou, posypte syrom a zatočte.

Najčítanejšie