Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vianočné nakupovanie už začína: Tipy, ako nakúpiť efektívne a šikovne
Zdielať na

Vianočné nakupovanie už začína: Tipy, ako nakúpiť efektívne a šikovne

Zdroj: Thinkstock

Vianoce sa nezadržateľne blížia a s nimi aj nákupná horúčka. Nákupy sú však pre ženy duševnou kompenzáciou. Lenže pozor, počas vianočného nakupovania by ste mali dodržiavať isté zásady.

Pre prevažnú väčšinu mužov je nakupovanie vianočných darčekov utrpenie porovnateľné so stredovekým mučením. Zvážte teda, či radšej nerozdelíte nákupné zoznamy. Drahého pošlete do elektra a kníhkupectva a vy si vezmite na parádu kozmetiku a jedlo. Alebo si to dajte naopak, to už záleží len na vás.

Ako nakupujú muži a ženy?

Nákupy sú vlastne rekreačno-tvorivé príležitosti. Je to spôsob, ako sa zrelaxovať, oddýchnuť a svojím spôsobom je to aj určitý druh meditácie. Pri nakupovaní sa koncentrujete len na jediné, a to nakúpiť lacno a efektívne. My ženy nechodíme nakupovať len preto, aby sme nakúpili.

My chodíme do obchodov preto, aby sme skúmali, objavovali, telefonovali a zažívali neuveriteľnú extázu. Muži to majú inak. Vždy vedia, čo chcú, za koľko a kde „to“ dostanú. Muži nakupujú najradšej s partnerkami, kým ženy preferujú nákupy osamote. Ak sa však chcete tohto roku vyhnúť tlačenici, alebo nemáte čas, skúste internetové nakupovanie, alebo použite naše tipy.

Nakupovanie v predstihu

Nakupovanie darčekov v predstihu je správne, pričom nespôsobí rozkolísanie rozpočtu, ako keď je to naraz. No ak ste si ich zaobstarali už skôr, s blížiacimi sa Vianocami nepodľahnite pokušeniu na "dokupovanie" ďalších a ďalších darčekov.

sita

Naopak, ak si nechávate nákupy na poslednú chvíľu, využite radšej možnosť nákupov cez internet. Má to svoje výhody - nemusíte nikam chodiť a môžete si vybrať z obrovskej ponuky z pohodlia svojej domácnosti. Zároveň máte možnosť porovnať si ceny, ktoré sú obvykle nižšie ako v kamenných obchodoch.

Vytvorte si vlastný darček

Darček „šitý na mieru“ poteší a ušetrí. Cena tovaru často nemusí byť to pravé, čo darčeku dáva hodnotu v očiach obdarovaného. Väčšiu radosť, ako výška investovanej sumy, môže priniesť množstvo času a nápaditosti, ktoré ste do darčeku investovali. Ručne vyrobené darčeky začínajú byť opäť „trendy“, navyše budú pre obdarovanú osobu jedinečné.

SITA

Ďalší skvelý tip, ako ušetriť peniaze za adventný veniec: Ušetrite na adventnom venci: Urobte si vlastný!  

Plánujte financie

Držte sa svojho rozpočtu a možností. V rámci plánu rodinných financií si vopred stanovte aj objem prostriedkov na vianočné nákupy. Kľúčom k úspechu nie je len presne zostavený rozpočet, ale aj udržanie výdavkov v limitoch vlastných možností. Balík prostriedkov na vianočné nákupy nezamieňajte s rezervou na horšie časy. Vaša železná rezerva má svoj účel a v prípade potreby, za ňu budete veľmi vďační.

Thinkstock

Stanovte si rozpočet a pripravte si zoznamy

Po tom, ako spoznáte maximálnu sumu, ktorú vám rodinný rozpočet umožní vyčleniť na darčeky, pripravte si zoznam ľudí, ktorých chcete obdarovať. Na nákupy nevyrazte bez zoznamu konkrétnych darčekov, ktoré chcete kúpiť, ale aj sumy, ktorú môžete za darčeky zaplatiť.

ISIFA/ilustračné

Nezadlžujte sa

Nezadlžujte sa, aby ste darčekom splnili krátkodobý cieľ. Často sa zabúda na staré známe - prikrývaj sa len takou perinou, na akú máš. V posledných rokoch ľudia príliš často kupujú darčeky, ktoré si nemôžu dovoliť - na úver, resp. na splátky, čím ich výrazne preplatia. Alebo sa dajú zlákať 0% navýšením, respektíve odkladom splátok, ktoré znie na prvý pohľad dobre, no ide väčšinou o skryté obchodné praktiky.

POZOR, súťaž!

Najlepší tip pre vaše vianočné nákupy!

prezenu.sk

Nakupujte v piatok, sobotu a v nedeľu v nákupnom centre Eurovea - čakajú vás veľké zľavy! Ak sa chcete stať výhercami  troch balíčkov plných prekvapení, zdieľajte tento článok. Už zajtra sa dozviete, kto sa stane výhercom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie