Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najčastejšie chyby pri príprave smoothie: Vyhnite sa im!
Zdielať na

Najčastejšie chyby pri príprave smoothie: Vyhnite sa im!

Zdroj: Thinkstockphotos

V lete často cítime potrebu osviežiť sa a doplniť energiu. Oboje získate, ak si doprajete domáce smoothie alebo džús.

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ich príprava je jednoduchá, je možné pri nej urobiť mnoho chýb. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, čoho by ste sa mali vyvarovať, aby ste získali zo svojho ovocia a zeleniny len to najlepšie.

Na džús jedine mixér

Opak je pravdou. S mixérom nikdy žiadny džús nevykúzlite. Na jeho prípravu budete potrebovať odšťavovač a trochu zručnosti (ak nevlastníte automatický odšťavovač). Rozdiel medzi džúsom a smoothie je práve v ich príprave – džús je vytlačená šťava z ovocia či zeleniny a smoothie výsledok ich rozmixovania.

Čím viac druhov, tým lepšia chuť

Táto chyba platí u džúsov aj u smoothie. Je dobre, ak máte radi takmer všetko ovocie a zeleninu, ale zmiešať všetky vaše obľúbené druhy dokopy a vytvoriť z nich džús alebo smoothie skutočne nie je dobrý nápad. Nielenže váš nápoj nadobudne nie veľmi lákavú farbu, ani chuť nebude najlepšia. Naopak, môže sa stať, že vaše dielo bude nepožívateľné.

Thinkstockphotos

Vo štvrtok pripravím, v sobotu si pochutnám

Džúsy a smoothie by ste mali podávať výhradne čerstvé. To znamená ovocie a zeleninu odšťaviť alebo namixovať a ihneď podávať. Skladovanie nie je úplne vhodné. Čerstvo vytlačená šťava alebo čerstvo namixované ovocie chutí oveľa lepšie ako trojdenný odstáty nápoj. Preto si svoj džús či smoothie pripravte tesne predtým, ako sa ho chystáte vypiť.

Ovocie nemusí byť celkom čerstvé

Omyl. Pamätajte si, že džúsy aj smoothie by mali byť pripravené výhradne z čerstvého ovocia a zeleniny. Ak máte na kuchynskej linke už týždeň položený banán a radšej by ste ho už nejedli, nedávajte ho ani do smoothie. Chuť čerstvého ovocia a zeleniny je nenahraditeľná. Radšej si preto kúpte čerstvé ovocie, hoci vám je to staré a zoschnuté ľúto vyhodiť.

Thinkstockphotos

S ľadom je nápoj osviežujúcejší

Ľad do smoothie skutočne nepatrí. Potom by sme tento nápoj mohli nazvať ovocnou či zeleninovou drťou. Ak to však máte tak radi, samozrejme vám nič nebráni pripravovať si smoothie po svojom. Aby bol váš nápoj skutočne osviežujúci aj bez ľadu, dajte pred prípravou všetky suroviny poriadne vychladiť do chladničky. Výsledok bude oveľa lepší – bez vody.

Na obed smoothie, potom dezert

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ste pri obede vďaka smoothie prijali len poriadnu dávku vitamínov, realita je trochu inde. Okrem všetkých skvelých zdraviu prospešných látok obsahujú tieto nápoje aj veľkú dávku kalórií, tukov a cukrov. Možno by bolo lepšie po smoothie dezert vynechať.

Súvisiace články

Najčítanejšie