Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mäta – obľúbená letná bylinka: Osvieži, pomôže s trávením aj s bolesťami hlavy
Zdielať na

Mäta – obľúbená letná bylinka: Osvieži, pomôže s trávením aj s bolesťami hlavy

Zdroj: Thinstockphotos

Mäta prieporná je liečivá bylina, ktorá patrí medzi najpoužívanejšie aromatické liečivá. Najznámejší je čaj z mäty, ale v lete nás osvieži aj v chladených nápojoch.

Na svete existuje asi 40 druhov mäty, u nás je najpoužívanejšia práve mäta prieporná. Jej účinky sú rôznorodé, toto sú najznámejšie z nich: 

Podporuje trávenie

Všetky druhy mäty podporujú trávenie a pohyb čriev. Mäta a výťažky z nej vám pomôžu aj pri liečbe morskej nemoci a tiež pre nevoľnosti pri cestovaní. Je účinná aj pri plynatosti a nadúvaní. Ak sa prejete a pociťujete ťažobu žalúdka, doprajte si šálku teplého, alebo vychladeného mätového čaju.

Thinstockphotos

Ochladí organizmus

Aromatická mäta má vynikajúci chladivý účinok na náš organizmus a odvádza z neho teplo. Či si dáte čaj, mätovú limonádu, alebo ju pridáte do smoothies, povzbudí a osvieži vás zvonku i z vnútra. V horúčavách, ale napríklad aj po cvičení vám preukáže skvelú službu.

Thinstockphotos

Ochutí nápoje aj jedlá

Do teplých i chladených nápojov, do miešaných drinkov, ale aj do rôznych pokrmov je mäta vynikajúca. Nielen že jedlu, či nápoju dodá výraznú exotickú chuť a vôňu, ale dokáže aj tlmiť kŕče pri trávení, zmierňuje nafukovanie a upravuje činnosť pečene a žlčníka. Nebojte sa využiť ju ako koreninu na ryby, mäso, alebo ňou dochuťte rôzne plnky, omáčky, či polievky.

Thinstockphotos

Pomôže pri bolestiach hlavy

Mätový olej je výborný prostriedok pri bolestiach hlavy. Hneď pri prvých príznakoch bolesti si jemne vklepkajte pár kvapiek na čelo, spánky a na krk. Ľahko premasírujte a po pol hodinke zopakujte, uľaví sa vám. Mäta podporuje aj nervový systém a redukuje problémy s nespavosťou.

Poskytne úľavu pri dojčení

Častým problémom dojčiacich žien, najmä na začiatku, býva bolesť v oblasti bradaviek. Aj v tomto prípade je skvelým pomocníkom mätový olej. Ak si medzi dojčeniami budete tieto miesta potierať mätovým olejom viackrát denne, čoskoro pocítite úľavu.

Thinstockphotos

Odstráni zápach z úst

Ak vás trápi nepríjemný zápach z úst, skúste si pripraviť kloktadlo zložené zo zmesi mäty, rumančeka a šalvie. Byliny krátko povarte vo vode, krátko nechajate lúhovať a preceďte. Ústnu dutinu si vyplachujte viackrát denne.

Uvoľní opuchnuté nohy

Kúpeľ s prísadou tejto bylinky, prípadne oleja, uvoľní boľavé a opuchnuté nohy a tiež zmierni reumatické problémy. Dobrú službu poskytne aj popraskanej pokožke rúk. Silná aróma mäty dokáže potlačiť a uvoľniť aj psychické napätie. Na relax po náročnom dni ako stvorená!

Súvisiace články

Najčítanejšie