Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
5 spôsobov, ako sa doma ochladiť aj BEZ klimatizácie
Zdielať na

5 spôsobov, ako sa doma ochladiť aj BEZ klimatizácie

Zdroj: Thinstockphotos

Keď sa po celom dni vrátite do rozpáleného bytu, kde sa takmer nedá dýchať a večer kvôli horúčavám nedokážete zaspať, najskôr začnete rozmýšľať o tom, že by sa vám zišla klimatizácia. Vyskúšajte naše tipy a horúce dni zvládnete v pohode aj bez nej.

Existujú možnosti, ako sa príjemne schladiť aj bez klimatizácie. Navyše, tieto spôsoby sú zdravšie a cenovo prístupnejšie. 

unsplash.com/atikh-bana

1. Zatiahnite žalúzie a závesy

Možno mate pocit, že za každého počasia je dobré pustiť slnko do bytu. V horúčavách sa však oplatí tienenie žalúziami a dokonca aj tmavými závesmi. Horúčava neprenikne takou silou do vnútra a v izbách budete mať o niekoľko stupňov menej, ako vonku. Ideálne je od popoludní zavrieť okná a vetrať len nárazovo. Taliani používajú ťažké tmavé závesy, ktoré každé ráno ešte namočia. Voda, ktorá sa z nich odparuje, tak ochladzuje vzduch. Vyskúšajte to tiež!

2. Nebojte sa ventilátorov

Ľudia, ktorí sa necítia dobre v klimatizácii, často nechcú používať ani ventilátory. Pritom, ak ich používate správne, môžu vzduch v miestnosti nielen rozhýbať, ale aj príjemne schladiť. Pokiaľ sa bojíte prievanu, alebo bolestí hlavy spôsobených ventilátorom, nenechajte ho nasmerovaný priamo na seba, ale natočte ho bokom. Tiež nie je riešením pustiť ho na plné obrátky. Aj najpomalší režim dokáže v nepríjemných horúčavách pomôcť.

3. Namočte plachty, alebo záclony

Rovnako ako namočený záves, funguje aj starý primitívny spôsob. Pred okno zaveste namočenú plachtu, najlepšie predtým, ako idete spať a vzduch prúdiaci dnu sa príjemne ochladí, zvlhčí, a o niečo klesne aj vnútorná teplota v miestnosti. Takto namočiť môžete aj záclony. Najjednoduchší spôsob je použiť rozprašovač na kvety.

4. Deky odložte do skríň, pyžamo do mrazničky

Periny a deky môžete počas horúcich dní úplne odložiť. Stačí vám len plachta a prikryť sa môžete samotnou obliečkou bez paplónu. Ak ju na pol hodinku spolu s pyžamom vložíte do mrazničky, bude sa vám hneď lepšie zaspávať. Flanelové pyžamá a obliečky odložte a nechajte si len bielizeň z príjemných chladivých materiálov. Pred spánkom sa osviežte sprchou, pozor, nie však úplne studenou! Najlepšia voda je vlažná. Po sprchovaní sa len jemne utrite a nechajte si vodu prirodzene uschnúť, tým sa telo ochladzuje.

5. Vypnite televízor a dajte si pauzu od žehlenia

Čudovali by ste sa, koľko tepla dokáže vyprodukovať napríklad zapnutý televízor, počítač, sporák, alebo jedna žehlička! Počas najhorúcejších dní sa vyhýbajte zdĺhavému vareniu, urobte si zdravé šaláty, alebo niečo veľmi rýchle a ľahké. Byt bude bez zapnutej rúry menej vyhriaty a váš žalúdok spokojnejší. Televíziu a počítač zapínajte čo najmenej a vypraté veci len poskladajte, uvidíte, že to pôjde aj bez žehlenia. Na noc a ak je to možné aj inokedy, vypínajte spotrebiče aj zo zásuviek.

unsplash.com/fa-barboza

Súvisiace články

Najčítanejšie