Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Už žiadny vysušený syr či zažltnuté maslo: Skladujte potraviny správne!
Zdielať na

Už žiadny vysušený syr či zažltnuté maslo: Skladujte potraviny správne!

Stvrdnutý cukor, vysušený syr či zažltnuté maslo? K tomu už nemusí dôjsť, ak budete potraviny skladovať správne.

Aj vy často vyhadzujete jedlo do koša? Môžete tomu zabrániť, ak sa naučíte, ako skladovať jednotlivé potraviny.

Syry

Suché tvrdé syry (parmezán, ementál a pod.) nechajte „dýchať“. Pred uložením do chladničky ich zabaľte napríklad do suchého obrúsku. Tak sa k syrom dostane vzduch, no nezatvrdnú. Použiť môžete aj pergamenový papier. Aby nevysychal, je dobré potrieť ho trochou masla. Rozhodne sa ale vyhnite alobalu a uzavretým plastovým obalom. Plesňové syry baľte zásadne do potravinovej fólie. Aromatické syry skladujte v dobre tesniacej nádobe.

Thinkstockphotos

Maslo

Maslo je najlepšie nechať zabalené v pôvodnom obale a ešte ho uzavrieť do silnejšieho plastového vrecúška. Použiť môžete aj uzavierateľnú nádobu. Maslo je veľmi citlivé na okolité pachy a okamžite ich absorbuje. Vďaka správnemu skladovaniu tiež zabránite jeho predčasnému kazeniu. Ak je obal už raz otvorený, mali by ste maslo spotrebovať do troch týždňov. Ak ste maslo nakúpili do zásoby a nemáte v pláne ho v blízkej dobe použiť, môžete ho zamraziť. V mrazničke vydrží asi rok.

Cukor

V papierovom obale cukor nenechávajte, ak nechcete, aby stvrdol. Najlepšie je ho presypať do plastovej, sklenenej či kovovej nádoby s pevným uzáverom a skladovať ho na chladnom, suchom a tmavom mieste. Podobne zaobchádzajte aj s práškovým cukrom.

Thinkstockphotos

Káva

Či ste si obľúbili klasického „turka“ alebo máte doma kávovar, ktorý vám obľúbený nápoj pripraví z čerstvo namletej zrnkovej kávy, je dobré vedieť, ako ju skladovať, aby nestratila svoju typickú arómu. Najdôležitejšie je skladovať ju v suchu a v tme. Mala by byť uložená v sklenenej alebo porcelánovej nádobe bez prístupu vzduchu a oddelene od ostatných potravín, pretože ľahko naberá ich pachy. Ak máte doma väčšie množstvo zrnkovej kávy, uložte ju do chladničky alebo mrazničky, tak si udrží svoju arómu a kvalitu.

Korenie

Ak chcete, aby si vaše červené korenie, ako je sladká paprika či chilli, zachovalo sviežu farbu a zostalo čerstvé a voňavé, uchovávajte ho v chladničke v nepriehľadnom obale alebo v nádobe, ktorá zamedzí prístup slnečných lúčov a svetla vôbec.

Múka

Aj keď je to lákavé, múku si netreba kupovať do zásoby. Skladovať sa má na tmavom, suchom mieste, pri teplote okolo 15 až 18 stupňov, ideálne vo vzduchotesnej dóze. A čo ak zaregistrujeme nejaké mole?

"Sieťky na okná, prírodné, repelentné kvety, feromóny, chémia-spreje, dymovnice," vymenováva majiteľ deratizačnej firmy Zdeno Jaško.

Súvisiace články

Najčítanejšie