Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kvalitný spánok – základ zdravia: 5 prehreškov, ktorým sa radšej vyhnite
Zdielať na

Kvalitný spánok – základ zdravia: 5 prehreškov, ktorým sa radšej vyhnite

Zdroj: Thinkstockphotos

Ak sa chcete prebúdzať svieže a plné energie, je nutné dodržiavať kvalitnú spánkovú hygienu. Dôkladný odpočinok vám zabezpečí zdravie aj krásu.

Nekvalitný a nedostatočný spánok spôsobuje únavu, vyčerpanosť, poruchy sústredenia a tiež horšie pracovné výkony, či rýchlejšie starnutie. Toto je päť najväčších prehreškov, ktorým by ste sa pred spánkom mali vyhnúť.

1. Nepravidelný režim

Pokiaľ chodíte spať každý deň v inom čase, vaše telo nemá šancu zvyknúť si na rovnaký rytmus. Výsledkom bude ťažké zaspávanie, prevaľovanie sa a najmä ťažké zobúdzanie, prípadne aj bolesti hlavy. Pokiaľ je to možné, choďte spať v približne rovnakom čase, ideálne vždy pred polnocou.

Thinkstockphotos

2. Stres a adrenalín

Pre dobrý spánok a ľahké zaspávanie je nutné celkové skľudnenie organizmu. Ak budete do poslednej chvíľky intenzívne pracovať, alebo budete vykonávať náročný šport, nečakajte, že ľahko zaspíte a ráno sa budete cítiť sviežo. Aspoň hodinu pred spánkom sa snažte zotrvať v pohodovej a uvoľňujúcej atmosfére. Na odbúranie stresu vám pomôže napríklad príjemný kúpeľ, či krátka meditácia.

3. Nevhodná strava

Prehadzujete sa v posteli a nedarí sa vám zaspať? Príčinou môže byť aj nevhodná večera. Pred spánkom by ste sa mali vyhnúť kofeínu, tučným a korenistým jedlám a tiež jedlám s vysokým obsahom cukru. Aby ste mali naozaj sladké sny, snažte sa posledné jedlo skonzumovať najneskôr dve hodiny pred spánkom. Sladké a nerušené sny vám zabezpečí napríklad konzumácia jasmínovej ryže, vhodná je zapečená zelenina, sladké zemiaky, pečená ryba, či ľahký kurací šalát. Vyskúšať môžete aj osvedčený pohár teplého mlieka s medom.

Thinkstockphotos

4. Vykúrená spálňa

Najmä v zimnom období nás láka pridať teplotu, aby nám bolo teplejšie. To však pre dobrý spánok nie je vhodné riešenie. Oveľa lepšie sa vyspíte, ak zvolíte nižšiu teplotu. Pred spánkom miestnosť dobre vyvetrajte a nastavte teplotu okolo 18 stupňov. Namiesto vykurovania stavte na kvalitné prikrývky a príjemnú nočnú bielizeň, v ktorej sa vám bude oddychovať ako vo vatičke.

5. Nevhodná posteľ a madrac

Na vŕzgajúcej posteli, či nekvalitnom a vyležanom madraci si určite dokonale neoddýchnete, navyše sa môžete zobudiť s boľavou chrbticou. Vhodný madrac je základom pre správny odpočinok, preto neváhajte do neho investovať a poraďte sa s odborníkom. Na trhu je veľké množstvo madrací aj z prírodných materiálov, ktoré zabezpečia vášmu telu ideálne podmienky na oddych a kvalitný spánok.

Thinkstockphotos

Súvisiace články

Najčítanejšie