Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
MLIEKO je dnes zatracované: Piť alebo nepiť?
Zdielať na

MLIEKO je dnes zatracované: Piť alebo nepiť?

Zdroj: Thinkstock

Keď sme bolí mali, tak nám "teta" zubárka prízvukovala, aby sme pili mlieko a jedli mliečne výrobky. Dnes sa názory na mlieko a mliečne výrobky rôznia. Tak piť či nepiť – to je otázka!

Iste ste si všimli, že mlieko dnes nie je také kvalitné ako kedysi. Odráža sa to najmä na chuti a v konečnom dôsledku aj na jeho samotnej kvalite. Mliečne produkty patria v súčasnosti k zatracovaným potravinám a dokonca sú považované za biele jedy.

Názory na mlieko a mliečne výrobky sa medzi odborníkmi, ale aj laikmi, vytvorili dva tábory. Kým jedni tvrdia, že je zdraviu prospešné, druhí sa mliečnym produktom radšej oblúkom vyhýbajú.

Mlieko a mliečne výrobky: Prečo ÁNO a prečo NIE

Treba sa skutočne mlieka obávať? Mnohí hovoria, že zahlieňuje a je zodpovedné za vytváranie alergických reakcií. Niektorí ľľudia trpia alergiou na mliečnu bielkovinu alebo majú intoleranciou na mliečny cukor.

Paradoxom je, že mlieko sa vo všeobecnosti využívalo na liečbu rôznych ťažkostí a dnes ho môžete použiť rovnako pri problémami so zažívaním, pri dávení alebo pri zápalových ochoreniach tráviaceho traktu.

Biela tekutina:  Jej zdravé účinky

Zloeženie mlieka patrí k tomu najlepšimu, hovoria odborníci, čo vo svete zdravia existuje. Mlieko je hlavným zdrojom prísunu vápnika. A nielen toho. Čo všetko "pravé" a kvalitné mlieko obsahuje?

Bielkoviny:

Kazeín (82%), v ktorom je viazaná prevažná časť aminokyselín mlieka a vápnik, laktoalbumín a laktoglobín sú zložením podobné krvným bielkovinám.

Mliečny tuk:

Je dobre stráviteľný, niektoré jeho zložky, ako sú mastné kyseliny, sa podieľajú na znižovaní telesného tuku, zneškodňujú niektoré vírusy a chorobopolodné zárodky.

Thinsktock

Sacharidy:

Mliečný cukor (laktóza) ako najvýznamnejší sacharid mlieka je ľahko stráviteľný. Je zložený z glukózy a monosacharidu galaktózy, ktorá je pre vývoj mozgu a nervových tkanív u detí nevyhnutná.

Minerálne látky:

Obsahuje všetky minerálne látky, ktoré sú vo výžive potrebné (je ich 14). Primárne látky sú však vápnik a fosfor, ich väzba na seba je dôležitá pri správnom vývoji kosti a zubov.

Vitamíny:

Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D, E a mnoho minerálnych látok ako vápnik, fosfor, draslík a železo.

Prečo povedať mlieku NIE?

Existujú názory, ktoré zväčša hlásajú konzumenti živej stravy (raw food), že kravské mlieko predsa nie je prirodzené pre ľudský organizmus dospelého človeka. Každý jeden cicavec predsa konzumuje materské mlieko v rannom detstve, no v dospelosti už nie. Iba ľudia ho konzumujú naďalej. Ďalšie názory na bielu tekutinu sú, že mlieko vlastne zdravie poškodzuje, okrem iných ťažkostí je zodpovedné aj za kumulovanie rekombinovaného hovädzieho rastového hormónu v tele človeka (rBGH, hormón, ktorý sa dáva dobytku).

Tento hormón sa používal na zvýšenie produkcie mlieka. Neskôr sa podľa naturopata MUDr. Roberta Morsea preukázalo, že mlieko je karcinogén, ktorý poškodzuje hormonálnu rovnováhu v tele.

Rovnako kontroverznou témou v oblasti zdravia je maslo a margarín: Maslo alebo margarín? Sedem plusov pre maslo!

Súvisiace články

Najčítanejšie