7 dôvodov, prečo konzumovať zeler

7 dôvodov, prečo konzumovať zeler Zdroj: Thinkstockphotos
Väčšina z nás pozná zeler iba ako prísadu do polievok. Čo je veľká škoda, pretože je pre naše zdravie veľmi prospešné.

Prenikavá vôňa a chuť zeleru je pre mnohých možno trošku nepríjemná. Špecifická vôňa má typickú vlastnosť, ktorá ju robí takou prenikavou. Slúži totiž ako ochrana rastliny pred plesňami a baktériami. O ďalších plusoch pre zdravie, ktoré sú ukryté v tejto zelenine, ste možno ani netušili. S čím všetkým vám zeler pomôže?

1. Zeler má nízky obsah kalórií

Táto možno neatraktívna zelenina obsahuje na 100 gramov len 19 kalórií, takže ju môžete využiť práve pri chudnutí. Pridajte ho do šalátu a uvidíte, akým skvelým pomocníkom je zeler pri diéte!

2. Proti rakovine

Zeler obsahuje fytochemikálie, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine. Kumaríny sú zase dôležité pri podpore tvorby bielych krviniek, vďaka čomu slúži zeler ako dobrá prevencia proti tejto zákernej chorobe. 

3. Obsahuje vlákninu

Ak hľadáte pre zdravie suroviny s vysokým obsahom vlákniny, určite zaraďte zeler do svojho jedálneho lístka. Na 100 gramov zeleru pripadá až 1,6 gramov vlákniny.

4. Znižuje cholesterol a krvný tlak

Zeler obsahuje látku 3-n-Bufyltalid, ktorá súvisí so znižovaním krvného tlaku. Ak by ste skonzumovali 4-6 zelerových stoniek denne, tak by vám klesol o 12-14 percent, kým cholesterol asi o 7 percent.

Zdroj: Thinkstockphotos

5. Posilňuje mužskú potenciu

Už v Egypte sa vedelo o priam zázračných a afordiziakálnych účinkov zeleru na zdravie mužov. Nielenže pomáha mužom v súvislosti s ich plodnosťou, ale zároveň pôsobí aj povzbudzujúco – čiže afodiziakálne. Chcete, aby mal ten váš častejšie chuť na sex? Tak mu varte zdravo!

6. Zlepšuje imunitný systém

Obsahuje množstvo vitamínov a dôležité minerálne látky ako draslík, jód, zinok, vápnik a chróm. Je bohatým zdrojom na vitamíny skupiny B, vitamínu A, K a E. A pozor: Obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč!

7. Má dezinfekčné účinky

V našom tráviacom trakte pôsobí zeler antimykoticky, čo je následok obsahu zelerových silíc. Tie pomáhajú s rozpúšťaním hlienov a zároveň dezinfikujú sliznice. Takýmto spôsobom nám pomáha zabíjať mikroorganizmy.

Ak stále váhate, či pridáte stonkový zeler do svojho denného jedálnička, skúste náš tip. Snáď vás presvedčí nielen o zdravotných účinkoch tejto zeleniny, ale aj jeho výbornej chuti.

Šalát zo stopkového zeleru a jablka

Čo budete potrebovať:

1 stopkový zeler

3 stredne veľké jablká

1 téglik kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

100 gramov hrozienok

100 gramov slnečnicových semienok alebo vlašských orechov

Na dochutenie: soľ a čierne korenie

Zdroj: Thinkstockphotos

Postup:

  • Stonky zeleru dôkladne prečistite a vložte do misy. Nakrájané jablka si očistite a pridajte do misy k zeleru.
  • Pridajte kyslú smotanu alebo zdravší variant – biely jogurt.
  • Do zmesi pridajte slnečnicové semienka a hrozienka.Všetko dobre premiešajte.
  • Prikryte fóliou a minimálne 30 minút nechajte pôsobiť v chladničke.
  • Šalát môžete použiť ako prílohu k pečenému mäsu.

Ďakujeme za vaše názory

TV Program

12:50 Titanic
17:00 V hlave
19:00 Krimi
15:50 "Šíleně smutná princezna"
17:45 Zrodenie Planéty opíc
20:10 Muž so železnou maskou
16:00 Vtierka Castle II.
17:00 C.S.I.: Kriminálka New York V.
18:00 C.S.I.: Kriminálka New York V.
16:05 Malý Elvis a priatelia
16:35 Sníček
16:45 Okido I.
15:05 Absurdistán
16:45 Můj šálek kávy
18:25 Poslední odkaz