Naozaj schudnete? 7 vecí, ktoré pocítite, keď prestanete jesť chlieb a pečivo
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Čo sa môže stať s naším telom, keď sa všetkým tým sacharidom v pečive vyhneme? A je to vlastne vhodné?
Nejedzte to a ono, jedzte toto a tamto, čo je vlastne dobré a čo zlé? A čo sa stane, ak úplne vylúčime z jedálnička chlieb a pečivo?
Vedeli ste, že chudnúť sa dá aj pomocou akupunktúry?
Čo sa stane, ak vynecháte chlieb a pečivo?
Začnete rýchlo chudnúť
Keď znížite príjem sacharidov, prvá vec, ktorú si všimnete, je to, že rýchlo začnete chudnúť. Ako hovorí dietologička pracujúca pre basketbalový tím Atlanta Hawks Marie Spano, nejde o tuk, ale o vodu. „Keď jeme sacharidy, ukladajú sa v tele vo forme glykogénu a každý gram sacharidu trikrát až štyrikrát nadobudne vo vode,“ vysvetľuje. Telo ukladá energiu ako tuk alebo glykogén a na uloženie glykogénu je potrebná voda. Tým si môžete vysvetliť, ako je možné, že po večernom hodovaní môžete pribrať pokojne jeden kilogram – telo si jednoducho okrem určitého množstva glykogénu do tela natiahne aj množstvo vody, takže sa zvýši vaša hmotnosť.
Budete sa cítiť, ako keby ste mali chrípku
Sacharidy sú hlavným a najlepším zdrojom energie pre mozog. Ako hovorí nutričná terapeutka Lada Nosková, mozog je jeden z najväčších spotrebiteľov cukru. „Akonáhle znížite príjem sacharidov, mozog potom funguje na zásoby glykogénu. Lenže aj tie časom dôjdu,“ tvrdí dietologička Spano. Akonáhle teda glykogén zmizne, alebo ho je nedostatok, objaví sa zápach z úst, sucho v ústach, slabosť, závraty, nespavosť, nevoľnosť a množstvo ďalších nepríjemností. Nakoniec sa vaše telo prispôsobí tak, že „ide“ na ketóny, takže sa vám trochu uľaví, ale pozor: ketóny nie sú preferovaným zdrojom paliva pre telo!
unsplash/mohamed-hassouna
Budete unavení a bez energie
Sacharidy sú najlepším zdrojom energie pre svaly. „Bez nich to jednoducho nejde, boli by sme unavení. Absolútnym vynechaním sacharidov sa dá síce dosiahnuť váhový úbytok, ale s následným jo-jo efektom a dlhodobou únavou,“ hovorí Lada Nosková z Diet Plan. Celé zrná sú výborným zdrojom železa, horčíka a vitamínov radu B, ktoré sú životne dôležité pre udržanie hladiny energie.
Nebudú vás prepadať chute
Rafinované sacharidy sú neslávne známe pre svoju schopnosť zvyšovať hladinu cukru v krvi. Čím prudšie stúpa po požití potraviny hladina cukru, tým menej je na chudnutie vhodná. Akonáhle teda prestanete jesť rafinované sacharidy, vaša hladina cukru v krvi sa zarovná a vás nebude prepadať vlčí hlad. Ak chcete nejaké sacharidy jesť, potom si zvoľte tie, ktoré majú nižší glykemický index a ktoré hladinu cukru v krvi udržia v rovnováhe.
Môžete mať zápchu
Pokiaľ sa vzdáte všetkého sacharidového pečiva, teda aj toho celozrnného, môže vás začať trápiť zápcha. Nedávna štúdia Nutrition Research zistila, že 92 % dospelých Američanov nemá vo svojej strave dostatok vlákniny. Vláknina je nestráviteľná časť obilia, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Jej konzumácia znižuje riziko vzniku obezity a chronického ochorenia a navyše pomáha správnemu tráveniu. „Striktné vylúčenie sacharidov môže viesť k nedostatku vlákniny, ktorá je hojne obsiahnutá v celozrnnom pečive, čo je práve potravina bohatá na sacharidy. Následkom toho môže dôjsť k zápche a deficitu niektorých vitamínov,“ hovorí Ing. Hana Málková zo STOB.
unsplash/serghei-savchiuc
Budete náladoví
Možno sa cítite fajn a spľaslo vám brucho potom, čo ste zapudili všetko pečivo, ale možno sa cítite pod psa, pokiaľ ide o vašu náladu. Niet divu: Sacharidy – či už rafinované alebo celozrnné – zvyšujú hladinu mozgového neurotransmiteru, totiž hormónu serotonínu, ktorému sa nie nadarmo hovorí hormón šťastia. Duševné zdravie priamo súvisí s konzumáciou celozrnného pečiva. Podľa odborníkov Kalifornskej univerzity v San Franciscu nízky príjem sacharidov v potrave pripraví podmienky pre vznik depresie a paradoxne aj pre prírastok hmotnosti. Ako hovorí napríklad Dr. Epel, nízky príjem sacharidov môže byť škodlivý hlavne pre tých, ktorí majú sklon riešiť stres prejedaním sa.
Bude sa vám horšie cvičiť
Sacharidy sú hlavným zdrojom energie aj pri cvičení, a to na získanie vytrvalosti a pre záťažové cvičenie. „Vypustenie sacharidov z jedálnička spôsobí, že vaše schopnosti produkovať silu a energiu sa znížia na minimum,“ hovorí dietologička Marie Spano. Vaše tréningy v posilňovni budú oveľa namáhavejšie a podľa toho budú vyzerať aj vaše výsledky.