Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Dajte láske šancu: 4 lekcie od rozvedených párov, ktoré sa dali opäť dokopy
Zdielať na

Dajte láske šancu: 4 lekcie od rozvedených párov, ktoré sa dali opäť dokopy

Zdroj: Profimedia

Môže sa vrátiť láska do vzťahu, za ktorým už raz dali obaja definitívnu bodku? Skúsený párový terapeut zverejnil zaujímavé zistenia zo svojej praxe, ktoré mnohým pomohli.

Rozvod môže znamenať úplný koniec, tak, ako zatvorené dvere. Niekedy však otvára priestor na zamyslenie, rast a dokonca aj zmierenie, či dokonca návrat k bývalému partnerovi. Odlúčenie umožnilo týmto párom vrátiť sa silnejší, uvedomelejší a viac vnímajúci spoločné ciele.

Ak sú v manželstve aj deti, obyčajne rozvod prežívajú najhoršie... 

​Párový terapeut Jeffrey Bernstein pracoval s mnohými pármi, ktoré si prešli strastiplnou cestou rozvodu a nakoniec našli cestu späť k sebe. Pre portál psychologytoday.com zverejnil štyri skvelé lekcie, ktoré sa naučil od rozvedených a znovuzjednotených párov a tiež poradil tým, ktorí sa nachádzajú v podobnej situácii.

1. Rásť musíme najskôr jednotlivo, až potom spolu 

Manželstvo často sprevádzajú osobné problémy jedného alebo oboch manželov. Čas na spracovanie traumy, zlepšenie komunikácie a ujasnenie priorít prichádza práve po rozvode. Partneri často využívajú aj pomoc terapeuta, ktorý im pomôže minimalizovať svoju nespokojnosť a prípadne sa vrátiť k partnerovi.  

Oddelený čas vám môže poskytnúť jasnejšiu perspektívu a pomôže vám identifikovať oblasti osobného zlepšenia. To je nevyhnutné na vytvorenie pevnejšieho základu pri obnove vzťahu.  

2. Odpustenie starých krívd môže oživť starú lásku 

Odpúšťať nie je jednoduché, no pre budovanie nového vzťahu kľúčové. Ešte predtým, ako sa vrátite k partnerovi, odpustite staré krivdy nielen jemu, ale aj sami sebe. Odpustenie neznamená, že na problémy treba aj zabudnúť – je však potrebné ich spracovať a nezačleňovať do nového, osvieženého vzťahu. Jednoducho treba ísť vpred bez toho, aby ste na každom kroku vyvolávali staré rany. Využite svoj čas na prácu na spracovaní minulosti, aby ste mohli vkročiť do novej kapitoly s čistým štítom.  

Profimedia

3. Na starých základoch môžete vybudovať nový vzťah 

Návrat k sebe neznamená, že oživíte staré spomienky. Nesnažte sa znovu vytvoriť minulosť. Namiesto toho sa skôr oplatí vybudovať nový vzťah na pôvodných spoločných hodnotách, k čomu vám pomôže aj osobný rozvoj, ktorým ste si prešli v odlúčení. Pri návrate je potrebné akceptovať zmeny, ktorými ste si obaja prešli, a nehľadať to, čo ste nechali v minulosti vášho pôvodného vzťahu. 

4. Kľúčová je komunikácia, ale musí byť odvážna 

Vo vašom novom vzťahu je potrebné komunikovať nielen o tom, prečo by mal vzniknúť, ale aj o tom, prečo ten starý zanikol, čoho sa do budúcna obávate a čo vás na partnerovi naďalej priťahuje. Dôležitá je transparentnosť aj za cenu nepríjemných dojmov. Možno práve nedostatok tohto prvku predtým dopomohol k rozpadu vášho vzťahu. 

Precvičte si odvážnu komunikáciu rozprávaním o svojich nádejach a starostiach. Vytvorte bezpečný priestor, kde sa obaja partneri môžu prejaviť bez súdenia. Buďte jasní, súcitní a otvorení počúvaniu vecí, ktoré môžu byť aj nepríjemné. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie