Jasno
13°
Bratislava
Čo je vo vzťahu dôležitejšie ako láska a sex? Poznáme recept na šťastie!
Zdielať na

Čo je vo vzťahu dôležitejšie ako láska a sex? Poznáme recept na šťastie!

Zdroj: unsplash.com

V dlhodobom spolužití dvoch ľudí sú po čase dôležitejšie veci než len fyzická príťažlivosť. Aj motýle z brucha po čase strácame. Sex a láska sú síce nenahraditeľné, ale len na nich sa nedá postaviť dlhodobý a fungujúci vzťah.

Aj keď sú láska a sex nevyhnutnou súčasťou vzťahu, tak predsa len nie vždy si dokážu poradiť so všetkými partnerskými nástrahami.

Dôvera

Bez dôvery môžete vzťah rovno zabaliť. V tomto prípade nezáleží na tom, ako veľmi partnera milujete. Pokiaľ mu nemôžete stopercentne veriť, tak váš vzťah nikdy nebude fungovať. Dôvera je pre zdravé vzťahy veľmi zásadná. Pokiaľ jeden z vás fantazíruje a vytvára si domnienky, tak vzťah nikdy nebude šťastný a zdravý. Skúste sa sama seba opýtať, či partnerovi vo všetkom dôverujete? Pokiaľ bez rozmyslu poviete áno, potom pravdepodobne vedľa seba máte človeka, ktorý si je vedomý toho, že dôvera je pre vzťah tak podstatná.

Ako dôveru vo vzťahu vybudovať?

  • Netvorte si negatívne myšlienky a domnienky.
  • Nebuďte na partnerovi závislý/á, a naučte sa fungovať bez neho.
  • Nevyťahujte staré a odpustené krivdy

unsplash.com/kate-kozyrka

​Bezpečnosť

Pocit bezpečia je predpokladom rozvoja nielen osobnostného, ale aj partnerského. Až v bezpečí má totiž mozog voľnú kapacitu, pretože sa nevyčerpáva neustálym bojom so strachom a neistotou. Pokiaľ sa necítite v blízkosti svojho partnera bezpečne, nemáte istotu, že vás ochráni, potom nemá zmysel vo vzťahu zostávať. Ani láska nepremôže fakt, že žijete s toxickým partnerom.

Ako pocit bezpečia vo vzťahu vybudovať?

  • Dajte partnerovi vedieť, keď vás niečo, čo robí, rozčúli. Snažte sa ho však neobviňovať, aby pochopil, že o tom môžete viesť diskusiu.
  • Zhrňte partnerove myšlienky a dajte mu tak najavo, že ste počúvali a premýšľate o tom, čo vám povedal. Ukážete tak, že vám na ňom záleží a nie je vám ľahostajný.
  • Prejavte k partnerovi a jeho názorom viac empatie.

unsplash.com

​Pocit šťastia

Všetci túžime po šťastnom a naplnenom živote. Napriek tomu z času na čas nastanú situácie, ktoré nám úsmev na perách nevykúzlia. Je dôležité, aby obaja partneri bojovali za nápravu a snažili sa šťastie do vzťahu navrátiť. „Aj v zdravom vzťahu môžu nastať chvíle, keď sa cítite nešťastná. Obzvlášť to platí vo chvíli, keď riešite partnerskú krízu. Pokiaľ ale celkovo sčítate šťastné časy a nešťastné časy, potom by šťastné obdobie malo mať vždy navrch,“ tvrdí odborníčka.

Ako pocit šťastia vo vzťahu vybudovať?

  • Buďte dospelými deťmi.
  • Starosti ohľadom domácnosti striedajte so zábavou a humorom.

Profimedia

​Komunikácia

Hovoriť o veciach je vo vzťahu kľúčové, pretože to nastavuje naše hranice, a rieši množstvo problémov, a ak sa nevypovedia, tak sa nikdy nevyriešia. Ako hovorí terapeutka Rachel Dubrowová, vzťah sa môže rozpadať vo chvíli, keď si pár nerozumie, vyhýba sa určitým témam alebo sa príliš sústredí na jeden konkrétny problém. „Váš vzťah síce môže prekypovať láskou, ale iba dobrá komunikácia zaistí, že z dlhodobého hľadiska bude vzťah šliapať ako hodinky.“

Ako vybudovať kvalitnú komunikáciu vo vzťahu?

  • Neveďte dlhé monológy.
  • Umožnite partnerovi prejaviť jeho názor, počúvajte ho a snažte sa jeho postoj pochopiť.
  • Uisťujte sa, či on správne pochopil vás, a ak si nie ste istí, skúste danú vec vysvetliť inak.
  • Nerozčuľujte sa a neberte si veci osobne.

unsplash/michael-demoya

​Rešpekt

V partnerských vzťahoch platí, že rešpekt je o vzájomnom tolerovaní vzájomných rozdielov. Partneri nemusia mať rovnaké záujmy alebo vášne, ale musia vedieť porozumieť tomu druhému. Podľa spisovateľky Alexandry Hrúzkovej je rešpekt široký pojem, a konkrétne prejavy sa líšia človek od človeka: „Niekto si s rešpektom spája milé správanie, iný za jeho prejav považuje, že ho partner prijíma aj v ťažších a emočne vypätých chvíľach, že ho rešpektuje aj s tienistými stránkami. Je nevyhnutné mať vykomunikované, kedy sa cítim rešpektovaný a kedy nie, a čo k týmto mojim pocitom prispieva.“

Ako vybudovať rešpekt vo vzťahu?

  • Skúste chápať osobný názor partnera, aj keď sa vám nepáči.
  • Zaujímajte o jeho potreby.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie