Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prečo muži nedokážu vyjadrovať svoje pocity rovnako ako ženy? Vysvetlenie vás prekvapí
Zdielať na

Prečo muži nedokážu vyjadrovať svoje pocity rovnako ako ženy? Vysvetlenie vás prekvapí

Zdroj: Profimedia

Ak máte občas pocit, že váš partner je absolútne necitlivý, zďaleka nie ste jediná. Veľkému množstvu žien prekáža, že ich polovička nevyjadruje city a emócie úplne tak, ako by si ony predstavovali. Ako to ale majú muži s citmi naozaj?

Skutočne sú muži menej emotívni ako ženy? Vedci teraz prišli s vysvetlením!

Cítia muži emócie rovnako ako ženy? 

„Mám pocit, že je mu to snáď všetko jedno,“ je možné od väčšiny žien počúvať celkom často. Najčastejšie sa k vetám tohto typu uchyľujú v zúfalstve, keď zo svojho náprotivku márne dolujú informáciu o jeho pocitoch alebo názor na pálčivý problém, ktorý predsa nemôžu nechať len tak. Ako to ale muži majú v skutočnosti podľa odborníkov? Majú naozaj city a emócie vo vzťahu kdesi zabudnuté v rebríčku hodnôt? A dokážu ich vôbec prejaviť? Máme pre vás dobrú správu. Muži, hoci to tak občas nevyzerá, cítia podľa vedcov pocity rovnako ako ženy.   

Profimedia

Spoločenské predsudky 

Podľa štatistík sú k depresiám a úzkostiam náchylnejšie ženy. To však ešte neznamená, že muži nič necítia. Ukazuje sa, že aj páni zažívajú vplyv emócií na svoje duševné zdravie. S depresiami sa podľa údajov odborníkov počas života stretne viac ako 30 percent mužov. Navyše okolo 9 percent mužov zažíva úzkosti alebo príznaky depresií denne. Úlohu v ich vyjadrovaní emócií teda zjavne hrajú skôr spoločenské predsudky a niekedy aj mylný predpoklad, že muži sú silnejší. Z týchto dôvodov sa niektorí z nich za svoje skutočné emócie môžu hanbiť, a preto ich skrývajú. Aké na to majú ďalšie dôvody?   

Profimedia

Nevedia, ako ich dať správne najavo   

Popri spoločenskom tlaku na to, aby muži boli skrátka drsnejší, hrajú v prípade mužských citov úlohu aj ďalšie faktory. Jedným z nich je neschopnosť alebo nevedomosť toho, ako svoje emócie správne vyjadriť. Pretože sa muži väčšinou počas detstva a dospievania stretávajú s tým, že by svoje city mali skrývať pred svetom, nezriedkakedy sa stane, že ani vo chvíli, keď o to stoja, nevedia si rady, ako presne by mali svoje vnútorné myšlienky a hnutia formulovať. Zatiaľ čo od žien sa vyjadrovanie emócií tak nejako prirodzene očakáva, u mužov je to presne naopak.   

unsplash/jeremy-perkins

Súvisiace články

Najčítanejšie