Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Sú vo vašom vzťahu hádky na dennom poriadku? Poriadne vás prekvapí, čo zistili vedci
Zdielať na

Sú vo vašom vzťahu hádky na dennom poriadku? Poriadne vás prekvapí, čo zistili vedci

Zdroj: Profimedia

Zaujíma vás, či má váš vzťah vôbec šancu vydržať, keď sa takmer denne hádate? Toto by ste asi nečakali!

Ak aj vy žijete v tak trochu talianskom vzťahu, máme pre vás dobrú správu. Vedci totiž nedávno prišli s tým, že párom, ktoré sa hádajú, ich láska pravdepodobne vydrží celý život. Ako je to možné?

Prečo sa niektorí ľudia hádajú?   

Podľa vedcov môžu byť drobné rozpory vo vzťahu známkou toho, že všetko funguje správne a vzťah vydrží dlho. Pre väčšinu vzťahov sú malé hádky iba prospešnou „vsuvkou“ v inak spokojnom, slnkom zaliatom vzťahu. A prečo sa dvojice vlastne hádajú? Nie všetky nezhody vo vzťahu musia byť známkou väčšieho problému, ale býva to aj presne naopak. Odborníci hovoria, že spory patria medzi cenné formy komunikácie, ktoré umožňujú dvom ľuďom pozrieť sa na daný problém z ďalšieho uhla a v inom svetle, čo je vo vzťahoch užitočné. Ide ale predovšetkým o to, vedieť sa hádať správne tak, aby hádky neboli pre vzťah deštruktívne, ale konštruktívne. Ako na to?   

Profimedia

Pravidlá zdravej hádky   

Aj keď je hádanie sa v poriadku, majte radšej vždy na pamäti pravidlá takzvanej zdravej hádky. Ide predovšetkým o to, aby neskôr jeden z vás nemusel svoje slová ľutovať, zatiaľ čo druhý z konfliktu vyjde s poranenými citmi alebo naštrbeným sebavedomím. Takéto správanie je vo vzťahu skutočne na škodu. Na čo je teda dôležité počas sporu myslieť? Dávajte si pozor na to, čo druhému hovoríte, a snažte sa nehovoriť nič, čo by mohlo ublížiť. Nesnažte sa mať za každú cenu vždy pravdu. Snažte sa počas rozhovoru s náprotivkom sústrediť sa na to, aby ste problém konštruktívne vyriešili. Myslite na to, že práve vhodné riešenie a rozuzlenie má byť cieľom rozporu a sporov, nie nad druhým zvíťaziť. Ak pocítite zlosť, konverzáciu neodkladajte a hneď sa s partnerom porozprávajte. Snažte sa byť objektívny a počúvajte, čo vám náprotivok hovorí a aký má on vlastný pohľad na problém.   

Nezhody v manželstve sú príležitosťou k rastu   

Spory v manželstve sú napodiv prospešné. Poskytujú možnosť spoločne rásť, rozvíjať sa a posúvať sa prostredníctvom toho, že vám otvárajú príležitosti na to, porozumieť viacerým jedinečným perspektívam, názorom a predovšetkým individualite náprotivku. Hádať sa ale úplne o všetkom každý deň môže byť únavné. Preto odborníci radia, aby ste si postupne vybrali na riešenie len to, čo sa dotýka vašich citov a čo naozaj považujete za dôležité. Časom sa väčšina dvojíc naučí niektoré dôvody častých sporov vypúšťať alebo ignorovať a vyberať si ako tému na diskusie len to, čo je skutočne nevyhnutné pre ich spokojný partnerský život.   

Profimedia

Spory sú prirodzenou súčasťou všetkých vzťahov   

Spory do vzťahov rovnako ako do života skrátka patria. Ide teda skôr o ich formu. Pri hádke sa sústreďte predovšetkým na ciele, ktoré chcete dosiahnuť, aby sa vám v záplave slov a emocionálnych výlevov nevytratil pôvodný zdroj problémov. Dôležité je spolu nesúperiť a mať neustále na pamäti, že nestojíte proti sebe, ale ste obaja na rovnakej lodi a ide vám o to isté - vyriešiť, čo vás trápi. Pokiaľ na vás partner začne škaredo útočiť, neoplácajte mu to. Mohol si na vás vybiť zlý deň alebo len neovládol svoje emócie, keď sa ale pridáte, celá situácia sa iba zhorší a vás oboch vyčerpá. Užitočné je tiež stanoviť si hranice toho, čo je a čo už nie je pri hádke v poriadku. Snažte sa na seba nikdy nezvyšovať hlas a dohodnite sa na prestávke vo chvíli, keď sa veci začnú uberať tým nesprávnym smerom alebo viete, že by ste obaja mohli povedať niečo, čo by malo neblahý dopad na vaše city.   

Dvojice, ktoré sa hádajú, k sebe chovajú hlbšie city   

Fakt, že spolu páry dokážu s nadhľadom hovoriť aj o veciach, v ktorých sa nezhodnú, je podľa psychológov známkou záujmu jeden o druhého a milujúceho prístupu. Ide o signál zdravej angažovanosti i dôvery vo vzťahu. Nesmie ale ísť o nezdravé súperenie a boje. Vadí ale aj druhý extrém. „Nikdy som nevidela zdravý pár, ktorý by sa nehádal. Nikdy však nebojujú - hádajú sa. Niečo nie je úplne v poriadku, keď do mojej kancelárie príde pár a povie mi, že sa nikdy nehádali. Môžete sa hádať bez boja. Hádka je nebojová – vy a váš partner vyjadríte svoje názory bez toho, aby ste nadávali alebo zvyšovali hlas. Niekedy súhlasíte s tým, že nesúhlasíte – a to je v poriadku,“ uvádza lekárka Stephanie Sarkis s tým, že treba vždy zachovať rešpekt a vzájomne si počúvať aj pri emočne vypätých situáciách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie